Pitkät lomat ovat murtovarkaille otollista aikaa. Kun talo on pitkään tyhjillään, on se helppo kohde varkaalle. Kotikonsteillakin saa parannettua kodin murtosuojausta.

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa ilmoitettiin vuonna 2017 kaikkiaan 4766 asuntomurtoa, joista noin joka kolmas tehtiin vapaa-ajan asuntoon. Lomakaudella murrot lisääntyvät, kun asunnot jäävät kesälomamatkojen ajaksi tyhjilleen ja ilman valvontaa.

Kotivakuutus ei välttämättä korvaa vahinkoja, jos tapahtuneesta ei jää murtojälkiä. Ovien, ikkunoiden ja muiden sisäänpääsyteiden tuleekin olla niin hyvin suojattuja, ettei sisään ole mahdollista tunkeutua ilman rakenteiden tai lukkojen rikkomista. Kaikissa ovissa on oltava toimivat, hyväksytyt lukot. Ulko-ovessa on hyvä olla kaksi lukkoa: käyttölukko ja varmuuslukko. Vaikka ikkunan voi aina rikkoa, on kuitenkin hyvä huolehtia, että lasiruutuja ei pysty irrottamaan ulkoa käsin.

Muutamilla helpoilla kotikonsteilla saa jo nostettu kodin murtosuojausta niin, että oma tyhjilleen jäänyt koti ei ainakaan ole varkaalle helppo murtokohde.

Näin parannat kodin murtosuojausta

1 Naapuriapu on korvaamatontota. Pidä koti aina asutun näköisenä ja sovi naapureiden kanssa, kuinka naapuruston turvallisuudesta pidetään yhdessä huolta.

2 Älä jätä kesällä etupihalle kesäkukkia, joiden nuukahtaminen voi osoittaa varkaille, että asukkaat eivät ole paikalla. Tee postin kautta ilmoitus, ettei postilaatikkoosi jaeta postia poissaollessasi. Näin sekään ei anna mahdolliselle varkaalle vihiä poissaolostasi.

3 Aseta mekaanisilla esteillä kapuloita vorojen rattaisiin. Oviin asennettavia mekaanisia esteitä saa rautakaupoista pikkurahalla, ja ne voi asentaa itse. ”Esimerkiksi oven lukkorunkoa kannattaa suojata murtoraudalla, josta käytetään myös nimiä rakorauta ja telkirauta. Se on T-kirjamen muotoinen metallinen suojalevy, joka asennetaan ulko-oven reunaan peittämään lukkorungon kohta. Näin varkaat eivät pääse käsiksi lukon kieleen”, vinkkaa rakentamisen ja sisustuksen tuotteisiin erikoistuneen Pislan myyntijohtaja Jarkko Kaartinen. Vakuutusohjeiden mukaan lukkopuolella oven ja karmin väli ei saisi olla yli viittä millimetriä. Erityisesti vanhoissa ovissa rako on helposti suurempi. Murtorauta peittää tämän raon.

4 Lisäsuojaa saa asentamalla oven sisäpuolelle lukon vääntönupin ympärille kuppimaisen murtosuojan. Näin vääntönuppiin ei pääse käsiksi postiluukusta tai sivukautta. Terassin tai parvekkeen ovessa sillä voi vaikeuttaa oven avaamista vierestä rikotun ikkunan kautta. Myös varmuusketju hankaloittaa takaovien avaamista.

5 Vara-avain piilotetaan usein kodin tai mökin sisäänkäynnin nurkille. Tämä tapa voi kuitenkin estää vakuutuskorvauksen murron sattuessa. Jos murto on tehty avaimella, korvauksen saaminen edellyttää, että avain on saatu haltuun ryöstön tai murtautumisen avulla. Seinään ruuvattava lukittava avainsäilö on turvallisempi paikka kuin kukkapurkin tai kiven alunen. Avainsäilön avataan numerokoodin avulla. Kikka toimii myös esimerkiksi vuokramökeillä, joissa käy vaihtuvia vieraita ja avain täytyy jättää ennaltasovittuun paikkaan.