Uusi maali raikastaa kodin pinnat lattiasta kattoon. Kokosimme tähän artikkeliin vinkit kodin sisäpintojen maalaamiseen, oikeiden välineiden valintaan ja siistin lopputuloksen saavuttamiseen.

TM Rakennusmaailman artikkeleissa on vuosien varrella opastettu kodin sisäpintojen maalaamisessa. Olemme myös testanneet, vertailleet ja koekäyttäneet maaleja, maalausvälineitä, maalinpoistoaineita ja muita maalaamisen tarvikkeita. Löydät nämä kootusti alla olevista linkeistä, ja päivitämme tänne myös uusia artikkeleita.

Maalaamisen syynä on usein kodin sisäpintojen raikastaminen, mutta myös värin tuoma vaihtelu ja sisustuksen yhtenäistäminen voivat johtaa askeleet maalikauppaan. Maalaaminen ei ole rakettitiedettä, mutta muutama fakta on hyvä ottaa haltuun ennen työhön ryhtymistä. On myös hyvä tietää, mitä sudenkuoppia tai haasteita voi olla vastassa.

Mieti mitä maalilta haluat

Maaleja on monenlaisia. Ennen maalikauppaan suuntaamista kannattaa miettiä, millaisten maalin haluat. Haluatko peittävää vai kuultavaa pintaa, rosoista struktuuria vai kimmeltävää efektiä? Kaikkia näitä voi maalilla saada aikaan, joten tutustu ensin esimerkiksi seinämaalien kiiltoasteisiin.

Luonnollinen savimaali antaa seinille kalkkimaisen mattapinnan, sisustusmaalit taas tarjoavat himmeää hohtoa. Oli maali mikä tahansa, värillä ainakin saa muutosta aikaan. Ota myös huomioon maalattavan pinnan aiheuttamat rajoitukset maalaamiselle. Väärä maali voi esimerkiksi heikentää puutalon sisäilmaa.

Jos maalattava kohde on tunkkainen ja siinä on esimerkiksi tupakan jättämää hajua, kannattaa hajut poistaa ensin huolellisesti. Myös tapetit kannattaa poistaa.

Ennen työhön ryhtymistä on maalattavat pinnat puhdistettava huolellisesti liasta, tahroista ja pölystä. Se onnistuu maalarinpesuaineilla  ja maalinpoistoaineilla. Maalattavassa pinnassa ei saa olla reikiä tai kupruja, vaan ne on hyvä tasoittaa ennen maalaamiseen ryhtymistä. Myös seinien kulmat voi joutua tasoittamaan. Tasoitetapetit tai täyttötasoitteet toimivat tässä hyvin. Lattiaa maalattaessa kannattaa lattian pinta hioa ennen maalaamisen aloittamista.

Maalarinteippi on hyvä apuväline pintojen suojaamisessa. Erikoismaalarinteipit tarjoavat helposti irtoavia tai tarkkoihin rajauksiin soveltuvia teippejä. Jos maalarinteippi ei meinaa lähteä työn päätteeksi irti, on teipin irrottamiseen omat kikkansa.

Sitten töihin!

Valitse työhösi oikea sivellin tai tela. Työvälineen valintaan vaikuttaa maalattavan kohteen pintamateriaali ja sijainti. Olemme testanneet remonttiteloja, mikrokuituteloja ja maalaustelasettejä.

Sisäkaton maalaamiseen kannattaa varautua oikeilla työvälineillä ja -työjärjestyksellä.

Jos uusi maali saa vanhat listat näyttämään nuhruisilta, voi niiden ulkonäköä parannella esimerkiksi peitekynällä.

Ja kun homma on hoidettu kunnolla maaliin, on jälkitöiden aika. Pese ja puhdista siveltimet ja telat, sillä laadukkaita välineitä kannattaa käyttää toistekin. Vie maalipurkin pohjalle jääneet maalit oikeaan paikkaan eli vaarallisten aineiden keräyspisteeseen.