Tulipesä rapautuu lämmityskauden aikana ja halkeilleet tiilisaumat heikentävät rakenteita. Korjaustoimiin kannattaa ryhtyä ajoissa ja oikeilla välineillä.

Lämmityskaudella takka joutuu lujille ja reipas lämmittäminen rapauttaa tulipesän tiiliä ja niiden saumamuurauksia. Tiilisaumojen halkeamia aiheuttavat varsinkin rajut lämpötilan muutokset, jos kylmä takka lämmitetään kovalla lämpökuormalla liian nopeasti.

Pahimmillaan halkeaman saa aikaan takan kuoriosaan, joka ohjaa savun ja kipinät väärään paikkaan, aiheuttaen jopa tulipaloriskin.

Tyypillisesti rapautumia ja halkeamia löytyy takan tulipesästä, joka ottaa vastaan enimmän lämpökuorman. Pitkälle päässyt rapautuminen irrottaa pesän tiiliä, jolloin vaarana on jopa­ sortuma.

Tulipesä korjattiin kotikonstein

Tulisijan kunnosta on saatavilla arvio aina nuohoojan vieraillessa kiinteistössä. Halkeilleen ja rapautuneen tulipesän tunnistaa toki maallikkokin ja sen voi myös korjata itse.

Esimerkkitapauksessa palautteen rapautuneen tulipesän kunnosta antoi nuohooja, joka käyttökiellon julistamisen sijaan sopi omistajan kanssa, ­että tulee vuoden päästä ihailemaan korjattua tulipesää. Vihje meni perille, joten oli aika ryhtyä hommiin.

Takassa oli tiilistä muurattu kuori­rakenne ja tulitiilistä tehty tulipesä. Poltettaessa savu nousee takan yläosaan ja kaartaa sieltä vedon ansiosta molemmin puolin alas ja sieltä hormiin.

Tulipesän tarkastelu johti karuihin päätelmiin. Alun perin oli suunnitelma käsitellä korjausmassalla rapautumat ja haljenneet tiilisaumat, mutta toisin ­kävi. Kun toistakymmentä tulipesän tiiltä irtosi käsipelillä ja oli nostettu takasta pois, tiedettiin, että oli ryhdyttävä järeämpiin toimiin.

Purkutyön päätteeksi melkein puolet takan tulipesäosasta oli purettu. Alimmat tiilet olivat myös rapautuneita mutta edelleen kiinni toisissaan. Ne korjattaisiin korjausmassalla. Yläosa ladottaisin uusista tiilistä. Korjaustyö päätettiin hoitaa maallikkopohjalta, koska purettaessa tulipesän rakenne oli tullut jo tutuksi.

Muuraustöitä takkaluukusta

Tulitiilet ovat rautakauppatavaraa ja sama pätee myös tulipesän muurauslaastiin. Tulipesään paikalleen jääneen osan kunnostamiseen käytettiin maahantuojalta saatavaa korjausmassaa, josta oli jo aiemmin hyviä kokemuksia.

Lisäksi tulitiilien kiinnittämiseen ja myös halkeamien korjauksiin haluttiin kokeilla valmista silikaattiliimamassaa. Thermax fire pro glue on suunniteltu tulipesien korjaukseen tarkoitettujen vermikuliitti-levyjen liimaamiseen. Kun massan lämmönkesto on 1000 °C, sopi olettaa sen kestävän myös tiilien liimauksessa ja halkeamien korjauksessa.

Tulisijan korjauksessa keskeisintä on se, että jokainen pinta ja kolo on saatava puhtaaksi noesta ja pölystä. Muutoin korjausmassat tai liimat eivät pidä. Tässä tapauksessa myös uudelleen muurattavan osan pohjaksi jäävä tiilikerros oli saatava puhtaaksi pinnaltaan vanhasta muurauslaastista.

Kun kaikki valmistelutyö oli tehty, ryhdyttiin sovittelemaan uusia tiiliä paikalleen. Muurauslaasti sekoitettiin valmiiksi. Sen työskentelyaika on onneksi hyvä. Ilmatiiviissä astiassa massa säilyy notkeana vuorokausia. Itse muuraustyö ei ole monimutkaista. Tiilet liimataan paikalleen muutaman millin laastikerroksella.

Haasteen korjaustyölle antoi tulipesän muuraustyö takkaluukun kautta. Onneksi luukku oli iso, mutta painavien tiilien nostelu oli silti melkoista taiteilua. On erinomaisen suositeltavaa lämmittää tulisijaa maltilla, jottei se rapaudu ja halkeile, tai paikata viat ajoissa massalla, jolloin pääsee paljon vähemmällä.

Korjausmassaa koloihin ja halkeamiin

Seuraavana oli vuorossa tulipesän alaosaan jääneiden vanhojen tiilien kolojen ja halkeamien paikkaaminen. Vauriokohtia kannattaa rassata avarammiksi, jotta massaa saa kunnolla korjattavaan paikkaan. Rassaustyöhön on tarjolla kätevä rapaustyökalu. Perusteellisen puhdistuksen, imuroinnin ja vesipesujen jälkeen tulipesä oli valmis korjattavaksi.

Korjausmassa tarttuu paremmin, jos halkeamia avartaa rapaustyökalulla.

Korjattavia pintoja kannattaa kostutella suihkutuspullolla ennen massan levittämistä, sillä jos tiilipinta imee veden massasta liian nopeasti, massan ominaisuudet heikkenevät.

Korjausmassa valmistetaan sekoittamalla kuiva-aineeseen vettä sen omassa tuotepakkauksessa. Veden lisäämisen kanssa kannattaa olla varovainen, sillä alkuun massan tulee olla sopivan jäykkää. Silloin sen saa painettua halkeamiin ja koloihin.

Massaa on tehokkainta painaa halkeamiin sienellä, jolla sen saa tunkeutumaan syvälle halkeamiin ja koloihin. Sopivan kovalla sienellä on kätevää myös levitellä eli slammata massaa täyttöjen päätteeksi tasaiseksi kerrokseksi korjatulle pinnalle. Slammausvaiheessa massaa kannattaa notkeuttaa lisäämällä siihen vettä.

Silikaattiliimalla voi täyttää halkeamia tai koloja siinä missä korjausmassallakin, mutta aineen levittyvyys on sementtipohjaista massaa liimamaisempaa. Parhaiten liiman saa levitettyä lastalla.

Työn päätteeksi tulipesän annettiin kuivua rauhassa hormipelti raollaan kolme viikkoa, jonka jälkeen aloitettiin poltto pienillä tulilla. Tositoimissa takka oli puolentoista kuukauden kuluttua korjauksesta ja on toiminut moitteetta tähän päivään saakka. Itse lämmitykseen opeteltiin kantapään kautta uusi, maltillisempi polttotapa.

Lue lisää:

Näin paikattiin takan haljennut hormi

Pienet tulisijan huoltotyöt voi tehdä itse

Käytetyt muuraus- ja korjausmassatuotteet

Weber fire mortar: Kuivalaasti nimenomaan tuli­pesien muuraukseen. Korkein käyttölämpötila +1200 °C. Yhdestä pussista (5 kg) saadaan n. 2,5 litraa valmista laastia, joka riittää noin 20 tuli­tiilen muu­raukseen. Hinta 37 €. www.fi.weber

Tulenkestävä pesäkorjausmassa: Saadaan käyttövalmis massa. Käytetään tuli­sijan kolojen ja halkea­mien paikkaamiseen. Vedentarve: 2,5 dl/kg ja työstettävyysaika noin tunti. Lämmönkestävyys 1300 °C. Hinta noin 30 €. Maahantuoja Piipputukku.fi.

Thermax fire pro glue: Vermikuliittilevyjen silikaatti­liima­massa, joka käy myös tuli­sijan kolojen ja halkeamien kor­jauk­seen. Lämmönkestävyys noin 1000 °C. 850 g pakkauskoko. Levitetään noin 3 mm kerros suoraan liimattavalle pinnalle. Kuivumisaika noin 6 tuntia. Maahantuoja Abresto Oy, abresto.fi.