Tässä esimerkkikohteessa sisäänkäynnin yläpuolella on pieni parveke joka osittain suojaa laatoitettuja portaita, mutta ei askelmia. Vesi- ja lumisade pääsee tuulisella kelillä kastelemaan ne. Pakkasella portaat ovat olleet todella liukkaat. Jäätyminen ja sulaminen on myös ajan saatossa rapauttanut pintoja ja sieltä täältä on irronnut laattoja.

Nyt laatoitus uusitaan ja samalla asennetaan sulanapitokaapeli, jolla saadaan laattapinnat puhtaiksi jäästä ja kuurasta.

Aina kun pinnoitustöitä tehdään ulkona, tulee huomioida vallitsevat sääolosuhteet ja lämpötila, sillä eri työvaiheiden kuivumisajat vievät muutamia päiviä.

Vesisade, paahtava aurinko, kova tuuli, viileä ilma ja yöpakkaset haittaavat työn onnistumista. Ihannelämpötila olisikin noin +20 °C varjossa, mutta aina se ei ole mahdollista. Alimmillaan lämpötila saa olla +10 °C. Kannattaakin olla tarkkana, ettei lämpötila yöaikanakaan laske alemmaksi. Tämä alin lämpötila tulee olla kaikkien työvaiheiden aikana sekä myös muutaman päivän ajan työn valmistumisen jälkeen. Jos yöpakkasia on luvassa, ei työhön kannata ryhtyä.

Kun kohteen ympärille rakennetaan teltta, saadaan suojaa sateen lisäksi tuulelta ja auringolta. Liian kuuma lämpötila tai kova tuuli kuivattaa laastin liian nopeasti ja heikentää sen lujuutta.

Viileimmillä keleillä telttaan voi laittaa lämpöpuhaltimen ylläpitämään tarvittavaa lämpötilaa. Tällä tavoin työ voidaan tehdä myös myöhemmin syksyllä tai aikaisin keväällä. Laatoitettavan alustan suhteellisen kosteuden tulee olla enintään 90 % ja sen voi mitata esimerkiksi pintakosteusmittarilla.

Ennen kun uusia laattoja päästään kiinnittämään, täytyy vanhat laatat poistaa. Jos pinta-alaa on paljon, kannattaa konevuokraamosta lainata kunnon välineet laatan poistamiseen.

Poistaminen kannattaa tehdä maltillisesti, ettei betonin pintaan tule kovin isoja koloja.

Laattojen poistamisen jälkeen pinnasta hiotaan tai jyrsitään pois kaikki liima-aineet ja varmistetaan, että betonissa on esillä kova ja kiinteä pinta. On tärkeää, että kaikki liima-aineet saadaan poistettua, koska muutoin päälle tulevan tasoitteen tarttuvuus heikkenee.

Pintojen hiomisen jälkeen poistetaan kaikki irtonainen pöly ja levitetään primer, joka auttaa tasoitteen tarttumista. Tässä käytetään MD16-dispersiota, jonka sekoitussuhde on vedellä 1:3.

Lämmityskaapelin asennus

Lämmityskaapeli mitoitetaan aina lämmitettävän pinta-alan ja lämmitystehon tarpeen mukaan. Näiden portaiden pinta-ala on askelmineen ja tasoineen noin yhdeksän neliötä, ja lämmitystehoa tarvitaan noin 300 W/neliö. Betonirappusten rakenne vaikuttaa jonkin verran tehon tarpeeseen. 300 watilla per neliö saadaan rappusten pinta hetkessä sulaksi vaikka vähän kovemmillakin pakkasilla. Toimintaperiaate onkin, että lämmitystä pidetään päällä vain lyhyitä aikoja.

Sulanapitojärjestelmän suunnitteluun kannattaa aina ottaa avuksi sähkömies, jotta kaikki tarpeellinen tulee varmasti otettua huomioon kaapelia valittaessa.

Tässä kohteessa käytetään kaksijohteista Deviflex DTCE-30 -lämpökaapelia, joka on 95 metriä pitkä. Siihen kuuluu 2,5 metrin pituinen liitoskaapeli.

Kaapelin linjat eivät saa olla kosketuksissa toisiinsa eivätkä ne saa kulkea ristiin.

Asennus helpottuu, kun merkkaa etukäteen alustaan kaapelin paikat. Samalla voi hahmotella, että kaapelin jako ja pituus ovat oikein, koska kaapelia ei saa katkaista eikä sen kytkentää saa muuttaa.

Kaapelin taivutussäde ei saa olla pienempi kuin 6 x halkaisija. Tämän kaapelin halkaisija on 7,5 mm, jolloin mutkat saavat olla jyrkimmillään 45–50 mm ja käännöskohdissa tulee kiinnitys tehdä myös lenkin pohjaan. Asennuksen lämpötilan tulisi olla yli -5 °C.

Sekin täytyy muistaa, että kaapelin kytkee ja kaapelin ohjaukset tekee aina sähkömies.

Lämmityskaapelin päälle tulee tasoite. Tässä tapauksessa tasoitekerroksen vahvuus on noin 1,5 cm portaan pinnasta, jolloin lämmityskaapeli varmasti peittyy kokonaan. Koron mittauksessa voi käyttää apuna laseria tai vatupassia.

Ulkona olevissa laatoitetuissa portaissa ja terasseissa tulee olla pieni kaato talosta poispäin, ettei vesi jää seisomaan laatoitukselle.

Tarkkaile ulkolämpötilaa

Aina kun tehdään tasoituksia ja kiinnityksiä ulkona, tulee olla tarkkana, että tuotteet varmasti soveltuvat ulkokäyttöön ja ovat pakkasenkestäviä. Tämän lisäksi kannattaa käyttää saman tuoteperheen tuotteita. Sillä varmistetaan, että kaikki tasoitteet ja kiinnityslaastit sopivat yhteen ja saadaan hyvä lopputulos.

Pakkasta kestäviä ulkolaattoja on myös erikseen pysty- ja vaakapinnoille. Portaita ja terasseja tehtäessä tulee käyttää vaakapinnoille soveltuvia laattoja.

Hyvään lopputulokseen vaikuttaa myös ilman lämpötila. Varsinkin näin syksyisin tehtäessä tulee muistaa, että ilman, alustan ja käytettävien massojen lämpötilojen tulee olla vähintään +10 °C. Tasoitteet ja kiinnityslaastit kannattaa säilyttää lämpimässä varastossa ja ottaa ne sitä mukaa käyttöön kun työ etenee. Massojen sekoituksessa voi käyttää maksimissaan +30– +35 °C vettä, joka auttaa nostamaan massan minimilämpötilaa.

Alinta lämpötilaa ei saa alittaa minkään työvaiheen aikana eikä muutamana päivänä myöskään jälkikäteen. Lämpötilaa kannattaakin seurata aika ajoin lämpömittarilla ja tarvittaessa käyttää lämpöpuhaltimia riittävän lämpötilan ylläpitämiseksi.

Tässä kohteessa tasoitteena käytetään sementtipohjaista Weber Vetonit 4400 -pikatasoitetta, jonka vesimäärää voi säätää tarpeen mukaan.

Normaaliolosuhteissa tasoitetun pinnan päällä voi kävellä jo noin tunnin kuluttua, mutta kylmemmällä kelillä kuivumisaika pitenee. Tietysti myös tasoitteen kerrosvahvuus vaikuttaa kuivumisaikaan. Näin syksyisin tasoitetöitä tehtäessä on varminta, että laatat kiinnitetään vasta seuraavana päivänä.

Ulkokäyttöön tarkoitetut laatat ovat yleensä aika kovia, joten laattaleikkurin tulee olla tarpeeksi jämäkkä. Myös laattasirkkeli on hyvä vaihtoehto laattojen leikkaamiseen.

Suunnittele laattajako

Laattajako kannattaa suunnitella etukäteen, jotta laatoitus saadaan tehtyä mahdollisimman isoilla laatoilla. Kun kuivalatoo laattarivin, varmistuu, että laatat asentuvat nätisti. Jos niitä tarvitsee kaventaa, kannattaa kavennetut laatat sijoittaa reunoille, josta ne ovat vähemmän näkyvissä.

Tässä kohteessa laattojen kiinnityksessä käytetään säänkestävää Weber Rock Fix -kiinnityslaastia ja laasti sekoitetaan ohjeen mukaisesti laastisekoittajalla tasaiseksi massaksi.

Laatoituksen voi aloittaa joko keskeltä tai reunasta. Aloittaapa laatoituksen kummin tahansa, tulee varmistua joko mittaamalla ja merkkaamalla värilangalla tai laserin avulla, että laattarivit etenevät varmasti suorassa.

Tässä tapauksessa laatoitustyö aloitetaan reunasta ja reunaan tuleva laatta asennetaan laatan paksuuden verran yli rappusten ulkoreunasta. Näin sivuille tulevat laatat tulevat pintalaatan reunan kanssa tasoihin.

Laastin avoaika eli tartunta-aika on noin 20 minuuttia riippuen kelistä, joten levitys kannattaa tehdä sitä mukaa kun työ etenee. Veto, korkea lämpötila ja imevä alusta lyhentävät avoaikaa.

Laatoitustyö jätetään kuivumaan vähintään 12 tunnin ajaksi. Syksyllä varminta on antaa kiinnityslaastin kuivua parikin päivää, jonka jälkeen päästään saumaamaan.

Mahdolliset kiinnityslaastin purseet saumoista kannattaa poistaa tuoreeltaan, joko laatoituksen yhteydessä tai viimeistään seuraavana päivänä.

Aika usein sauma-aineen väriksi valitaan lähes laatan väri. Tässä käytettävä Rapid grout -saumauslaasti on sävyltään melko tumma ja vaatii huolellisen, vähän pidemmän sekoituksen suuren pigmenttimäärän takia.

Sauma-aineen annetaan hetken kuivahtaa, olosuhteista riippuen 10–30 minuuttia. Lämmin sekoitusvesi lyhentää työaikaa, joten saumaus kannattaakin tehdä osissa. Kun sauma-aineen väri muuttuu vaaleammaksi eli sauma on hieman kuivahtanut, voi laatan pintaa alkaa pestä kostealla sienellä.

Pesuvesi kannattaa vaihtaa riittävän usein, varsinkin kun käytössä on tummia sävyjä. Silloin peseminen on helpompaa ja lopputuloksesta tulee siisti. Laatan pinta voi vaatia pesun kahteen kertaan.

Pinnan kuivuttua laatoitus viimeistellään kiillottamalla pinta puhtaalla puuvillarätillä sekä viimeistelemällä laattojen reunat vielä silikonilla.

Portaat voidaan ottaa varovasti käyttöön muutaman tunnin kuluttua saumauksesta, mutta lopullinen saumojen kovettuminen tapahtuu normaaliolosuhteissa (+23 °C) noin kahden vuorokauden kuluttua. Kylmemmillä keleillä kovettuminen vähän hidastuu.

Laatoituksen kannattaa antaa kuivua useampi vuorokausi ennen lämmityksen kytkemistä päälle. Sen jälkeen saa talvi tulla eikä tarvitse pelätä liukastumisia näissä portaissa.

Vanhat laatat poistetaan piikkaamalla. Jos pinta-alaa on vähän, voi laatat poistaa myös käsin talttaa ja vasaraa apuna käyttäen. Isompia neliömääriä poistettaessa kannattaa käytää konetta. Myös suojalasit ja kuulosuojaimet ovat tarpeelliset.

Liimat hiotaan siihen tarkoitetulla koneella. Konetta ei pidä painaa vaan liikuttaa kevyesti, jolloin hionta tapahtuu tasaisesti eikä kone haukkaa liian syvältä. Koneeseen liitetään rakennusimuri, jolloin pöly ei leviä joka paikkaan.

Primer levitetään pensselillä, jolla se hierotaan kunnolla kiinni alustaan. Lätäkköjä tulisi välttää. Kun primeri on kuivunut noin 2–4 tunnin kuluttua kelistä riippuen, muodostuu betonin pinnalle läpinäkyvä kalvo.

Kaapelin kiinnitys valitaan alustan mukaan. Kiinnitystapoja on useita. Betoniin kiinnitys voidaan tehdä kuumaliimalla primeroidulle pinnalle. Kiinnityksessä voi käyttää myös mekaanisia kiinnikkeitä tai asennuslistaa.

Portaiden reunoille asennetaan rimat tasoitetta varten. Rimat kannattaa asentaa suoraan tulevaan korkoon. Jos alue on suuri, voidaan korkomerkkejä laittaa myös keskialueelle. Jos tasoitettavan alueen reunoilla on reikiä tai koloja joista tasoite voi päästä valumaan pois, täytetään ne esim. uretaanilla.

Tasoite sekoitetaan ohjeen mukaisesti laastisekoittajalla, kaadetaan lämmityskaapeleiden päälle ja levitetään teräslastalla. Työstöaika tällä tasoitteella normaaliolosuhteissa (+23°C) on noin 15 minuuttia, viileämmällä kelillä työaika hieman pitenee.

Kiinnityslaasti levitetään alustaan hammaslastalla. Lastan hampaiden kokoon vaikuttaa laatan suuruus: Mitä isompi laatta, sitä isommat hampaat. Nämä laatat ovat kooltaan 30×60 cm, joten näissä käytetään ns. nakkikampaa, jossa hammastuksen korkeus on noin 12 mm.

Ulos asennettavat laatat kiinnitetään aina kaksoiskiinnityksellä eli laatan takapintaan laitetaan myös kiinnityslaastia. Silloin varmistutaan, että laatta tarttuu kunnolla ja saadaan aikaiseksi 100 % kiinnitys, joka kestää hyvin säärasituksen.

Laatta painetaan kiinni laastiin ja makuasia on, minkä kokoisella saumalla työn haluaa tehdä. Nämä laatat ovat kooltaan 30×60 cm ja saumoista halutaan mahdollisimman kapeat, noin 2–3 mm:n levyiset.

Sauma-aine levitetään kumilastalla vinosti yli saumojen painamalla massaa saumat täyteen. Laatan pinnan lasitus helpottaa sauma-aineen pesemistä. Jos lasitusta on vain vähän, kannattaa pinta kostuttaa vedellä ennen saumausta.

Pesemisessä kannattaa varoa, ettei pese saumoja liian kovalla kädellä, jolloin ne helposti peseytyvät liian syviksi. Vettä tulee käyttää mahdollisimman vähän, koska se heikentää sauman lujuutta. Ylimääräinen vesi kannattaa poistaa heti saumoista.