Mikä on oikea menettelytapa, jos olet vahingossa tiputtanut tärkeän tavaran Molok-roskasäiliöön? Sinne ei ainakaan kannata hypätä sisään.

Uudenvuodenpäivän uutinen Oulun Toppilansaaressa Molok-jäteastiaan hävittämänsä tavaran perässä hypänneestä miehestä on herättänyt laajaa huomiota. Roskasäiliöyritys huomauttaakin, että vastaavaa ei kannata tehdä: syväkeräyssäiliön sisään ei saa hypätä etsimään tavaraa omin voimin.

Molokin syväkeräyssäiliön korkeus pohjasta kannen yläreunaan mitattuna on 2,7 metriä. Säiliöstä yli puolet sijaitsee näkymättömissä maan alla. Maan päällä näkyvä osuus on korkeudeltaan vain reilu metri.

Syväkeräyssäiliö on suunniteltu roskien keräämistä varten ja sen tyhjentäminen tapahtuu nosturin avulla sisäsäkin pohjan kautta. Jos roskien mukana säiliöön tippuu jokin tärkeä tavara, pitää tavaraansa takaisin kaipaavan ottaa heti yhteyttä isännöitsijään tai alueella toimivaan jätehuoltoyhtiöön. He neuvovat, mikä on turvallinen tapa saada tippunut tavara talteen.

Pyöreisiin MolokClassic Syväkeräyssäiliöhin on saatavana uutuutena rumpukansi, joka estää näköyhteyden säiliön sisäosaan. Roskapussin jättäjä näkee vain rumpukannen sisäosan, eikä jäteastiaan pääse kiipeämään sisään.

Googleta alueen jätehuoltoyhtiö

Jätehuoltoyhtiöille ei ole olemassa valtakunnallista puhelinnumeroa, sillä Suomessa toimii useita kymmeniä alueellista jätehuoltoyhtiötä. Omalla asuinalueella toimivan jätehuoltoyhtiön puhelinnumeron löytää googlaamalla alueen nimellä ja hakusanalla jätehuoltoyhtiö.

Isännöitsijän yhteystiedot löytyvät taloyhtiön ilmoitustaululta, muulta yhteisesti sovitulta paikalta tai hallituksen puheenjohtajalta. Isännöitsijältä saa tiedon asuinalueen roskasäiliöiden ryhjennyksestä huolehtivasta jätehuoltoyhtiöstä.