Jos kotona jonkin huoneen tai tilan pimeys, valoisuus, ahtaus, rikkonaisuus, mataluus, kolkkous tai persoonattomuus ärsyttävät, saa tapetti yllättävän paljon muutosta aikaan. Rakenteisiin ei tarvitse kajota eikä rahapussia raottaa turhan paljoa.

Pitkänomainen ja kapea huone

Lämpimät värit tuovat päätyseinää lähemmäs ja tasoittavat mittasuhteita. Punainen ja oranssi toimivat tehokkaimmin. Kun pystyraidan tapetoi vaakaan, päätyseinä saadaan näyttämään leveämmältä. Ei näin: Viileät sävyt vievät seinää kauemmas ja korostavat tilan kapeaa ja pitkää tunnelmaa.

Korkeat ja kaikuvat tilat, loftit

Paksut vinyylitapetit tai luonnonkuitutapetit auttavat akustiikan parantamisessa, mutta eivät yksin riitä. Lisäksi tarvitaan tekstiilejä, akustiikkalevyjä kattoon ym.

Ahtaat pienet huoneet, vajaakorkuiset yläkerrat

Kun alas laskevat katot, muurit, ikkunat ja ovet rikkovat vinttitilaa, tapetiksi kannattaa valita pohjaltaan värillinen tapetti, jota valkoiset kuviot raikastavat ja keventävät. Ei näin: Ei tehostetapetteja, sillä ne pilkkovat tilaa lisää.

Boråstapeter

70-luvun omakotitalot, matala huonekorkeus

70-luvun taloissa on yleensä puukatto matalassa tilassa. Rauhalliset tekstiilipintaiset tapetit sopivat hienosti tyyliin.

Rikkonainen seinäpinta, paljon ovia ja ikkunoita

Värillinen tapetti rauhoittaa tilaa ja kokoaa sen yhteen. Esimerkiksi eteisessä on yleensä paljon ovia ja vähän seinäpintaa. Kun seinät tapetoidaan tarpeeksi vahvan sävyisellä tapetilla, tila rauhoittuu ja selkenee. Ei näin: Liian isot kuviot kannattaa unohtaa, tilasta tulee levoton. Myös tehosteseinät kannattaa unohtaa, jotta tilasta saadaan rauhallinen.

Fornasetti

Isot ikkunat, aurinkoa tulvii tilaan

Viileät sävyt taas tasapainottavat lämpimän valon vaikutusta. Ei näin: Lämpimät sävyt näyttävät liian lämpimiltä. Auringonvalo myös syö väriä, liian vaaleat tapetit näyttävät mitättömiltä.

Boråstapeter

Lialle ja kulutukselle alttiit paikat

Kovaan kulutukseen kannattaa valita tapetti, joka kestää harjapesua ja kunnon pyyhkimistä. Vinyylitapetti on kestävintä. Kuviollisessa tapetissa näkyvät vähiten lapsi- ja lemmikkiperheen elämänmenosta aiheutuvat tahrat ja osumat.

Perinnerakennus, vanha talo

Mitä vanhempi rakennus, sitä huolellisemmin tapetti on valittava kohteen ominaisuuksiin sopivaksi. Tapettipinta ei saa tehdä höyrynsulkua. Vielä tärkeämpää tämä on, jos vanha hirsirakennus on talvella kylmänä.