Remontoitko niin, että ajattelet tapetteja, laattoja ja parkettia valitessasi myös sen ympäristövaikutuksia? Markkinoilla olevat pintamateriaalit vaihtelevat suuresti ympäristöjalanjäljeltään.

Remontin voi tehdä ympäristöä säästäen ja laadusta tinkimättä. Maaleissa, lattioissa, tapeteissa ja laatoissakin on vaihtoehtoja, joiden ympäristökuormitusta on kevennetty esimerkiksi raaka-aineiden valinnan tai käytettyjen valmistusmenetelmien puolesta.

Pintamateriaaleilla ja niiden päästöillä on ratkaiseva merkitys kodin sisäilman laadulle. Esimerkiksi kemikaaliyliherkille ihmisille tuotteiden vähäpäästöisyys on välttämättömyys.

Näin valitset pienen ympäristöjalanjäljen tuotteen

Sisäseinien maalaus: Valitse ftalaatittomia ja hajustamattomia tuotteita, joilla on vähäpäästöisyydestä kertova M1-luokitus. Maalilla voi olla myös allergiatunnus tai joutsenmerkki, kuten kotimaisilla Remontti-Ässällä ja Biora 20 -maalilla.

Laatat: Keraamiset laatat valmistetaan luonnonmateriaaleista (savi, kvartsi, maasälpä), eli niissä ei ole mitään synteettistä aineosia. Jotkut valmistajat, kuten italialainen Ragno, tekevät laattoja hyödyntämällä sekundalaatuiset kierrätysmateriaalina ja ottamalla tuotantoprosessissa syntyvän lämpöenergian talteen.

Tapetit: Valtaosa Euroopassa myydyistä tapeteista on päällystetty PVC:llä. Tarkista, että tapetissasi ei ole käytetty PVC-pinnoitetta. Ympäristöjalanjäljeltään pienien tapettien valmistuksessa käytetään yksinomaan vesipohjaisia värejä ja liimoja ja valmistuksessa käytettävät raaka-aineet ovat sertifioituja.  Näin valmistetut kuitutapetit sekä paperitapetit ovat ympäristöystävällisiä valintoja, esimerkkeinä Boråstapater, Engblad & Son ja  Cole & Son.

Lattiat: Allergiatunnus ilmaisee, että lattiamateriaali ei tuota huoneilmaan haitallisia ja ärsyttäviä kemikaali- ja hajustepäästöjä. Allergiatunnus on merkitty muutamalle tekstiililattia- ja parkettivalmistajalle, muun muassa kotimaiselle Timberwiselle.

Värisilmä on nostanut remonttituotteiden ympäristöjalanjäljen esiin Ekompi remontti -sivullaan. Sivustolle on listattu tuotemerkkejä, joiden ympäristöjalanjälki on pieni.