Ennen katolle kiipeämistä täytyy huolehtia työturvallisuudesta. Vähimmäisvaatimus on, että päällä on turvavaljaat ja turvaköysi on kiinnitetty kunnolla joko piippuun, lapetikkaisiin tai kulkusiltaan. Jalkineiksi kannattaa valita pitäväpohjaiset kengät. Konevuokraamoista saa vuokrattua edullisesti kunnolliset telineet, jolloin maalaus- ja huoltotyön pääsee tekemään turvallisesti myös alimmaisille riveille.

Katon kunnon tarkistuksessa kannattaa kiinnittää huomiota kaikkiin läpivienteihin ja harjatiivisteisiin, että ne ovat varmasti ehjät. Samoin kaikkien jiirien ja pellitysten kunto tulee tarkistaa. Kattoturvatuotteiden eli lape- ja talotikkaiden sekä kulkusillan kiinnitykset kannattaa myös tarkistaa.

Säännöllinen huolto pidentää ikää

Betonikattotiilet ovat hyvin pitkäikäisiä, niiden käyttöikä on noin 30–40 vuotta, ja savitiilet kestävät jopa tuplasti pidempään. Pitkä käyttöikä saavutetaan, kun tiiliä huolletaan säännöllisesti oikein.

Pitkäaikainen huollon laiminlyönti ja säärasitus aiheuttavat tiilien rapautumisen, jolloin ne halkeavat. Pahimmassa tapauksessa kaikki kattotiilet joudutaan vaihtamaan uusiin.

Rikkoontuneet tiilet tulee heti vaihtaa uusiin. Usein katon asentamisen yhteydessä on jäänyt ylimääräisiä tiiliä, joilla korjauksen voi tehdä. Jos varastosta ei tiiliä kuitenkaan löydy, voi rautakaupasta kysellä korjaukseen sopivaa tiilimallia.

Kun tiilikatto on pinnaltaan ehjä, riittää huolloksi pelkkä pesu vesiletkulla tai kevyt huuhtelu painepesurilla. Sen jälkeen tiilikatolle kannattaa levittää jokin suoja-aine, joka estää homeen sekä sammaleen kasvamisen. Jos vuosihuollossa käytetään painepesuria, tulee paine säätää matalaksi, ettei maalikerros heikkene.

Paras huoltoaika on alkukesä

Esimerkkikohteemme tiilikatto on noin 30 vuotta vanha ja sitä on huollettu silloin tällöin. Tiilen pinnassa näkyy jo rapautumista, eli tiilen kiviaines on tullut näkyviin. Sammalta löytyy sieltä täältä, varsinkin tiilien päistä, mutta katto ja tiilet ovat muuten ehjät. Tähän kattoon riittää pesu ja uudelleenpinnoitus, joka tehdään maalaamalla.

Katon pesuaineena käytetään Rensa Roof -katonpesuainetta ja maalina vesiohenteista Kirjo Tile -tiilikattomaalia. Maalaus tehdään kahteen kertaan: Ensimmäinen kerros vedellä ohennetulla ja toinen kerros ohentamattomalla maalilla.

Tämä kattopesuaine poistaa lian sekä levä- ja jäkäläkasvuston. Talon reunustoilla olevia kukkapenkkejä tai pensaita ei tarvitse erikseen suojata. Pesuaine on biohajoava, joten likavesi voidaan johtaa suoraan likavesikaivoon.

Maalaus kannattaa tehdä kuivuneelle katolle mahdollisimman pian pesun jälkeen, jottei huolellisesti tehty pesu mene hukkaan. Aika usein maalaamaan pääsee jo pesua seuraavana päivänä.

Paras pesu- ja maalausaika on alkukesä, jolloin siitepölyt ovat jo laskeutuneet. Maalaamiseen ryhtyessä kannattaa ihan ensiksi tarkastaa tuleva sääennuste, ettei sadetta ole tulossa muutamaan päivään. Puolipilvinen keli olisi paras, koska maalaamiseen vaikuttavat lämpötila, auringonpaiste ja ilman suhteellinen kosteus. Maalattaessa ja maalin kuivuessa lämpötilan tulee olla yli +10 astetta ja ilman suhteellisen kosteuden alle 80 %.

Kovin aurinkoisella säällä ei myöskään kannata maalata, sillä silloin maali kuivuu liian nopeasti. Pintalämpömittarilla on hyvä aika ajoin tarkastaa katon lämpötila, sillä tiilen pintalämpötila ei saisi nousta yli +40 asteen. Aika usein maalaustyön joutuu jaksottamaan aamu- ja iltapäivään, tosin näissäkin tapauksissa tulee huomioida ilman suhteellinen kosteus. Aikaisin aamulla maalaamiseen vaikuttaa vielä yökosteus, ja auringon laskettua kosteus lisääntyy aika nopeasti.

Välineinä ruisku ja pensseli

Maalaamista aloittaessa katon pinnan pitää olla täysin kuiva. Maalausvälineeksi kannattaa valita hyvälaatuinen katon maalaukseen tarkoitettu pensseli. Pensselin leveyteen kannattaa myös kiinnittää huomiota ja valita se tiilen profiilin mukaan. Tässä työssä käytetään 120 cm leveää käyrävartista pensseliä, jonka saa myös liitettyä jatkovarteen.

Makuasia on, miten maalaamisen haluaa tehdä, jatkovarren avulla vai käsikäyttöisesti. Jatkovarsi säästää selkää, mutta käsikäyttöisesti tehtynä saa ehkä maalattua kaikki reunat ja tiilien päät huolellisemmin.

Maalin voi levittää myös ruiskulla, mikä nopeuttaa työtä. Ruiskutuksen jälkeen pinta pitää välittömästi käydä läpi vielä pensselillä, se edistää maalin imeytymistä ja tartuntaa. Ruiskulla maalatessa kannattaakin työ tehdä kaverin kanssa, jolloin toinen voi tulla pensselillä perässä.

Ruiskuttaessa kannattaa kiinnittää erityisesti huomiota suojauksiin, koska hieno maalipöly kulkeutuu aika pitkälle tuulen mukana. Esimerkiksi ikkunat, rännit ja pihalla olevat autot yms. saattavat sotkeentua.

Laske menekki huolellisesti

Tällä maalilla maalaa noin 4–7 m2/litra, mutta maalimenekkiin vaikuttavat tiilen huokoisuus ja sen profiili. Voimakaskuvioinen profiili lisää neliöitä huomattavasti. Menekki kannattaakin laskea huolellisesti ja ostaa maalia kerralla riittävästi, jotta se tulee samasta sekoituserästä.

Maalipurkit kannattaa sekoittaa huolellisesti ennen maalaustöihin ryhtymistä, vaikka ne olisi äskettäin ostettu rautakaupasta. Väripigmentit valuvat painavampana ainesosana purkin pohjalle.

Maali on hyvin peittävää: jos haluaa vaikkapa punaisesta katosta mustan, onnistuu se kahden maalikerroksen levittämisellä.

Käyttämässämme tiilikattomaalissa on värisävyinä perusvärit grafiitinharmaa, ruskea, musta ja tiilenpunainen, jota käytettiin tässä kohteessa. Lopputuloksena on täyshimmeä pinta.

Huolellisesti pesty ja kahteen kertaan maalattu pinta antaa katolle hyvän, useita vuosia kestävän suojan kosteutta ja rapautumista vastaan. Jatkossa huoltotoimenpiteeksi riittää vuosittainen roskien poisto ja pesu vesiletkulla.