Sähköä voi säästää, kun tiedät mihin sähköä kulutat ja tunnistat paikat, joissa sähkön säästäminen on mahdollista. 

Tiedätkö, kuinka paljon sähköä sinun kotonasi kuluu? Kulutustiedot saa oman sähköyhtiösi verkkopalvelusta, joka näyttää kulutuksen tason tunnin tarkkuudella. Tätäkin tarkempaa tietoa sähkönkulutuksesta on mahdollista saada energiayhtiöiden maksullisista seuranta- ja ohjausjärjestelmistä.

Sähkölaitteiden kuluttamaa sähköä voit mitata kulutusmittarilla. Sellaisen voit laitata sähköyhtiöstä tai kirjastosta. Laitesähkön mittaus on tarpeen etenkin silloin, jos epäilet esimerkiksi ikääntyneen jääkaapin aiheuttavan hukkakulutusta. Harkitse myös uusiutuvien energiamuotojen käyttöönottoa: olisiko maalämpö, ilmalämpöpumppu tai ilmavesilämpöpumppu hyvä ratkaisu, vai hankkisitko kotiisi energiaa omista aurinkopaneeleista?

Mihin laitteisiin sähköä kuluu?

Sähkö on joka hetki mukana arjessamme. Suurin osa sähkökulutuksesta on välttämätöntä, mutta ihan pienimmänkin sähkölaitteen kohdalla on hyvä pysähtyä: Voisinko kuluttaa sähköä vähemmän?

Lattialämmitys esimerkiksi märkätiloissa voi viedä aimo osan sähkönkulutuksestasi. Voisiko lämmityksen säätää pari astetta pienemmälle? Hyödynnä kylpyhuoneen mukavuuslattialämmityksessä aikaohjausta siten, että lämmitys on päällä niinä aikoina, kun yleensä käyt suihkussa.

Vanhat tai huonosti säädettävät sähköpatterit voi päivittää uusilla huonetermostaateilla ja lämmityksen säätöjärjestelmillä,  halogeeni- ja hehkulamput voi korvata vähän energiaa käyttävillä led-lampuilla. Esimerkiksi keittiöön voi asentaa led-nauhan, joka valaisee työtilan hyvin, mutta kuluttaa vähän energiaa.

Vanhat tai rikkoutuneet kodinkoneet ja viihde-elektroniikka kuluttavat paljon energiaa. Vaihda vanhat laitteet vähemmän energiaa kuluttaviin malleihin. Tarkista uusien kodinkoneiden energiankulutus ennen ostopäätöstä. Pidä huoli kodinkoneiden säännöllisestä huollosta, silloin ne toimivat energiatehokkaasti ja pitkään.

Mittaa kylmälaitteiden lämpötilat ja säädä jääkaappi +5 °C ja pakastin -18 °C. Muista myös puhdistaa kylmälaitteiden ja lieden tausta imuroimalla ja pyyhkimällä kostealla liinalla. Likaiset kylmälaitteet kuluttavat enemmän energiaa.

Sähkökiuas kuluttaa paljon sähköä. Riittäisikö saunomiselle päivä viikossa – tai jopa harvemmin?

Seuraa sähkönkulutusta ja selvitä energiansäästömahdollisuudet

Tarkista sähkön kulutustiedot energiayhtiön kulutusseurantapalvelusta tai sähkölaskulta. Vertaile kulutusta aiempiin vuosien kulutukseen ja kuukausia samoihin kuukausiin. Onko kulutuksessa tapahtunut muutoksia?

Tarkista sopimuksen tyyppi ja sähkönhinta. Huomioi milloin on aika kilpailuttaa sopimus.

Ota huomioon, että äkilliset poikkeamat kulutuksessa voivat johtua esimerkiksi jonkun laitteen rikkoutumisesta.

Selvitä vedenkulutuksen määrä vuosi- ja kuukausitasolla vesilaitoksen asiointipalvelusta tai laskulta. Reagoi poikkeamiin ja selvitä mahdollisuutesi pienentää erityisesti lämpimän veden kulutusta.

Tarkista vesihanat ja WC-istuimet. Vuotava vesikaluste voi aiheuttaa tietämättäsi ison laskun. Olisiko hyvä vaihtaa WC-istuin vettä säästävään malliin, joka kuluttaa jopa puolet vähemmän vettä kuin vanhat vesikalusteet? Myös vedenpaineen laskemisella on energiaa ja rahaa säästävä vaikutus, samoin hanan vaihdolla.

Säästät sähköä myös näillä keinoilla

Mittaa huonelämpötilat ja säädä termostaatit: oleskelutilat 20 °C, makuuhuone 18 °C, käyttämättömät huonetilat 12 °C, varastot ja autotalli 5-12 °C.

Pohdi, voisitko sulkea lämmityksen pois päältä kesäksi?

Energiansäästön kannalta on tärkeää huolehtia myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunnosta.

Ilmalämpöpumppu säästää energiaa esimerkiksi kesämökin lämmittämisessä ja maksaa tutkimusten mukaan itsensä takaisin kymmenessä vuodessa. Muista kuitenkin huoltaa ilmalämpöpumpun sisä- ja ulkoyksiköt. Lisälämpöä saat tulisijan lämmittämisellä.