Joulukuusen saa pysymään virkeänä ja kestämään loppiaiseen, kun sulatat kuusen hitaasti ja huolehdit, että kuusi saa koko ajan vettä.

Joulukuusi kannattaa kaataa aikaisintaan neljä viikkoa ennen joulua. Voit varmistaa kaatopäivän myyjältä kysymällä. Valitse kuusi, joka on kauniin vihreä ja jonka neulaset ovat hyvin kiinni.

Jos kuusi on jäässä, sulata se hitaasti esimerkiksi kellarissa tai autotallissa parin asteen lämmössä ennen kuin tuot sen paikalleen kuusenjalkaan. Laita kuusi vesiämpäriin.

Voit myös sulattaa kuusen kylpyhuoneessa ja suihkuttaa sen oksia kylmällä vedellä.

Tuo kuusi juhlan keskelle

Ravista roskat ja kuolleet neulaset pois. Sahaa rungosta pari senttia pois, jotta tuore puupinta imee hyvin vettä. Älä kuitenkaan poista kuusen tyvestä kuorta, sen pitäisi mahtua kuusenjalkaan ohentamattomana.

Sijoita kuusi sisällä paikkaan, joka on mahdollisimman etäällä lämmönlähteista. Kuusi pitää viileästä, joten mahdollisimman viileä ja vedoton paikka on sille hyvä.

Katso, että tyven leikkauspinta on vedessä ja huolehdi, että kuusi saa vettä koko ajan. Mitä lämpimämmässä ja kuivemmassa huoneessa kuusi on, sitä herkemmin se karistaa neulasiaan. Vaikka hoitaisitkin kuusta hyvin, voivat neulaset silti karista: kuusissa on luontaista vaihtelua, jota ei voi välttää.

Hävitä kuusi oikein

Kun kuusi on tehnyt tehtävänsä, voit hävittää kuusen viemällä sen paikkakuntasi jäteasemalle tai taloyhtiösi jäteastioiden viereen. Useissa kaupungeissa kuuset kerätään taloyhtiöiden jätekatoksista maksutta.

Jos kuusi on hankala poistaa kokonaisena, leikkaa oksat ensin oksasaksilla pois ja kuljeta ne ulos paperisäkissä. Kuusen ja sen oksat voi pilkkoa myös poltettavaksi.