Täydellinen kylpyhuoneremontti kalusteineen alle neljälläsadalla eurolla. Onko se mahdollista?

Pesutilojen korjaukseen voi upottaa rahaa lähes rajattomasti, mutta vähemmälläkin pääsee, jos on aikaa ja viitseliäisyyttä.

Netti pursuaa erilaisia rakentamiseen liittyviä kierrätysryhmiä ja myyntipalstoja.

Niitä hyödyntämällä on mahdollista hankkia lähes kaikki tarvikkeet pilkkahintaan.

Jos omalle työlle ei lasketa hintaa ja tavaroiden nouto sovitetaan muiden menojen oheen niin, ettei bensakuluja tarvitse huomioida erikseen, niin halpa korjaus kyllä onnistuu.

Yllätys oli, että pihisti tehdyn remontin kokonaissummasta vain noin puolet kului kierrätettyihin rakennustarpeisiin ja toinen puoli kaupasta ostettuihin nauloihin, ruuveihin ja muuhun pikkutilpehööriin – niihin uppoaa euroja kuin huomaamatta.

Kylpyhuoneremontti kierrätystä kannattaen

Omakotitalon saunan noin neljän neliön kokoinen pesuhuone oli kipeästi korjauksen tarpeessa. Sitä oli remontoitu pariin otteeseen aiemminkin, mutta niistäkin uudistuksista oli jo aikaa.

Talo on elementeistä koottu valmistalo. Sauna, pesuhuone, eteinen sekä kodinhoitohuone ovat oma kokonaisuutensa. Sauna ja pesuhuone ovat rakennuksen nurkassa, joten saunan pääty ja pesutilan sivuseinä ovat ulkoseiniä.

Remontin tekijä on innokas netin remontti- rakennus- ja muita vastaavia kierrätysryhmiä seuraava penninvenyttäjä. Tästä syntyi ajatus kokeilla, olisiko kaikki tarvittava mahdollista hankkia niistä.

Rakennustarvikkeiden kierrätys, jos mikä, on kannattavaa ja ympäristöä säästävää. Myyjä pääsee vaivatta eroon ylijäämätavarasta ja saa lisäksi pienen rahallisen korvauksen. Ostaja löytää tarvitsemansa tosi edullisesti, eivätkä käyttökelpoiset materiaalit päädy kaatopaikalle.

Hiilijalanjälki kutistuu ja kaikille jää hyvä mieli.

Toki tarvikkeiden metsästys vaatii hieman intoa, aikaa ja asianharrastusta. Kovin kranttukaan ei saa olla. Jos palavasti himoitsee tiettyjä italialaisia laattoja, niin kierrätysajatus tuskin toimii.

Mutta tavallisen peruskylppärin saa kyllä tällä tavoin toteutettua.

Haku järkevästi

Remontintekijä asuu Helsingissä ja perheen kesämökki on Heinolassa. Tästä syystä tarvikkeiden metsästys keskitettiin pääkaupunkiseudulle ja mökkimatkan varteen. Näin tavarat voitaisiin noutaa muun ajelun ohessa, eikä bensaa poltettaisi turhaan.

Kyse ei ole purkutavarasta, vaan yli jääneistä, käyttämättömistä tarvikkeista. Täysiä laatikoita laattoja sieltä, kipsilevyä täältä tai avaamaton vesieristepurkki tuolta. Jokainen rakentaja tietää, että yleensä aina jää jotain tähteeksi. Ne kannattaa pistää kiertoon.

Suunnitelma onnistui melko hyvin, sillä netin tarjonta on runsasta. Oli varaa valitakin. Tekijä käytti tarvikkeiden etsimiseen parisen viikkoa. Hän haki esimerkiksi saneerauslaastin Espoosta, peilikaapin Vantaalta, allaskaapin Hyrylästä, vesieristeen Mäntsälästä ja gyproclevyt Lahdesta.

Ainoa varta vasten tehty reissu oli Lohjalle, josta saatiin nelisenkymmentä neliötä valkoisia, vielä pakkauksessaan olleita seinälaattoja neljänkymmenen euron yhteishintaan.

Siis euron neliöltä. Se reissu kannatti.

Kierrätys- tai kakkosluokan laattoja hankkiessa on syytä muistaa tarkistaa niiden koko ja paksuus sekä eränumero, jos se suinkin on mahdollista. Kaupoistakin ostetuissa laatoissa voi eri erien välillä olla pieniä värieroja tai millin kokoheittoa. Laatoitustyön edistyessä se milli kertautuu hyvin nopeasti. Tässä tapauksessa laattoja tuli seinään 11,5 kerrosta.

Jos kokoeroa olisi ollut se millikin, niin katonrajassa eroa olisi ollut yli yksitoista milliä.

Laattojen takana on yleensä joku tunniste, numerosarja tai jokin muu merkki. Niiden mukaan on helppo kiinnittää laatat aina samoin päin.

Vaneri pelasti

Kun suurin osa tarvikkeista oli jo löydetty, noudettu ja varastoitu autotalliin, pääsi kylpyhuoneremontti alkuun.

Saunan pesuhuone on kooltaan vajaa neljä neliötä. Lattiakaivon ympäristö näytti surkealta. Yhdessä laatassa oli ollut halkeama ja jokin siru oli painanut reiän vesieristeen läpi.

Eristeen rikkoutumisen takia purkutyöt aloitettiin sydän kylmänä.

kylpyhuoneremontti

Alla ollut kipsilevy oli jo kosteaa mössöä, mutta aikaisemmassa remontissa kipsilevyn alle lisätty vaneri oli ehjä ja kuiva. Toki se oli tummunut ja hurjan näköinen, mutta se osoittautui oljenkorreksi, joka oli estänyt isommat vahingot. Villat olivat kostuneet vain pieneltä alalta, eivätkä puurakenteet olleet vielä kärsineet.

Vahinkoa oli syntynyt vain noin neliön alalle lattiakaivon ympäristöön. Muualla lattiassa laatat olivat tiukasti kiinni.

Laattojen purkaminen on se remontin pölyävin vaihe. Hienonhieno kaakelipöly löytää tiensä joka paikkaan suojausyrityksistä huolimatta. Vesivaurion kohdalta laatat irtosivat kuin itsestään, mutta joissain kohdin ne istuivat kiinni kuin tauti. Irrotukseen tarvittiin sekä sorkkarautaa että paineilmavasaraa.

Lisää pystytolppia

Seinät oli aiemmassa remontissa laatoitettu alla olleen alkuperäisen muovitapetin päälle. Kolmelta seinältä ne irtosivat nätisti lähes kokonaisina levyinä, ja vain yhdessä jouduttiin turvautumaan sorkkarautaan.

Yli kolmekymmenvuotias muovitapetti oli edelleen ehjä. Samoin sen alla olleet lastulevyt olivat pysyneet kunnossa. Koska seinälevyjen tilasta ei oltu varmoja ennen remontin alkua, oli ne päätetty korvata jo hankituilla kipsilevyillä. Niinpä seinärakenteet purettiin kokonaan. Runkorakenteista poistettiin huolella kaikki lastulevyjen jäljiltä jääneet naulat.

Sisäkaton uusimiseen ei ollut tarvetta.

Elementtirakenteen vuoksi seinien tolpitus ei vastannut ihan kipsilevyjen kokoa. Siksi uutta levytystä varten oli lisättävä muutamia pystytolppia pesuhuoneen pääty- ja sivuseinään.

kylpyhuoneremontti

Mitat talteen

Ennen seinien purkua mitattiin suihkun ja naulakkojen paikat, koska ne oli tarkoitus pistää entisille sijoilleen. Nämä kohdat vahvistettiin vanerilla ennen levytystä.

Asukkaiden ikääntymistä silmälläpitäen lisävahvistus kiinnitettiin myös suihkun viereen ja sivuseinälle siksi, että niihin voi myöhemmin lisätä tukikaiteen. Koska mitat ja paikat ovat tiedossa ja tallessa, sujuu asentaminen myöhemmin ilman pähkäilyä.

Lattialevyt ovat erikoiskovaa kipsilevyä. Sen päälle on asennettu lattialämmitys, joka saatiin naapurista oravannahkakaupalla. Remontoijan naapuristo on hyvin vaihtotalousmyönteistä. Työkalut, koneet, ylijäämätarpeet ja muut sellaiset kulkevat sutjakasti talosta taloon tarpeen vaatiessa. Apua annetaan puolin ja toisin.

Lämmityskaapelien päällä on saneerauslaasti. Laastia levitettäessä pitää huomioida lattiakaivo ja sen ympäristö. Kaato on tässä pesuhuoneessa hieman normaalia suurempi. Se on muotoiltu ja tasoitettu huolellisesti pitkän laudan avulla. Lattiaan ei saa jäädä vettä kerääviä kuoppia.

Vesieristettä on levitetty suihkun alle kolme kerrosta ja muualle kaksi.

Kylpyhuoneremontti valmistui noin kuukaudessa, koska töitä tehtiin luppoaikana muiden puuhien ohessa.

Rahaa kylpyhuoneremontti vei se nelisensataa euroa ja lisäksi muutama juomatölkki sekä kolme suklaalevyä.

Taas kelpaa suihkutella.

kylpyhuoneremontti

Artikkeli Penninvenyttäjän pesuhuoneremppa on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 7/21.

Lue lisää:

Kylpyhuoneremontti onnistuu pienelläkin budjetilla

Nikkaroi country-tyylinen kaappi kylpyhuoneeseen

Kylpyhuoneremontin kustannukset

Tarvikkeet netin myyntisivuilta:

Gyproclevyt: 20 €

Kuitusementtilevy lattiaan: 10 €

Saneerauslaasti 2 pussia: 30 €

Vesieriste ja Primer: 25 €

Harmaat lattialaatat: 20 €

Valkoiset seinälaatat: 40 €

Saumalaasti: 15 €

Saumanauha ja tasoite: 5 €

Lattialämmitysjärjestelmä naapurista: 0 €

Ekovillaa naapurista: 0 €

Peilikaappi: 10 €

Allaskaappi: 20 €

Yhteensä: 195 €

 

Kaupasta ostetut tarvikkeet:

Kipsilevy- ja yleisruuvit, silikoni, mattoveitsi: 35,14 €/Tokmanni

Hiomapaperisarja, puuliima, liuskalaikka: 25,87 €/Tokmanni

Laastikampa, paikkauslasta: 7,40 €/Biltema

Kalustejalat, lattiakaivon kiilarengas ja tiiviste: 17,80 €/K-Rauta

Kipsilevyruuvit ja uppokantaiset puuruuvit: 12,00 €/Biltema

Viemäriputkea, hiomanauhaa ja -paperia: 23,90 €/Biltema

Muhvihaara ja kulmayhde: 12,70 €/Bauhaus

Väliseinätolpat: 16,82 €/Byggmax

Sisänurkkavahvike: 10,95 €/K-Rauta

 

Jätemaksut:

Jäteasema Sorttiin toimitetut vanhat villat ja kiviaines: 26 €

 

Yhteensä: 187,58 €

 

Ara myöntää korjausavustusta

ARA eli Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus myöntää korjausavustusta iäkkäiden ja vammaisten henkilöiden omakotitalojen tai omistusasuntojen korjaamiseen.

Avustusta voi saada enintään 50 prosenttia hyväksytyistä korjauskustannuksista.