Omakotitalossa asuva säästää sähköä ja euroja, kun hän kiinnittää huomiota tapaansa käyttää sähköä. Mukavuudesta ei silti tarvitse tinkiä.

Sähkölämmittäjät ovat innostuneet säästämään energiaa ja pienentämään energialaskujaan viime vuosina muun muassa investoimalla energiatehokkaampiin ja ekologisiin lämmitysmuotoihin sekä yksinkertaisesti säästämällä lämmityssähkössään.

Aurinkokeräimiin ja lämpöpumppuihin investoineet turvautuvat sähkölämmitykseen kuitenkin juuri paukkupakkasilla, kun sähköstä muutenkin alkaa olla pulaa. Pahimmillaan kylmissään olevat kansalaiset pistävät vielä samaan aikaan sähkökiukaan hehkumaan ja possunpaistin uuniin.

Meidän tulisi siis alkaa kiinnittää huomiota paitsi sähkön säästämiseen, myös sähkönkäyttötapoihimme.

Automaatiikka auttaa säästämään sähköä

Uusissa, automatiikalla varustetuissa omakotitaloissa mahdollisimman tasaiseen sähkönkulutukseen päästään huomaamatta. Jo nyt automatiikka varmistaa pörssisähköasiakkaan kotona, että sähköä ostetaan ja varataan nimenomaan edullisimman sähkön aikaan.

Sähköauton omistajat ymmärtänevät olla lataamatta autoaan silloin, kun kiuas on päällä. Uudet kaksisuuntaiset sähköauton latauslaitteet mahdollistavat myös sähköauton akun käyttämisen rakennuksen tehohuipun tasaamisessa.

Monissa kodeissa on automatiikkaa, jonka olemassaoloon ei normaalissa arjessa osata kiinnittää huomiotakaan: esimerkiksi sähkölämmitys kytkeytyy pois silloin, kun yksittäisesti suurin sähkösyöppö kiuas laitetaan päälle.

Erityisen kuormanhallintakojeen avulla kodin sähkölaitteita voidaan hallita niin, etteivät paljon sähkötehoa tarvitsevat laitteet ole päällä samaan aikaan. Esimerkiksi sähkökiukaan käynnistyessä sähköauton lataus voidaan puolittaa hetkellisesti tai kaikki teho ottaa pakkasilla lämmityskäyttöön.

Yksi ongelmallinen tilanne toistuu vuosittain ainakin jossakin päin Suomea. On joulu sähkölämmitystalossa. Pakkanen paukkuu. Uuni on pidettävä päällä jouluruoan laittoa varten ja sauna lämpimänä. Kaikilla ei ole käytössään vielä sähkönkulutusta ohjaavaa automatiikkaa, vaan päätöksiä on tehtävä ihan itse. Mistä luovutaan?

Vastaukseksi ei käy: paistakaa se kinkku edellisenä yönä, sillä monet muutkin herkut kaipaavat lämpöä ennen pöytään pääsyä. Ainakin uuni ja kiuas ovat siis päällä samaan aikaan, jos pöytään halutaan saunapuhtaana istua.

Lue lisää:

TM Testissä kotiautomaatiopaketti

Kodinkoneiden energiamerkinnät uudistuvat

Pidä lämpöpumppu energiatehokkaana talvella

Näin vähennät sähkökulutusta

Jaksota kodin suuritehoisten laitteiden käyttöä ja käytä niitä vuorotellen. Mitä enemmän laitteita on yhtäaikaisesti päällä, sitä suuremman kulutushuipun ne aiheuttavat.

Automaation avulla suuritehoisten laitteiden vuorottelu on helppoa ja huomaamatonta. Esimerkiksi sähkölämmitys voidaan ohjelmoida hetkellisesti tauolle siksi aikaa, kun sähkökiuas lämmittää saunaa.

Kun katolla on aurinkosähköjärjestelmä, sähkönkäyttöä on järkevää siirtää mahdollisimman paljon päivän aurinkoisille tunneille. Mikäli omaa kulutusta ei ole riittävästi, ylijäävä sähkö siirretään sähköverkkoon, mutta siitä saatava korvaus on vaatimaton. Aurinkosähkö ohjataan useimmiten lämminvesivaraajalle, joka toimii myös lämpövarastona ja vähentää ostosähköllä tapahtuvaa käyttöveden lämmityksen tarvetta. Aurinkosähkön tuottoa voidaan ohjata myös muihin massavarastoihin ja sähköauton akun lataamiseen.

Alenna huonelämpötilaa tiloissa, joissa ei oleskella.  Varastoissa, ylimääräisissä huoneissa ja porraskäytävissä lämpötilaksi riittää 7-12 astetta.

Useiden päivien poissaolon ajaksi kaikkien asuintilojen lämpötilaa voi alentaa muutamilla asteilla. Myös ilmanvaihto kannattaa säätää pienemmälle.

Jos asunnossa on varaava takka tai leivinuuni, sitä kannattaa paukkupakkasten aikana lämmittää jo hieman etukäteen, jotta muun lämmittämisen tarve vähenee.

Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa: pumppu tuottaa kovalla pakkasella lämpöä vain saman verran kuin se kuluttaa sähköä. Lämpöpumppujen toimintakyvyssä kovilla pakkasilla on suuria eroja, joten toimi laitetoimittajan ohjeen mukaan ja sammuta ilmalämpöpumppu, kun pakkanen kiristyy noin -15..-20 asteen paikkeille. Uudestaan laitteen saa tällöin käynnistää kun pakkanen on lauhtunut noin -10 asteen vaiheille. Tukilämmitykseen kannattaa kovimmilla pakkasilla ilmalämpöpumpun sijasta käyttää takkaa.

Sälekaihtimet ja/tai verhot ikkunan edessä ainakin yöaikaan vähentävät lämmönhukkaa yhden ikkunalasin verran.

Tyhjää huonetta on turha valaista, joten sammuta aina tarpeettomat valot. Koristevalot kannattaa varustaa ajastimella sammumaan yösydämen ja valoisimman päivän ajaksi.  Valitse mahdollisimman moneen valaisimeen energiatehokas ledi- tai energiansäästölamppu.

Tietokoneet, televisiot ja muut kodinlaitteet kannattaa sulkea virtakytkimestä, jotta myös valmiustilan saa pois päältä. Laitteita ei kannata pitää päällä silloin, kun niitä ei käytetä.

Sähkösauna kannattaa pitää päällä vain tarpeellisen lämmityksen ja käytön ajan. Kiukaan ylilämmitys ja tyhjänä päällä pito on tarpeetonta sähkönkäyttöä. Käyttöveden lämmittäminen vie viidenneksen kodin energiakakusta, joten käytä lämmintä vettä säästeliäästi.

Hyvin hoidettu rakennus oikein mitoitettuine ja säädettyine järjestelmineen toimii tarkoituksenmukaisesti myös pakkasilla.

Vinkit antoi Motiva