Moni on innostunut hoitamaan pihaa ja puutarhaa. Kotipuutarhuri kokee onnistumisen iloa, kun kasvit kukoistavat. Näillä vinkeillä saat iloa puutarhastasi.

Kaunis piha ympäri vuoden

Istuta puutarhan kasvit sillä ajatuksella, että ihailtavaa löytyisi ympäri vuoden. Kiinnitä huomiota myös lehtien muotoon ja väreihin, joilla puutarhaan saadaan jatkuvaa monimuotoista kauneutta kukinnan ohella. Erimuotoiset ja -sävyiset havut tuovat ryhtiä ja katsottavaa puutarhaan kasvukauden ulkopuolellakin.

Valitse oikeat kasvit oikeaan paikkaan

Ennen taimiostoksille lähtöä kannattaa tarkastella pihan kasvuolosuhteita. Onko paikka aurinkoinen, puolivarjoinen vai varjoinen? Onko istutusalue suojaisassa katveessa vai tuulisen tai paahteisen avoimessa kohdassa? Pistä lapio maahan ja katso, onko pihan maaperä savinen vai kuivan hiekkainen tai valmiiksi multaisa. Kasvuolosuhteet vaikuttavat sopivan kasvin valintaan.

Kaikkia puutarhakasveja voi istuttaa keväästä ja kesästä pidemmälle syksyyn saakka, kunhan kasvin hankkii astiataimena ja huolehtii kastelusta.

Paranna istutusalueen maata

Pihan perusmaata voi parantaa esimerkiksi hyvänlaatuisella puutarhamullalla tai hiekalla. Tiivis savimaa tarvitsee erilaista multa-ainesta maanparannukseen kuin kuiva hiekkamaa.

Myös kasveilla on erilaiset vaatimukset maan suhteen. Esimerkiksi havut ja alppiruusut viihtyvät happamassa maassa, jolloin maanparannukseen sopii niille tarkoitettu havurodomulta. Useimmat puutarhakasvit viihtyvät hyvin kalkitussa puutarhamullassa.

Muista kalkitus ja lannoitus

Niin puutarhakasvit kuin pihanurmikko tarvitsevat ravinteita voidakseen hyvin. Säännöllinen lannoitus ylläpitää kasvien hyvää ravinnetasapainoa ja maan rakennetta parantavaa pieneliötoimintaa. Myös säännöllinen kalkitus on tärkeää, sillä kun maan pH on kasveille sopivalla tasolla, ovat tärkeät ravinteet kasveille paremmin hyödynnettävässä muodossa.

Kalkita voi milloin vain ja vielä kesä-heinäkuun ajan voi lannoittaa puutarhalannoitteella. Elokuussa siirrytään syyslannoitukseen.

Helpota kasvien hoitoa katteilla

Pensaiden, puiden ja havujen kasvualustalle voi levittää kuorikatetta tai kiviaineista tehtyä katetta rikkaruohojen kasvua hillitsemään. Katteen alle on hyvä laittaa esimerkiksi biomaatuva katekangas, joka auttaa alussa tukahduttamaan maan omaa rikkakasvustoa ja maatuu lopulta mullaksi muutamassa vuodessa.

Perennoille eivät tavanomaiset katteet sovi, mutta kun perenna-alueen antaa kasvaa sopivan tiheäksi kasvustoiksi, jää rikkaruohoille vähitellen vähemmän elintilaa.

Hyötykasveja puutarhaan

Syötäviksi kelpaavien kasvien eli hyötykasvien viljely on ollut suosittua jo pitkään, mutta kiinnostus on vielä lisääntynyt viime vuosina.

Ruoan terveellisyys ja ympäristöystävällisyys kiinnostavat. Hyötypuutarha voi olla isompi viljelypenkki pihalla tai viljelypalstalla, kasvulaatikko parvekeella tai viljelmä ikkunalaudalla.

Vinkit antoi K-Raudan puutarhaneuvonnan Leena Berglund

Lue lisää:

Sadepuutarha on pihan kohokohta

Nikkaroi minikasvihuone puutarhaan