Uusi opas Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut esittelee kerros- ja rivitalojen nykyaikaiset lämmitysjärjestelmät plussineen ja miinuksineen. Opas keskittyy etenkin uusiin ratkaisuihin, kuten maalämpöön ja muihin lämpöpumppuihin sekä aurinkosähköön, ilmanvaihtoa ja kaukolämpöäkään  unohtamatta.

Valtaosa suomalaisista kerros- ja rivitaloista lämpiää kaukolämmöllä tai sähköllä, joiden hinta on jyrkässä noususuunnassa. Onneksi lämmitykseen on nykyään tarjolla myös muita vaihtoehtoja, jotka ovat paitsi energiatehokkaampia myös yhä kannattavampia kallistuneiden energiakustannusten myötä.

Vaihtoehtoihin perehtyy uutuusopas Taloyhtiön energiatehokkaat lämmitysratkaisut (Kiinteistömedia Oy). Opaskirja auttaa ymmärtämään, millaista lämmitystekniikkaa taloyhtiöille on tarjolla ja mitä vaihtoehtoja vanhan lämmitysjärjestelmän päivittämiselle on olemassa.

Opas kertoo, milloin taloyhtiön lämmitysjärjestelmä on järkevää vaihtaa kokonaan uuteen ja mihin uuden järjestelmän valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota. Opas auttaa taloyhtiötä löytämään tämän päivän tarpeisiin sopivan, tehokkaan lämmitysratkaisun.

Taloyhtiön selvitettävä huolella oikea yhdistelmä

”Energian hinnan kallistuminen on herättänyt taloyhtiöt miettimään lämmönkäytön tehostamista ja myös lämmönlähteen vaihtamista. Vaihtoehtoja tehostamiseen ja uusiksi lämmönlähteiksi on useita, ja tärkeää onkin selvittää vaihtoehdoista sopivin ja suunnitteluttaa sen pohjalta tarvittavat toimenpiteet”, opaskirjan kirjoittaja Arto Kemppainen kertoo.

Kemppainen työskentelee LVI-asiantuntijana Kiinteistöliitto Uusimaassa. Kemppaisella on vuosikymmenten kokemus taloyhtiöiden neuvonnasta LVI-asioissa sekä korjausrakentamishankkeiden LVI-suunnittelusta, projektinjohtamisesta ja valvonnasta.

”Suunniteltaessa lämmitysjärjestelmän uusimista taloyhtiön tulee tarkasti miettiä, millainen yhdistelmä halutaan rakentaa ja mitä kustannuksia valinnoista seuraa. Esimerkiksi maalämpöjärjestelmässä ei koskaan saada kaikkea tarvittavaa lämpöä maasta, vaan loput joudutaan tuottamaan joko sähköllä tai kaukolämmöllä”, Kemppainen toteaa.

”Jos taas kaukolämmöstä irtaudutaan, taloyhtiön tulee huomioida paitsi kaukolämpöyhtiön irtautumisesta perimä maksu myös kustannukset, joita koituu lisääntyneestä sähkönkäytöstä ja sähköjärjestelmän uusimisesta. Oikeat tiedot ja hyvä suunnittelu on kaiken A ja O”, Kemppainen muistuttaa.

Lue lisää:

Kaukolämmön hinnannousu ajaa taloyhtiöitä omaan energiantuotantoon

270 asunnon kerrostaloyhtiö irtautuu kaukolämpöverkosta Helsingissä

Maalämpö kiinnostaa nyt kerrostaloissakin