Kompostoiminen vähentää sekäjätteen määrää ja tuottaa puutarhaan hyödynnettävää multaa myös kesämökillä.

Biojätteiden kompostoiminen onnistuu hyvin myös mökkiolosuhteissa. Vaihtoehtoina voivat olla kompostori, Bokashi-astia tai kompostoivat kuivakäymälä.

Kun keittiön biojätteitä kompostoidaan kompostorissa, on siinä oltava tiivis kansi ja pohja, etteivät jyrsijät pääse kompostoriin. Jatkuvatoiminen kompostori on kätevä ruoantähteiden kompostoimiseen. Kompostorin päällä on kansi, josta uutta jätettä laitetaan kompostoitumaan ja vanhin, maatunein jäte on pohjalla.

Kompostoriin kertyy eri-ikäisiä kerroksia, ja sitä voidaan tyhjentää pienissä erissä tarpeen mukaan.

Bokashoiminen on ekologinen tapa

Jos mökki on vain kesäkäytössä, on kompostoiva kuivakäymälä hyvä vaihtohto. Kuivakäymälän jätöksiä kompostoitaessa on varmistuttava, että kompostista ei valu maahan ravinnepitoisia nesteitä. Siksi kompostorissa pitää olla kansi, pohja ja mielellään vielä mahdollisuus kerätä ylimääräiset nesteet letkua pitkin kanisteriin.

Bokashoiminen on mökkilosouhteisiinkin soveltuva helppo ja ekologinen tapa käsitellä biojätteet. Bokashi-astiaan lisätään biojätteet ja Bokashi-rouhetta ohjeiden mukaan. Kun astia täyttyy, massa jälkikäsitellään esimerkiksi kompostorissa, ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa.

Lue lisää:

Bokashilla kompostoit sisätiloissakin

TM Testissä lämpökompostorit: Biojätteestä mullaksi