Rasvalika tarttuu lujasti etenkin keittiön pintoihin, rullaa hangatessa ja hieroutuu imuroitaessa. Näillä vinkeillä isket rasvalian kimppuun nopeasti ja tehokkaasti.

1 Paksu rasvalika- ja pölykerros keittiökaappien päällä

Ota työhön aseiksi mikrokuitupyyhe tai mikrokuitukalustemoppi ja emäksinen puhdistusaineliuos, älä yritä poistaa likaa imuroimalla. Samaa kohtaa voi joutua puhdistamaan vaiheittain moneen kertaan.

2 Rasvaroiskeita herkillä pinnoilla: tapetti, lakattu puu

Roiskeiden poistaminen on kiinni tapetin laadusta ja kosteudenkestävyydestä. Rasvalikaan voi varovasti kokeilla kostutettua mikrokuitupyyhettä. Lakatun puun voi puhdistaa mikrokuitupyyhkeen ja heikosti emäksisen (pH 8-10) puhdistusaineliuoksen avulla. Herkille pinnoille, myös tekstiileihin, tulleet tahrat tulee poistaa heti tuoreeltaan.

3 Runsaasti rasvalikaine liesi, keraamiset laatat ja liesituuletin

Vaikeaan rasvalikaan tepsii mikrokuituliina ja emäksinen (pH 10-11) puhdistusaineliuos. Käytä tarvittaessa apuna hankaussientä, jos pinnat sitä sietävät. Puhdistus vaatii aikaa ja useampia käsittelykertoja. Liesikuvun rasvalikaiset suodattimet voi pestä astianpesukoneessa.

Pinttyneen lieden puhdistukseen voi kokeilla nestemäistä konetiskiainetta ja kosteaa siivousliinaa. Muista laittaa suojakäsineet käteen! Pyyhi ensin helposti irti lähtevä lika pois, hiero tarhakohtia ja anna aineen vaikuttaa noin vartti. Puhdista lopuksi kemikaali pois kostealla sienellä. Toista käsittely uudestaan, jos likaa vielä jäi.

Keraamisen lieden käyttöohjeen puhdistusohjeita kannattaa noudattaa. Lieden voi pilata hankaavilla puhdistusaineilla ja -välineillä.

4 Lieden säätönupit

Rasvalikaiset hellannupit saa putsattua sähköhammasharjalla ja käytöstä poistetulla harjaosalla. Käsitiskiaine sopii puhdistusaineeksi. Jos liedessä on irrotettavat nupit, ne on helppo tiskata lavuaarissa.

Moni on havainnut helpoimmaksi nakata nupit astianpesukoneeseen – omalla vastuulla ja pesuohjelman- ja konetiskiaineen valinnalla toki. Sillä aikaa on helppo pyyhkäistä puhtaaksi lieden sileä pinta, josta säätönappulat on otettu pois.

Varo vahvoja puhdistusaineita! Liotus ja pesu väärällä aineella puhdistaa nappulat myös numeroista. Esimerkiksi pyykinpesuaineet tekevät selvää jälkeä.

5 Pinttynyttä likaa liesikuilussa

Kodinkoneita ei ole kaikissa kodeissa integroitu saumattomasti kiintokalusteisiin. Esimerkiksi lieden ja työtason väliseen kanjoniin kertyy rasvaista likaa. Lakaise tai imuroi ensin irtoroska pois. Pyyhi pystypinnat kostealla mikrokuituliinalla ja emäksisellä aineella. Moppaa  lopuksi lattia kostealla.

6 Rasvalika kylppärissä

Kaakelikeskuksen mukaan suihkutilojen yleisin likatyyppi on ihon rasva ja sen pintaan sitoutuneet muut likahiukkaset. Laattapinnat on pestävä säännöllisesti heikosti emäksisellä yleispuhdistusaineella. Jos pesuväli venyy harvemmaksi, peruspuhdistus tehdään emäksisellä tai vahvasti emäksisellä (pH 11-14) tuotteella.

Jos säännöllinen pesu on kokonaan laiminlyöty, erittäin likaista pintaa pitää liottaa ja pestä useampaan kertaan.

Säännöllinen siivous on ympäristöystävällistä, sillä peruspuhdas koti ei kaipaa vahvoja kemikaaleja.