Kodin seinien maalaaminen on monelle tuttua puuhaa, mutta sisäkaton maalaaminen voi olla haastavaa. Näillä vinkeillä sisäkaton saa maalattua siististi ja lopputuokseen voi olla kerralla tyytyväinen.

Sisäkaton maalaaminen antaa kodin ilmeelle yllättävän suuren vaikutuksen. Tumma ja tuhnuinen katto voi uuden vaalean maalin kanssa tuoda koko asunnolle edullisen kasvojenkohotuksen.

Sisäkaton maalaamisessa tärkeintä ovat hyvä työvälineet ja oikea työjärjestys. Maalaustyövälineitä valmistava Sokeva koosti vinkit, joilla sisäkaton maalauaminen sujuu sutjakkaasti.

Jos maalipinta on pahasti halkeillut tai roikkuu irti katosta, maalausprojekti kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Halkeilleet maalit pitää ensin poistaa ja sisäkaton kunto varmistaa ennen uutta maalia. Kattojen maalaus suurissa avotiloissa, kuten yhdistetyissä olohuone-avokeittiö-eteistiloissa, kannattaa myös jättää kokeneemmille maalareille.

Näin maalaat sisäkaton

1. Suojaa lattia ja paikalleen jätettävät huonekalut esimerkiksi suojapaperilla. Huolehdi, että huonekaluja ei jää maalaajan tielle. Seinien, ikkunoiden ja huonekalujen suojaus hoituu helposti suojamuovilla, jonka yläreunassa on valmiina maalarinteippi kiinnitystä varten.

2. Viilennä huone ajoissa, vältä läpivetoa. Lämmityskaudella maalattavan huoneen patteri kannattaa kääntää pienemmälle jo edellisenä iltana. Viileämmässä maali ei kuivu liian nopeasti, eikä lopputulokseen jää raitoja ja epätasaisuuksia.

3. Jos maalaat sekä katon että seinät, aloita maalaaminen katosta. Seinien ja katon rajakohtien maalaus sujuu helpoiten pitkävartisella patterisiveltimellä. Kattomaali ulotetaan noin 5–10 cm seinän puolelle, jotta myöhemmin seinämaalin rajauksesta saadaan siisti.

4. Puhdistaa maalattavat pinnat liasta, rasvasta ja pölystä, muuten maali ei tartu kunnolla.

5. Testaa ennen maalipesua ja maalausta, että kattopinnoite kestää vettä. Voit pyyhkäistä huomaamattomasta kohdasta kostealla rätillä. Jos vanha maali- tai tasoitepinta sulaa kostealla pyyhkäisyyn, katto pitää ensin pohjustaa liuotinohenteisella pohjamaalilla. Muuten uusi vesiliukoinen maali varisee pois.

6. Kattoihin käytetään yleensä täyshimmeitä, vesiohenteisia maaleja. Huonoin valinta on lyhytnukkainen tela, sillä se ei jaksa nosta riittävästi maalia kattoon. Kuivalla telalla rullailu johtaa epätasaiseen lopputulokseen. Pitkänukkainen tela toimii katossa paremmin, varsinkin jos katon pinta on röpelöinen. Ihanteellinen tela sisäkatoille on teflon-tela, jolla maaliroiskeiden määrä on olematon. Siveltimiä kannattaa käyttää vain paneelikattojen viimeistelyyn.

7. Maalaus sujuu kätevimmin lattialta käsin. Tela kiinnitetään jatkovarteen.

8. Maalaa viimeinen kerros päävalon suuntaisesti. Kattomaalia tarvitaan yleensä yksi tai kaksi kerrosta. Jos katto pohjustetaan pohjamaalilla, yksi kerros voi riittää. Katon maalaus tehdään päävalon eli yleensä ikkunan suuntaan. Näin pinta näyttää tasaisemmalta, ja mahdolliset raidat eivät näy.

9. Katon maalausta ei tulisi keskeyttää, ennen kuin maalikerros on vedetty koko huoneen kattoon. Pidempi tauko voi jättää pintaan näkyvän raidan. Maalaa kerrallaan noin 1/2 – 1 metrin levyistä kaistaletta. Älä palaa telalla enää jo valmiisiin kohtiin, sillä se rikkoo kuivumassa olevan maalipinnan.

10. Jos maalaat myös seinät, saat siistin rajauksen katonrajaan käyttämällä rajaajaa ja maalarinteippiä. Ne estävät hutiläiskien syntymistä.

Lue lisää:

Näin poistat tapetin seinästä

Vältä maalauksen suodenkuopat

TM Vertailu: Sileän pinnan telat