Omakotitalossa oli tehty kattava sisäremontti, jossa keittiökin oli laitettu uuteen malliin. 80-luvun punatiilinen ja ruskeasaumainen puuhella, palomuuri ja savuhormi olivat saaneet pintakäsittelyn antiikkilaastilla, mutta puuhellan ruostuneet valurautaiset pinnat kaipasivat vielä elvytystä.

Liesimusta on teräs- ja valurautapinnoille tarkoitettu puhdistus- ja hoitoaine. Sitä on myyty Ferro-tuotemerkillä jo 1900-luvun alusta asti. Latinankielinen sana ferro tarkoittaa rautaa.

Liesimusta-käsittely on oiva keino uudistaa puuhellan valurautaisia pintoja. Tuote on erittäin riittoisa: yhdestä 185 ml:n pullosta riittää ainetta näidenkin valurautapintojen uudelleenkäsittelyyn. Hintaa pullollisella on noin 10 euroa.

Tuotteen paloturvallisuus on testattu VTT:llä. Se sisältää vain luonnontuotteita, joten ruoste ei jää sen alle muhimaan. Liesimustassa ei myöskään ole itsestään syttyvää vernissaa/pellavaöljyä.

Liesimusta irrottaa ruostetta ja likaa tehokkaasti, mutta syvällä metallissa oleva ruoste on hyvä poistaa mekaanisesti ennen käsittelyä.

Puhdista käsiteltävät pinnat

Poista ruoste ja rasvat ensin käsiteltävältä pinnalta hankaamalla pintaa teräsharjalla tai porakoneeseen asennettavalla teräsharjakiekolla. Työhön soveltuu myös saippuavilla eli Patapata. Se on ympäristöystävällinen vaihtoehto valurautapintojen huolelliseen puhdistamiseen.

Imuroi irtoroskat lieden pinnalta huolellisesti puhdistamisen jälkeen.

Rasvaisen lian poistamiseen voit käyttää mäntysuovasta valmistettua pesuseosta: 1 osa lämmintä vettä ja 1 osa juoksevaa mäntysuopaa. Kuuraa liesi huolellisesti harjalla.

Vanhat kynsi- ja hammasharjat ovat työhön näppäriä apuvälineitä, sillä niiden avulla yletyt helposti ahtaisiinkin paikkoihin.

Jos käytit lieden pinnan puhdistamiseen saippuaa, huuhtele teräspinnat huolellisesti ja lämmitä liesi, jotta pinta kuivuu. Hellan lämmittäminen myös tehostaa Liesimustan tarttumista.

Näin teet huoltokäsittelyn

Ravista Liesimusta-pulloa voimakkaasti ennen pullon avaamista. Sekoita ainetta vielä pullon avaamisen jälkeen huolellisesti esimerkiksi puisella grillitikulla.

Kaada tilkka Liesimustaa nukkaamattomalle rievulle, mikrokuituliinalle tai vaikka vanhalle tennissukalle.

Hankaa ainetta käsiteltävälle alueelle voimakkaasti tiukoin, pyörivin liikkein. Etene pieni alue kerrallaan, levitä ainetta mahdollisimman ohuelti.

Voit käyttää apuna myös luonnonharjaa, esimerkiksi puhdasta kenkäharjaa, joka soveltuu kätevästi valuraudan kohokuvioidun pinnan ja esimerkiksi uuniluukkujen käsittelyyn.

Kun käsittely on valmis, voi puuhellan lämmittää heti turvallisesti.