Taannoin rakennetun pienen kasvihuoneen kattolevyt kestivät pari kolme vuotta. Talvella lumi, jäätyminen ja tuuli olivat särkeneet yhden kattolevyn ja toinenkin levy oli pahasti rispaantunut. Kasvatuskausi oli edessä ja korjaus välttämätön.

Pienten halpojen kasvihuoneiden alkuperäiset kennolevyt voivat joskus olla heppoista tekoa. Ne eivät kestä montaa kasvatuskautta. Ilmeisesti alkuperäisten neljä millimetriä paksujen kennolevyjen UV-säteilyn kestävyys on hyvin rajallinen. Auringon puoleiset levyt olivat huonoimmassa kunnossa. Sen sijaan kasvihuoneen alumiininen runko on kestänyt kuosissa, joten rikkinäisten kattolevyjen uusiminen kannattaisi.

K-Raudassa on saatavana Prof-polykarbonaattikennolevyjä eri paksuisina 98 x 300 cm kokoisina levyinä. Levystä voisi sahata tarpeen kokoisia paloja kasvihuoneen katon ja seinien levyiksi. Tämä vaihtoehto vaikutti hyvältä, sillä korjaukseen ryhtyessä tavoitteena oli useamman vuoden kestävä lasitus.

Kennolevyn muita tavallisimpia käyttökohteita ovat esimerkiksi terassin katteet, erilaiset seinämät ja varastorakennusten valoaukot.

Kennolevyä noutaessa pitää varautua siihen, että levy mahtuu kyytiin. K-Rauta Merituulessa, josta levy ostettiin, ei ollut sahauspalvelua levyn lyhentämiseksi, mutta saha ja työpenkki olivat tarjolla omatoimiselle paloittelulle. Onneksi levy mahtui kokonaisena kyytiin kun käytössä oli pitkä tavaratila.

Helppo paloitella

Korjaus alkaa rikkoutuneen levyn poistolla tai rippeiden irrotuksella. Tässä tapauksessa oli jo käytetty silikonia levyjen kiinnityksen. Alkuperäinen kiinnitys tapahtuu vain jousikiinnikkeillä. Uuden levyn kiinnityksen varmistamiseksi vanhat silikonisaumojen jäänteet oli poistettava uuden pitävän tartunnan tieltä.

Alkuperäiset levyt olivat noin 4 mm paksua tavaraa. Uuden levyn paksuus oli 6 mm, mikä mahtui juuri rungon alumiiniprofiileihin. Levyn mitat on paras ottaa raameista ja sahata sitten uusi levy mittoihinsa.

Kennolevyn sahaus käy hyvin esimerkiksi terävällä hienohampaisella timpurinsahalla, selkäsahalla tai sähkökäyttöisellä kuviosahalla. Käsityökalut kylläkin takertelevat, jos levy pääsee vähänkin nitkumaan sahattaessa. Kennolevyn suojamuovi varjelee hyvin työstettäessä naarmuille arkaa levyn pintaa. Suojamuovi on paras poistaa vasta juuri ennen levyä paikalleen asetettaessa.

Ennen asennusta kannattaa kennolevyn päädyt sulkea niin, että kennoputkiin ei pääse kosteutta, pölyä tai roskaa. Näin levy säilyvät kirkkaana pitempään eikä mahdollinen jäätyminen pääse särkemään niitä. Päädyt voi sulkea esimerkiksi teipillä tai silikonilla.

Levyjen asennuksessa pursotettiin ensin silikonipalko kehykseen. Levyn asetuksen jälkeen pursotettiin vielä toinen kerros levyn pinnalle reunojen tiivistämiseksi ja kiinnityksen varmistamiseksi.

Paikallaan olevat uudet levyt ovat tuntuvasti alkuperäisiä tukevampia ja jäykistävät liimattuina koko kasvihuoneen rakennetta. Tässä tapauksessa levyjen uusimista päätettiin jatkaa sitä mukaa kun alkuperäiset levyt hajoavat. Korjausmenetelmä tuli testattua, joten oletettavasti se sujuisi jatkossa hyväksi koetulla tavalla sujuvasti.