Asukasperheen mielessä oli siintänyt ajatus kylpyhuone- ja saunaosaston remontoinnista, mutta aika, raha ja perusteelliseen työhön kuluva aika eivät tässä kohtaa houkutelleet. Kun rakenteet olivat kunnossa, päätettiin massiivisempaa remppaa siirtää muutamilla vuosilla eteenpäin ja tehdä faceliftaus märkätiloihin kaakelimaalilla.

Kylpyhuoneen kosteusarvot oli mitattu ja vedeneristeasiatkin kunnossa sekä hyvässä muistissa, koska rakennusalalla ollut talon isäntä oli ne tehnyt. Laatat koputeltiin läpikotaisin ja ns. ”kopoja” eli irtonaisia laattoja ei löytynyt.

Lattiakallistukset olivat kunnossa ja vesi juoksikin nätisti kaivoon suihkuttelujen tiimellyksessä.

Märkätilojen tilanne ei aina ole näin hyvä. Siksi onkin tärkeää tutkia tilat kunnolla ennen kuin alkaa hutkia.

Käytä kylpyhuoneeseen tai keittiön välitilaan

Tämän tilan maalaukset tehtiin V33-kaakelimaaleilla, jotka sopivat erilaisille kivipinnoille, kuten lasitetulle tai lasittamattomalle laatalle sekä betoni- ja marmoripinnoille. Lopputuloksesta tulee pesunkestävä ja vettä hylkivä luja pinta, joka kestää jopa +90 °C lämpötilaa. Maaleja on kahta eri tyyppiä. Toinen on tarkoitettu seinä- ja toinen lattiapinnoille. Vaikka kyseessä on näinkin raju maali, on se silti vesiohenteinen ja sen voc-arvot ovat alhaiset. Työvälineidenkin pesu onnistuu pelkällä vedellä.

Muutama vuosi sitten lattioille ei vielä ollut omaa maalia, eikä niiden maalamiseen seinämaalilla annettu minkäänlaista takuuta. Tuotteiden ja kehityksen mennessä eteenpäin on lattioillekin saatu oma maalinsa, jossa on parempi kulutuksen kestoluokka kuin seinämaaleissa.

Laattoja löytyy toki muistakin kodin tiloista kuin kylppäreistä. Kaakelimaalauksella tehdä ilmeen muutoksen myös keittiön välitilaan tai vaikkapa eteisaulan lattiaan melko pienellä vaivalla.

Tärkeät esityöt

Märkätilan lattialämmitys suljetaan vähintään vuorokautta ennen maalaustöihin ryhtymistä. Viileämmässä tilassa maalilla on pidempi työaika ja kuivuminenkin tapahtuu tasaisemmin.

Listat kannattaa irrottaa ja ikkunoiden ja oviaukkojen pielukset suojata maalarinteipillä, jotta maali ei sotke karmeja. Mahdolliset pistorasiat tehdään jännitteettömiksi ennen maalaushommia.

Sanonta ”puhtaus on puoli ruokaa” pätee myös kaakelinmaalaukseen. Huolellisesti pestyjä laattapintoja ei kannata koskea edes paljaalla kädellä, sillä ihosta irtoaa helposti rasvaa, joka jättää automaattisesti harmillisen rasvajäljen laatan pintaan. Tällaiset sormenjäljet näkyvät sitten helposti valmiiksi maalatussa pinnassa.

Näin maalaat laatat

1 Seinien ja lattianrajan nurkkien silikonisaumat poistetaan huolellisesti. Paras apuväline tähän hommaan on muovinen silikonin poistoon tarkoitettu työkalu. Tällä työkalulla laattojen alla oleva vedeneriste ei rikkoudu, mikä tapahtuisi helposti terävää mattopuukkoa käytettäessä. Työn voi tehdä ennen tai jälkeen laattojen pesua.

2 Seinien laattapinnat pestään huolellisesti mikrokuituliinan ja Nitorin avulla. Aihe suihkutetaan sumupullosta seinälaatoille ja annetaan vaikuttaa hetkisen. Tämän jälkeen pinnat pyyhitään huolellisesti. Tätä maalarinpesuainetta ei tarvitse erikseen huuhdella vedellä pois, mutta liinaa kannattaa aika ajoin huuhdella, jotta likaa ei leviä laatan pinnalla paikasta toiseen. Laattamaalauksen onnistumisen ehdoton edellytys on, että maalattava pinta on täysin puhdas rasvasta ja liasta.

3 Kaakelimaali sekoitetaan huolellisesti ja purkissa oleva lisäaineistusliima sekoitetaan sen joukkoon. Lattian ja seinän rajakohdat saa parhaiten tehtyä ensin keinokuitupensselillä, jonka jälkeen isot pinnat telataan jatkovarteen kiinnitetyllä mikrokuitutelalla, jonka nukan pituus on 5-8 cm. Maalikerros tasataan lopuksi yhdensuuntaisin vedoin. Näin tehden jäljestä tulee mahdollisimman tasainen. 24 tunnin kuluttua seinäpinnat maalataan toiseen kertaan samoin työmenetelmin kuin ensimmäisellä maalauskerralla.

4 Lattia pestään samalla tavalla kuin seinälaatatkin käyttäen apuna mikrokuituliinaa ja Nitoria. Jos saumat ovat kovin pinttyneet, voi ne puhdistaa vielä erillisellä saumanpuhdistusaineella. Tämän jälkeen lattia käsitellään veteen laimennetulla esikäsittelyaineella. Se harjataan ja vaahdotetaan lattiaan. Vaikutusaika on noin puoli tuntia, jonka jälkeen lattia huuhdellaan huolellisesti. Lattian on oltava täysin kuiva ennen maalaamisen aloittamista.

5 Lattian kaakelimaalaamisen työvälineet ovat samat kuin seinien maalaamisessa, mutta maali on erilainen. Seinien vierustojen rajaamisen jälkeen maali levitetään lattialle telan avulla pystysuuntaisin vedoin noin 30-40 cm:n levyiselle alueelle, jonka jälkeen pinta tasataan pitkittäisin vedoin. Kerralla ei kannata ahnehtia isompia alueita, jotta työn pystyy hallitsemaan ja lopputuloksesta tulee mahdollisimman siisti. Ensimmäisen kerroksen kuivumisaika on kolmisen tuntia, minkä jälkeen pääsee maalaamaan toisen kerroksen.

6 Toinen maalauskerta tehdään samoin kuin ensimmäinen kerros. Lopullinen maalipinta jää melko sileäksi. Jos pintaan halutaan karheutta, tehdään se toisen maalauskerroksen yhteydessä lisäämällä liukuestekiteitä maalin joukkoon. Seuraavana päivänä lattialla voi kevyesti kävellä. Kolmen vuorokauden kuivumisen jälkeen rajakohtiin voi asentaa silikonit ja niiden kuivuttua tila on valmis käyttöön. Lopullisen mekaanisen lujuutensa maali saavuttaa noin kahden viikon kuluttua.

Lue myös nämä TM Rakennusmaailman artikkelit:

Vertailussa saumaehosteet ja kaakelimaalit

Vertailussa saumalaastit

Video: Märkätilan laattojen saumaus ja silikonit

Pienen kylpyhuoneen päivitys