Biojätteet on hyvä lajitella kesähelteillä huolellisesti. Säännöllinen bioastian tyhjentäminen vähentää hajuhaittojen syntymistä.

Kartonkiset muropaketit, ikkunattomat kirjekuoret ja paperiset jauho-, sokeri- tai hedelmäpussit ovat hyviä biojätteen keräykseen. Myös sanomalehdestä voi itse taitella biojätepussin.

Pussin tai astian koko kannattaa suhteuttaa syntyvän biojätteen määrään. Jos biojätettä syntyy vain vähän, kannattaa valita pienempi biojätepussi. Kesällä, ja etenkin helteellä, on tärkeää muistaa viedä biojätteet jäteastiaan riittävän usein.

”Taloyhtiön biojäteastia on yleensä jokaisen asukkaan päivittäisen reitin varrella. Kannattaakin ottaa tavaksi viedä biojätteet esimerkiksi joka toinen päivä. Näin vältät hajuhaitat sekä kukkakärpäset”, HSY:n ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen neuvoo.

Myös kosteuden poistaminen biojätteestä vähentää hajuhaittoja. Siksi ruoantähteiden nesteet kannattaa valuttaa viemäriin ennen biojätteen laittamista pussiin. Lisäksi pussin pohjalle on hyvä laitaa esimerkiksi tyhjä munakenno tai käytettyä talouspaperia imemään kosteutta.

Näin lajittelet biojätteen kesällä

1 Valitse keittiöösi biojätteelle sopivan kokoinen astia, joka on helppo tyhjentää parin päivän välein.
2 Laita biojäteastiaan mieluiten paperinen biojätepussi.
3 Laita biojätepussin pohjalle kananmunakenno tai käytettyä talouspaperia, mikä auttaa pussia kestämään paremmin.
4 Valuta nesteet viemäriin ennen tähteiden laittamista pussiin.
5 Sulje biojätepussi ja vie se kotipihasi biojäteastiaan tai kompostoriin.