Tulisijan turvallisuuteen liittyy olennaisena asiana puhtaanapito. Näillä vinkeillä säilytät takan siistinä ja turvallisena.

1 Käytä takkaa oikein ja noudata takkavalmistajan ohjeita. Ylimääräistä puutuhkaa ei synny, kun poltat vain kuivaa ja puhdasta puuta. Kostea puu saa helposti lasiluukun nokeentumaan, eikä lämmitä tehokkaasti.
2 Käytä nuohouksessa ammattilaista, joka osaa tarkistaa myös hormin kunnon. Vakituisen asunnon takka on nuohottava kerran vuodessa, vapaa-ajanasunnon takka kolmen vuoden välein.
3 Varmista, että takan rakenteet ja tuhka ovat täysin jäähtyneitä ennen takan puhdistamista. Poista jäähtynyt tuhka harjalla tai tuhkaimurilla. Säilytä tuhka ulkona tulenkestävässä ja kannellisessa astiassa vähintään vuorokauden ajan ennen sen hävittämistä.
4 Käytä puhdistuksessa vain takalle soveltuvia puhdistusaineita. Maalatut teräspinnat ja vuolukivipinnan voi puhdistaa kostealla liinalla ja tarvittaessa tehostaa puhdistusta tipalla astianpesuainetta.
5 Puhdista takan lasiluukut kuivalla tai kostealla talouspaperilla. Voit käyttää puhdistuksessa myös puhdasta puutuhkaa tai noenirrotusainetta, jota myydään takkaliikkeissä ja päivittäistavarakaupoissa. Älä käytä hankaavia puhdistusaineita, jotka voivat naarmuttaa lasia.
6 Puhdista arina ja palotilan valurautaosat teräsharjalla. Muista pitää takan tiivisteet kunnossa puhdistamalla ne kuivalla tai kostutetulla liinalla. Hyväkuntoiset tiivisteet varmistavat puhtaan palamisen, kun ylimääräistä ilmaa ei virtaa takkaan tiivisteiden läpi.
7 Varmista ennen tuhkalaatikon tyhjentämistä, ettei laatikossa ole kyteviä hiiliä.
8 Pidä takan ympäristö puhtaana säännöllisellä puhdistamisella. Huomioi myös suojaetäisyys: älä sijoita palavia materiaaleja liian lähelle takkaa.

Vinkit: Contura