Sähkölämmitys ja lämmin vesi ovat kodin suurimpia sähkökuluttajia niin pien- kuin kerrostaloissa. Oikeilla valinnoilla ja teoilla saa sähkölaskun pienenemään.

Keskimäärin noin kolmannes kaikista taloyhtiöiden kuluista menee lämpömaksuihin.

”Jos talossa on sähkölämmitys, on se lämpimän veden kanssa kaikkein suurin sähkönkuluttaja, Kotimaan Energian tuotepäällikkö Kiti Ryytty kertoo.

Valitse lämpöpumppu

Lämpöpumpun valinta on ehdottomasti tehokkain keino säästää energiakuluissa. Maalämpöpumpun avulla säästöt voivat olla  jopa 80 prosenttia. Ympäristöystävällinen, uusiutuva energialähde myös minimoi hiilidioksidipäästöt. Lämpöpumpun voi asentaa niin kerrostaloihin, kouluihin kuin teollisuuskiinteistöihin.

Sauno kohtuudella

Sähkösauna on kodin suuri sähkösyöppö, joten päivittäinen saunominen nostaa sähkökustannuksia reippaasti. Ilman kuivumista vähentää alhaisempi huoneen lämpötila, mikä parantaa myös viihtyvyyttä.

Pese pyykki matalassa lämpötilassa

Pyykinpesun energiankulutus riippuu käytetystä pesulämpötilasta. Uusimmilla pesukoneilla pyykin saa puhtaaksi jo 20 asteessa, jos käyttää pyykinpesuaineena nestemäistä ainetta.

Sammuta viihdelaitteet

Viihdelaitteet kuluttavat sähköä myös silloin, kun ne on sammutettu kaukosäätimellä. Jos laitteesta ei löydy virtaa katkaisevaa kytkintä, niiden virta kannattaa katkaista kokonaan esimerkiksi kytkimellä varustetusta jatkorasiasta, jos johtojen irrottaminen pistorasiasta tuntuu liian vaivalloiselta. Virta on syytä katkaista laitteista ainakin lomien ajaksi.

Vaihda led-lamppuun
Kun vaihdat hehkulamput led-valoihin, säästät sähköä. Led-lamput kuluttavat vain murto-osan hehkulamppujen energiasta. Led-valot ovat myös pitkäikäisiä, käyttöiäksi luvataan 35 000–55 000 tuntia.