Remontin päätyttyä maalausvälineet on hyvä puhdistaa seuraavaa käyttökertaa varten. Näin teet sen ympäristöä säästäen.

Kotiremontoijan kunnostavat nyt innolla kodin pintoja ja korjaavat huonekaluja. Monelle maalausvälineitä, maaleja, lakkoja ja öljyjä käyttävälle voi kuitenkin olla epäselvää, mitä työvälineille ja maalinjämille pitäisi remonttiurakan päätyttyä tehdä.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut -kuntayhtymä HSY toteutti vuonna 2019 kyselytutkimuksen pääkaupunkiseudun asukkaille. Sen mukaan vain puolelle vastaajista oli tuttua, kuinka vesiohenteisella maalilla maalatessa käytetty työväline kuuluu puhdistaa.

Puhdista maalausvälineet ympäristö huomioiden

Maalausvälineet eivät ole kertakäyttötavaraa. Laadukas sivellin tai tela kestää käytössä useamman maalauskerran, kun puhdistat maalausvälineet heti käytön jälkeen huolellisesti.

Liuotinohenteisten maalien pesunesteitä tai maalia ei saa kaattaa viemäriin. Ne pitää hävittää vaarallisen jätteen keräykseen. Tyhjän ja kuivuneen maalipurkin voi heittää sekajätteeseen, mutta märkää maalia sisältävän purkin paikka on aina vaarallisessa jätteessä.

Näin puhdistat maalausvälineet

1 Pyyhi ylimääräinen maali pensselistä tai muusta maalausvälineestä esimerkiksi maalipurkin reunaan tai paperiin.
2 Liota ja pese välineet aina erillisessä astiassa, ei juoksevan veden alla. Anna maalin sakkautua astian pohjalle.
3 Kuivaa pensseli paperiin. Jos käytetty maali on vesiohenteista, tarvittaessa huuhdo työväline vielä hanan alla. Huom! Liuottimella pestylle työvälineelle ei hanapesua.
4 Kun käytät liuotinohenteista maalia, pesuneste ja sakka kuuluvat vaarallisen jätteen keräykseen. Niitä ei saa kaataa viemäriin!
5 Kun käytät vesiohenteista maalia, kaada liotuksessa kirkastunut vesi viemäriin ja ota laskeutunut sakka talteen. Kuivuneen maalisakan voi laittaa sekajätteeseen, märkä sakka on vaarallista jätettä. Jos käytät veden sijasta pensselinpesuainetta, se on vaarallista jätettä.

Vinkki: Kirkkaan erottuneen pesuaineen (myös liuotin) voi käyttää uudelleen.

Lue lisää:

Seinä tapetilta maalipinnalle: Nuhruisesta tapetista sileään maaliin

Näin maalaat kodin seinät, lattian ja katon

Näin lajittelet maalipurkit ja maalausvälineet

1. Märkä maalitela kuuluu vaaralliseen jätteeseen, kuivan maalitelan voi laittaa sekajätteseen.

2. Metallisen kuivan maalipurkin voi laittaa kuivana metallinkeräykseen ja muovisen purkin sekajätteeseen.

3. Jos purkissa on märkää maalia, se kuuluu aina vaaralliseen jätteeseen.