Panelointi mielletään yksinkertaiseksi ja helpoksi toimen­piteeksi. Ja sitä se onkin, kunhan muistetaan muutamia nyrkkisääntöjä. Näin onnistuu esimerkiksi saunan panelointi.

Saunojen verhoiluun ja pesuhuoneiden kattojen panelointiin on tarjolla useita eri materiaaleja. Kaikki nämä voidaan kiinnittää joko piilokiinnityksellä pontista naulaten ja liimalla vahvistettuna tai päältä läpi naulaamalla.

Minulle on muodostunut käytäntö, jossa jalompia materiaaleja arvostetaan piilokiinnityksen muodossa ja perinteinen vähäoksainen kuusipaneeli voidaan kiinnittää läpi naulaamalla. Kiinnikkeeksi valitaan kosteisiin tiloihin sopiva naula, joka on riittävän paksu ja jossa on sinkitys tai passivointi.

Tervalepän, oksattoman männyn tai jopa oksattoman kuusenkin olen kiinnittänyt piilokiinnityksellä, pontin läpi ampumalla. Materiaalivahvuus ohuessa pontissa on olematon, joten kiinnityksen varmistamiseksi kannattaa koolauspuun ja panelin takapinnan väliin laittaa liimaa.

Muista lämmön vaikutus

Saunassa käytettävän liiman tulee kestää lämpöä. Tällaisia ovat esimerkiksi Kiillon Premium ja Wurthin Power Tack, joiden molempien lämmönkesto on +100°C. Lämpökäsitellyssä puussa vedenimukyky on pienentynyt olennaisesti. Siksi vettä sisältävä, perinteinen puuliima ei imeydy puuhun kovin helposti ja liimaustulos saattaa jäädä laihaksi.

Sen sijaan polyuretaanipohjaiset liimat toimivat hyvin lämpöpuun liimaamisessa. Pitää vain muistaa, että polyuretaaniliima, aivan samalla tavalla kuin polyuretaanivaahtokin, vaatii kosteutta kovettuakseen normaalisti. Liimauksen onnistumisen varmistamiseksi kannattaa lämpöpuun pintaa sipaista hieman vedellä kostutetulla rätillä tai sienellä.

Kun lämpökäsiteltyä paneelia kiinnittää, on se sitten leppää, haapaa tai radiataa, on piilokiinnityksessäkin käytettävä haponkestäviä nauloja. Tämä siksi, että sinkitty naula ruostuu nopeasti poikki ja sen jälkeen paneelit ovat ainoastaan liimauksen varassa.

Lauteiden kasauksessa pätevät samat säännöt, tosin sillä poikkeuksella, että lauteet ruuvataan alapuolelta ruuvausrimoihinsa kiinni liimavahvistein. Lämpökäsiteltyyn puuhun valitaan aina haponkestävät kiinnikkeet. Kiinnikepituuden on oltava sellainen, ettei se muutaman lauteiden kunnostushionnan jälkeenkään tuiki kannikkaan.

Lue lisää:

80-luvun sauna-pesuhuone päivittyi nykyaikaan

Näin kiinnität puun naulaamalla ja ruuvaamalla

Näin siivoat saunan puhtaaksi