Kosteusvaurio on näkymätön vieras, joka etenee seinien pintojen alla piilossa, usein vuosikymmeniä. Kosteusvaurion huomaa usein vasta, kun seinissä on halkeamia, kupruja tai irtoavia laattoja. Silloin voi edessä olla jo talon purkaminen.

Kylmät pakkastalvet loistavat jo Suomessa poissaolollaan. Tilalle ovat tulleet kosteat ja leudot talvet, jotka lisäävät kosteusvaurioiden riskiä. Siksi ilmankosteutta kannattaakin alkaa seurata kotona tarkemmin. Yksi selvimmin havaittavista kosteuden paljastajista on haju. Jos haju on selvästi erilainen jossakin tilassa kuin muualla talossa, on syytä epäillä kosteusvauriota.

Kosteusvaurioilta voi suojautua yksinkertaisilla konsteilla.

1 Kunnioita asunnon ikää. Sopeuta elämäntyylisi siihen.
Vanhan asunnon märkätiloissa ei voi elää kuin uimahallissa. Selvitä, onko vanha talo remontoitu nykystandardien mukaisesti. Jos ei ole, vettä ei voi valuttaa lattioille, vaan lattiat kuivataan käytön jälkeen. Jos taas asunnossa on ollut kylpyamme, vettä ei ole tarkoitus päästää muualle.

2 Haistele tiloja. Jos jossain tilassa on selvästi erilainen haju, selvitä sen syy.
Haju saattaa paljastaa kosteusvaurion. Koska vauriot ovat erilaisten orgaanisten kasvustojen aiheuttamia, ne aiheuttavat hajuja. Aiheuttajana voi olla sädesieni, bakteeri tai home, joten kosteusvaurion hajuja on erilaisia: haju voi olla joko tunkkainen, kellarimainen haju, joskus taas makea tai hapan. Tärkeintä on kiinnittää huomiota siihen, jos jokin tila haisee erilaiselta kuin muut.

3 Käytä mittalaitteita analysoinnin apuna.
Asunnon ihanteellinen ilmankosteus on 30–60 prosenttia. Kosteusmittarin avulla saa helposti selvitettyä, pysyykö kosteus näissä lukemissa. Erillistä ilmankostutinta kotona ei yleensä tarvitse, sen sijaan yli 70 prosentissa homevaurion riski kasvaa. Älylaitteilla voi seurata nopeasti lämpötilan ja kosteuden historiatietoja.

4 Seuraa erityisesti kylpyhuonetta, keittiötä ja varastoja.
Märkätilat ovat yleisin kosteusvaurion lähtöpaikka. Kannattaa kiinnittää huomiota paikkoihin, joissa käsitellään vettä, kuten keittiöön ja kuivaustiloihin. Sisälämpötila kannattaa aina pitää muutaman asteen ulkolämpötilaa korkeampana, sillä lämmitys kuivattaa ilmaa, mikä taas estää homeen kasvua. Huolehdi myös ilmanvaihdosta, sillä lämpö ja kosteus luovat homeelle otolliset olosuhteet. Kosteusvaurion etenemisnopeuteen vaikuttaa myös rakenteiden materiaali: puu on betonia herkempää kosteusvaurioille.

5 Tuuleta kosteus ulos.
Kosteus kannattaa tuulettaa ulos. Esimerkiksi sauna on hyvä tuulettaa ikkunaa avaamalla, ettei kosteus siirry tiloihin, joissa siitä on enemmän haittaa. Nopealla, noin kymmenen minuutin tuuletuksella saa asunnosta jo suurimman kosteuden pois. Ilmanvaihto yleensä kuivattaa lopun kosteuden.

Vinkit antoi Vattenfallin energia-asiantuntija Malkus Lindroos.