Pesukoneeseen voi tulla epämiellyttävä haju, jos pyykkiä pesee toistuvasti liian alhaisissa lämpötiloissa. Ikävät hajut saa pesukoneesta pois pari kertaa vuodessa tehtävän puhdistuksen avulla.

Moni pesukone pyörittää pyykkiä useimmiten varsin alhaisissa pesulämpötiloissa. 40 asteen pesuohjelma käy lisäksi usein pikatoiminnolla, kun aikaa on vähän ja esimerkiksi treenivaatteet halutaan nopeasti puhtaiksi.

Jatkuva alhaisten pesulämpötilojen ja zeoliitittomien, ympäristöä vähän kuormittavien pesuaineiden käyttäminen voivat saada pesukoneessa aikaan ikävän hajuhaitan. Ummehtunut haju voi tarttua myös vaatteisiin.

Pesukone kannattaakin puhdistaa pari kertaa vuodessa. Myös esimerkiksi lakanapyykin peseminen korkeassa, vähintään 60 asteen lämpötilassa kerran kuukaudessa auttaa pitämään pesukoneen puhtaana ja hajut poissa.

Hajua vastaan luonnollisilla aineilla

Eri valmistajilla on omia pesukoneille suunniteltuja puhdistusaineita, joista saa tietoa valmistajien verkkosivuilta ja pesukoneen käyttöoppaasta. Työhön sopivat myös luonnolliset aineet.

Apteekista saatava sitruunahappo on helppo ratkaisu pesukoneen raikastamiseen. Se poistaa samalla myös koneeseen jäänyttä kalkkia. Kaada 100 grammaa sitruunahappoa pesuainelokeroon ja käytä kone tyhjänä ilman pyykkiä 90 asteen ohjelmalla ilman esipesua.

Kun kone on käynyt ohjelman loppuun, annostellaan pesulokeroon 1/3 normaalista määrästä jauhemaista pesuainetta ja koneen annetaan vielä käydä 40–60 asteen pesuohjelma läpi, ilman esipesua.

Joihinkin koneisiin voi käyttää puhdistusaineena etikkaa tai soodaa, mutta niiden soveltuvuus pesukonemalliin kannattaa aina tarkistaa pesukonevalmistajalta.

Säännöllinen huolto auttaa

Pesukoneen täyttöaukon ympärillä oleva kumikaulus on hyvä puhdistaa säännöllisesti. Puhdistamiseen soveltuvat mikrokuituliina tai astianpesuharja sekä puhdistusaine ja vesi. Huomaa, että kaulusta ei saa irrottaa puhdistamisessa. Kuivaa kumikaulus hyvin puhdistamisen jälkeen puhtaalla mikrokuituliinalla ja käytä kone vielä tyhjänä yhden pesuohjelman ajan.

Samalla on hyvä tarkistaa nukkasihti ja poistoputki. Nukkasihdin voi huuhdella puhtaaksi juoksevan veden alla.

Lue lisää:

Käytätkö pesukoneen ohjelmia oikein? Näin ne eroavat toisistaan

Pidä pesukone kunnossa ja puhdista edes nukkasihti: Laiskuus hyödyttää vain kodinkonekauppiasta