Jos saunan ilmanvaihto ei ole ollut riittävä, on saunaremontin yhteydessä hyvä paneutua saunan ilmanvaihdon parantamiseen.

Mikäli talossa on tulo-poistoilmanvaihtokone lämmöntalteenotolla eikä ilma saunassa riitä, kannattaa muistella milloin suodattimet on vaihdettu edellisen kerran ja kuinka kauan aikaa on viimeisestä ilmanvaihtokanaviston nuohouksesta.

Suodattimet pitäisi vaihtaa 2–4 kertaa vuodessa ja nuohous tehdä 5–10 vuoden välein riippuen siitä, kuinka paljon asuinalueella on pölyä tai muita epäpuhtauksia ulkoilmassa.

Kanaviston nuohouksen jälkeen on aina säädätettävä kuhunkin huoneeseen tulevan ja poistuvan ilman ilmamäärät uudelleen. Säädön yhteydessä selviää, onko itse IV-kone riittävä ilmamääriltään, vai joudutaanko se vaihtamaan. Jos ei riitä, kannattaa ensin ottaa yhteyttä IV-suunnittelijaan.

Raitista ilmaan kiukaan päälle

Usein IV-koneissa eniten ahdistaa katolle menevä jäteilmakanava, jota suurentamalla voidaan saada koneesta suurempia ilmamääriä.

Tällaisessa koneellisessa tulo-poistoilmanvaihdossa optimi tilanne olisi, että saunaan tulisi raitista ulkoilmaa kiukaan päälle suunnittelijan määrittelemä määrä, josta se voimakkaan pystyvirtauksen ansiosta leviäisi vesihöyryn mukana ympäri saunaa.

Poistoilmaventtiileitä olisi optimitilanteessa kaksi kappaletta, toinen niistä mahdollisimman kaukana kiukaasta saunan katossa. Se suljettaisiin aina saunomisen yhteydessä ja avattaisi aina saunomisen jälkeen, jolloin sauna kuivuisi paremmin.

Toisen poistoilmaventtiilin paikka on lauteiden alla, lähellä lattiaa. Tämä venttiili olisi auki aina saunoessa, jolloin se vetäisi lämmintä kosteaa ilmaa alaspäin ja tasaisi saunan lämpötilaeroja pään ja varpaiden välillä.
Lisäksi se parantaisi energiatehokkuutta, kun kuuma ilma ei poistu suoraan saunan katossa olevasta venttiilistä, vaan jäähtyisi laskeutuessaan kohti alapoistoventtiiliä. Usein tämä alapoisto kuitenkin puuttuu ja samaa asiaa pyritään hoitamaan lisäämällä pesuhuoneen katossa olevan poistoventtiilin ilmamääriä. Tällöin saunoessa lämmin ilma kulkee alaspäin ja päätyy pesuhuoneen poistoventtiiliin saunan oven alla olevan 20–30 cm korkean oviraon kautta. Sähkölämmitteinen kiuas ei muuta ilmanvaihtoa saunaan tarvitse.

Puukiukaalle oma suljettava tuloilmakanava

Puukiuasta varten olisi hyvä järjestää palamiselle oma, suljettava tuloilmakanava kiukaan suuluukun lähelle. Se takaa myös sen, ettei talossa mahdollisesti vallitseva alipaine vedä savuja kiukaasta saunaan sisälle.

Pelkän koneellisen poistoilmanvaihdon yhteydessä – jossa poistoilmaventtiilit sijaitsevat likaisissa tiloissa kuten saunassa, pesuhuoneessa, vaatehuoneessa, wc-tiloissa ja keittiössä liesituulettimen yhteydessä ja raitis ulkoilma tuodaan sisälle korvausilmaventtiilien kautta – on saunassa oltava riittävän suuri korvausilmaventtiili, jonka myös saa suljettua talvella. Silloin saunan lattia ei jäähdy liian kylmäksi ja hidasta saunan kuivumista.

Koneellisessa poistoilmanvaihdossa sähkökiukaalle taas tarvitaan korvausilmaventtiili kiukaan päälle. Puukiukaan yhteydessä paloilmaa on saatava kiukaan suuluukun lähelle. Puukiuas on hyvä ilman vaihtaja itsessään, sillä 1 kg puuta tarvitsee 8 m3 ilmaa palaakseen. Tämä on yksi syy siihen, miksi puulämmitteisissä saunoissa on parempi ilmanlaatu ja löylykokemus kuin sähkölämmitteisessä saunassa.

Koneellisen poistoilmanvaihtdon käyttöä puukiukaan lämmittämisen yhteydessä kannattaa välttää, samoin poltettaessa tulta muissa tulisijoissa. Alipaine vetää paitsi savut sisälle, niin usein myös liekit luukkujen raoista asuntoon sisälle. Mikäli korvausilmaventtiileitä ei ole riittävästi ja ilmaa imetään sisälle epätiiveyskohdista rakenteiden läpi, on tällä taipumus tuoda myös rakenteissa olevia epäpuhtauksia sisälle. Tällöin ilmanvaihto toimii päinvastoin kuin on tarkoitettu ja huonontaa sisäilman laatua.

Jos talossa on pelkkä painovoimainen ilmanvaihto, se toimii paine-eroilla. Lämmin ilma pyrkii nousemaan hormia pitkin ylös ja ulos katolla olevasta kanavasta. Samalla se vetää ilmaa sisälle korvausilmaventtiileistä, mikäli niitä on. Jos ei ole, ei painovoimaisella ilmanvaihdolla ole edellytyksiä toimia.

Kesällä, kun ulkonakin on lämmintä, painovoimainen ilmanvaihto ei toimi vaikka korvausilmaventtiileitäkin olisi. Silloin tuuletetaan ikkunoista läpivedolla.

Ammattilainen avuksi saunan remonttiin

Mikäli ei halua panostaa koneelliseen tulo-poistoilmanvaihtoon lämmöntalteenotolla, kannattaa ottaa yhteyttä LVI-suunnittelijaan. Hän miettii parhaan ratkaisun saunan ilmanvaihdon parantamiseksi. Vaihtoehto voisi olla saunaan lisätty seinän lävistävä tuloilmaventtiili, joka kallistaa hieman ulos päin ja kanavassa voisi olla jopa pieni nokka, joka tiputtaisi mahdollisesti kondensoituvan veden hieman seinäpinnasta ulos.

Pesuhuoneen puolella voisi olla kanavapuhallin, joka puhaltaa kosteaa ilmaa ulos pesuhuone-saunaosastolta. Räystään alle sitä ei kuitenkaan voi laittaa, etteivät kattorakenteet ja ullakko huurru talvella. Älä tee näitä omatoimisesti ilman suunnittelijan apua, jos et ymmärrä ilmamäärien päälle.

Lue lisää saunan remontoinnista:

Näin hoituu saunan pintaremontti