Sähkömarkkinat muuttuvat lähivuosina. Hinnat tulevat nousemaan sähköenergian ja myös siirtokustannusten osalta. Sähkön hintaa määrittelevät muun muassa kysyntä ja tarjonta. Kun talous käy kovilla kierroksilla, teollisuus tarvitsee kuluttajien lisäksi paljon sähköenergiaa, ja hinnat saattavat nousta. Sähkön siirtohintoja nostavat esimerkiksi investoinnit, kun ilmajohdoista siirrytään maakaapelointiin.

Tiettyinä verkostoa kuormittavina  aikoina sähköenergia maksaa vielä enemmän. Huoleton kuluttaja saattaa joutua maksamaan sähköstään selvästi suurempia summia kuin tarkka tietäjä. Motiva antaa kuluttajalle hyviä vinkkejä, joilla tulevaa voi ennakoida ja siirtää kulutusta halvan sähkön ajankohtaan.

1 Seuraa sähkönkulutustasi ja tunnista tehopiikit. Energiayhtiön maksuttomasta kulutusseurantapalvelusta saa tunnin tarkkuudella tietoa siitä, mitä kotona tapahtuu eri vuorokauden aikoina. Kun kotona ei ole ketään, kulutuksenkin tulisi olla vähäistä. Arkiaskareet ja suuritehoisten laitteiden käyttö näkyvät kulutuspiikkeinä.

2 Tehosta minimiin. Tarpeettomasta sähkönkäytöstä tinkiminen ei vaikuta asumisviihtyvyyteen. Valitse aina omaan käyttöön sopivia energiatehokkaita koneita ja laitteita, hyödynnä säästäviä ominaisuuksia. Valojen ja laitteiden sammuttelu on pieni teko yhdessä kodissa mutta iso voimavara, kun useat lähtevät mukaan.

3 Kilpailuta sähkö. Sähkön siirtoa ei voi kilpailuttaa, mutta sähköenergian voi ostaa haluamaltaan yritykseltä. Oman kulutusprofiilin tunnistaminen auttaa löytämään itselle parhaan tuotteen. Jos optimoit kulutustasi edullisen hinnan mukaan, voi aikahinnoiteltu sähkö olla sopiva valinta.

4 Hyödynnä valmista tekniikkaa. Kotona on erilaisia sähkönkulutusta ohjaavia säätölaitteita kuten termostaatit lämpöpattereissa, ajastusmahdollisuus lattialämmityksessä ja aikaohjaus ilmanvaihtojärjestelmässä. Säädöt ja asetukset tulee tarkistaa. Taloteknisissä järjestelmissä on mukana energiatehokkuutta parantavaa automaatiota.

5 Investoi fiksusti. Remontteja ja isoja investointeja tulee tarkastella myös energiankulutuksen näkökulmasta. Automaatioratkaisut, oma energiantuotanto sekä rakennustekniset parannukset tulevat kannattaviksi. Sähköauto akkuineen voi olla tulevaisuudessa helppo tapa osallistua sähkömarkkinan kysyntäjoustoon.

6 Seuraa kehitystä. Markkinoille tulee uusia palveluja, jotka huolehtivat kulutuksen ajoittamisesta esimerkiksi sähkön tuotantotilanteen, hinnan, sääolosuhteiden ja ennakoidun kulutustarpeen mukaisesti. Palvelutuottajat hoitavat kokonaisuuden. Akkuteknologian kehittyessä itse tuotetun sähkön varastoinnista tulee vaihtoehto sopeutua vaihtelevaan sähköntuotantoon.

7 Energianeuvojalta opastusta maksutta. Apua energiankulutuksen seurantaan ja kotiin sopivien ratkaisujen löytämiseen saa maksutta valtakunnallisesta kuluttajien energianeuvonnasta ja alueellisilta energianeuvojilta.  Energianeuvojat vastaavat Facebookin Asiaa energiasta -sivulla lämmitysmuotoihin, sähkönkulutukseen ja sähkölaitteisiin liittyviin kysymyksiin.

Tietoa kodin energia-asioista on tarjolla internetissä esimerkiksi Motivan Koti ja asuminen -verkkosivuilla www.motiva.fi/koti.