Katujen ja pihojen kevätpuhdistus on käynnissä, ja kuiva hiekoitushiekka pöllyää helposti tuulen mukana. Näin poistat hiekoitushiekan pölyttömästi.

Katupölykausi nostaa ilmanlaadun mittausten mukaan hiukkaspitoisuuksia ajoittain korkeiksi. Kaupungit ovat aloittaneet katujen kevätpuhdistuksen, ja monet poistavat hiekkoja myös omilta pihoiltaan.

”On tärkeää kastella pihat ja jalkakäytävät ennen kuin harjaa hiekat pois. Näin pystyy vähentämään pölyn leviämistä hengitysilmaan. Lopuksi pinnat voi vielä ruiskuttaa puhtaaksi vedellä. Lehtipuhaltimien käyttö hiekan poistoon on kielletty pääkaupunkiseudulla juuri sen vuoksi, että se nostattaa tehokkaasti pölyä ilmaan”, kertoo ilmansuojeluasiantuntija Nelli Kaski.

Kesärenkaiden vaihtoa kannattaa jo harkita. Erityisesti nastarenkaat rouhivat katua ja nostavat pölyä ilmaan. Katupöly voi aiheuttaa ärsytysoireita, kuten nuhaa ja yskää, myös terveille aikuisille. Erityisen haitallista katupöly on riskiryhmille.

Hiekoitushiekka ei kuulu sekäjäteastiaan

Hiekkaa ja sepeliä ei saa laittaa sekajäteastiaan, sillä ne tekevät jäteastiasta erittäin painavan käsivoimin siirrettäväksi. Sekajäteastiasta hiekka ja sepeli päätyvät jätevoimalaan, missä ne palamattomina aineina eivät hyödytä voimalan sähkön ja kaukolämmön tuotantoa.

Hiekan ja sepelin voi kerätä mahdollisuuksien mukaan talteen ja käyttää uudelleen omalla pihalla. Hiekoitushiekkaa voi viedä esimerkiksi pääkaupunkiseudulla HSY:n Sortti-asemille maksua vastaan.

Lue myös:

Aika vaihtaa ilmanvaihdon suodattimet

Allergiakausi lähestyy: Säännöllinen siivous helpottaa allergisen elämää

Näin vältät katupölyä

• Kastele piha ennen kuin harjaat hiekan pois.
• Vältä erityisesti raskasta liikuntaa vilkkaiden katujen varsilla.
• Jos kuulut riskiryhmään, vältä ulkoilua, kun ilmanlaatu on huono.
• Hanki asuntoon tehokkaat tuloilmasuodattimet ja pide ne kunnossa. Vaihda suodattimet keväisin ja syksyisin.
• Pidä ikkunat kiinni kotona ja autossa.
• Kuivata pyykit sisällä.