Uunin puhdistaminen on ikävää hommaa, jos lika on pinttynyt seiniin, ritilään ja peltiin. Uunin saa kuitenkin puhdistettua tehokkaasti ilman kemikaaleja.

Uunin puhdistaminen on helpointa, kun sen tekee säännöllisesti ja poistaa ruokaroiskeet tuoreeltaan. Myös peltiin kertyy helposti rasvaista likaa, joka kannattaa poistaa tuoreeltaan tilkalla tiskiainetta ja kuumalla vedellä. Jos puhdistaminen on jäänyt tekemättä ja lika on pinttynyt, on puhdistamiseen olemassa hyviä ja helliä aineita, jotka löytyvät ruokakaapista ja siivouskaapista. Uuninpuhdistuskemikaalit ovat myrkkyjä, jotka kyllä irrottavat lian, mutta myös kulkeutuvat helposti hengitysteihin.

Näin puhdistat uunin mäntysuovalla

Poista uunista irtoroskat, ritilät ja pellit. Levitä pinnoille tasainen kerros mäntysuopaa. Kuumenna uuni 50 asteeseen. Mäntysuopa alkaa silloin kuplia.

Katkaise uunista virta ja anna uunin jäähtyä. Harjaa jäähtyneen uunin seinämiä pehmeällä harjalla. Pyyhi uuni vielä huolellisesti kostealla liinalla.

Näin puhdistat uunin soodalla

Poista uunista irtoraoskat, ritilät ja pellit. Tee ruokasoodasta ja vedestä kiinteä tahna, johon käytät 1 osan ruokasoodaa ja 1 osan vettä. Jos tahnasta tulee liian löysä, lisää soodaa. Levitä tahna sienen tai mikrokuituliinan avulla uunin seinämiin ja pohjalle, mutta älä kiertoilmanuunin tuulettimiin tai lämpövastuksiin.

Anna soodatahanan vaikuttaa uunissa yön yli tai vähintään 12 tuntia. Valkoinen tahna muuttuu ruskeaksi, kun sooda irrottaa lian. Pyyhi tahna huolellisesti pois pinnoilta mikrokuituliinalla. Pyyhi pinnat vielä lopuksi kostutetulla mikrokuituliinalla.

Näin puhdistat uunin etikalla ja sitruunalla

Ennen kuin käytät etikkaa, varmista käyttöohjeista, että uunisi kestää etikkaa.

Kaada 1 dl etikkaa uuninkestävään kulhoon ja laita uuniin. Sulje luukku ja kuumenna uuni 50 asteeseen. Katkaise virta ja anna uunin jäähtyä puolisen tuntia. Pyyhi uuni kostealla mikrokuituliinalla.

Voit tehdä sitruunasta tai viinietikasta ja ruokasoodasta liuoksen. Levitä liuos pinnoille esimerkiksi vanhalla astianpesuharjalla. Anna lioksen vaikuttaa puolesta tunnista tuntiin ja pyyhi uuni puhtaaksi mikrokuituliinalla.

Näin puhdistat pellit ja ritilät

Laita ritilät tiskialtaaseen tai riittävän isoon astiaan. Täytä allas kuumalla vedellä ja lisää veteen 3-5 ruokalusikallista ruokasoodaa ja jätä ritilät ja pellit veteen 2 tunnin ajaksi.

Pese ritilät ja pellit mikrokuituliinalla tai tiskiharjalla.

Voit puhdistaa uunipellit myös ruokasoodatahanalla, jossa on 1 osa ruokasoodaa ja 1 osa vettä. Huuhtele pelti ja levitä tahna pellille. Annan vaikuttaa parin tunnin ajan ja pese pelti lopuksi vedellä ja tiskiharjalla. Kuivaa pelti ennen kuin laitat sen takaisin uuniin.

Kokeile puhdistaa uunipellit ja uunin lasi sokeripalalla. Hankaa veteen kostutetulla sokeripalalla uunipeltien, lasin ja ritilöiden pintaa. Pyyhi pinnat lopuksi kostealla mikrokuituliinalla.

Lue lisää:

Hajut pois pesukoneesta ja uuni puhtaaksi: Näin huolehdit kodinkoneista

Näin poistat keittiöstä ilkeän rasvalian

Näin kirkastat laattasauman: Sitruuna ja etikka kannattaa unohtaa