Sadevedet on hyvä johtaa vesikatolta asianmukaisesti pois rakennuksen vierustoilta. Jos ne päätyvät talon seinustoille, ne vaurioittavat talon perustuksia.

Joka neljännessä pientalossa vesikaton sadevedet ja sulamisvedet ovat ilman asianmukaista johtamista pois rakennuksen vierustoilta. Puutteita on etenkin vanhoissa omakotitaloissa. Pintavesien pitäisi ohjautua poispäin rakennuksesta. Ennen syyssateita ehtii vielä varmistaa kaatojen suunnan vatupassilla ja laudanpätkällä ja muotoilla maata tarvittavaan suuntaan.

Seinustan liepeillä puuhatessa voi samalla raivata liian lähelle taloa tunkevaa kasvillisuutta, sillä sekin aiheuttaa kosteushaittoja. Sokkelin ja istutusten tai nurmikon välissä pitäisi olla vähintään puolimetrinen suojakaista.

Sadevedet aiheuttavat haittaa perustukselle

Salaojat pitävät rakennuksen perustukset kuivina ja suojaavat siten myös sisätiloja kosteusongelmilta. Niiden toiminta pitäisi tarkastaa säännöllisesti viiden vuoden välein ja tarkistuskaivot kahden vuoden välein. Myöhäinen syksy eli korkean pintaveden aika on hyvä hetki kurkata talon nurkilla sijaitseviin tarkistuskaivoihin. Kaivot ja siivilät putsataan roskista ja lietteestä. Kaivon veden pinta ei saa nousta salaojien alareunaa ylemmäksi, muuten vesi ei kulje vapaasti.

Raksystemsin vuosina 2016–2020 tekemien kuntotarkastusten mukaan noin 30 prosentissa pientaloja salaojien toimintaa ei ole tarkastettu viimeiseen viiteen vuoteen tai niiden toiminnassa on todettu puutteita. Noin 20 prosentissa pientalossa ei ollut edes tietoa salaojista.

Jos oman tontin salaojien sijainti on arvoitus, tarkistukset ja puhdistukset kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle, ei siis unohtaa koko asiaa maan uumeniin.

Lue lisää:

Hulevedet voi kääntää riesasta resurssiksi

Salaojaremontti vaatii suunnittelua ja varautumista yllätyksiin