Katolle kertyvä sammal on tuttu riesa monelle omakotiasujalle ja mökkiläisille. Varsinkin varjoisassa ja kosteassa ympäristössä sammal palaa sitkeästi kerta toisensa jälkeen.

Koska sammal sitoo itseensä kosteutta, sen ripeä poistaminen on tärkeää. Sammalen juuret imevät kosteutta kattomateriaalin sisään. Pakkasella kattotiilien sisään kertynyt kosteus jäähtyy, mikä voi johtaa kattotiilien halkeamiseen tai huopakatteen liitosten aukeamiseen. Huopakatteessa liitoksesta saattavat repeillä auki sammalen vaikutuksesta.

Sään lisäksi sammalen ja jäkälän syntymiseen vaikuttaa talon sijainti. Jos vieressä kasvaa suuria, varjostavia puista, ei katto kuivu nopeasti. Kosteus luo suotuisat olosuhtet kasvustoille.

Vakuutus ei korvaa, jos talon vesivahingon syynä on laiminlyönti katon kunnossapidossa.

Tehoaineilla kasvustojen kimppuun

Sammaleen poistoon tarkoitetuissa puhdistusaineissa on tehoaineita, jotka estävät sammalen, jäkälän, levän ja homeen muodostumista. Käsittely antaa suojaa mikrobikasvustoja vastaan, ja suojauskäsittelyn voi tehdä myös ennaltaehkäisevästi uudelle katolle.

”Runsaastakin sammaleesta pääsee eroon ihan omin avuin. Helpommalla pääsee, jos ei anna sammalen vallata kattoa ennen puhdistusta. Kasvustoilta suojaava käsittely kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen, vaikka ihan uudellekin katolle. Se ehkäisee sammalen syntymistä useamman vuoden ajan”, neuvoo Sokevan tuoteasiantuntija Pia Puhk.

Katon kunto kannattaa tarkistaa samalla kun katsoo, onko ränneihin kerääntynyt lehtiä ja muuta roskaa.

”Julkisivuihin, aitoihin ja muualle katseen korkeudelle kertyvät kasvustot on helppo huomata. Katon kunnon seuraaminen unohtuu herkästi”, Puhk toteaa.

Katolle pudonneet lehdet ja havunneulaset poistetaan ennen puhdistusaineiden käyttöä kevyesti harjalla. Painepesuria ei kannata käyttää, sillä paine voi vaurioittaa katon huokoista pintaa. Rikottu pinta kerää kasvustoja entistä hanakammin.

”Paras sää katon käsittelyyn on puolipilvinen, sateeton päivä. Kasvuston on oltava kuivaa, jotta tehoaineet pääsevät kunnolla vaikuttamaan. Käytännössä kiinteistön pesukäsittelyitä voi tehdä noin huhti-toukokuulta aina yöpakkasiin asti, eli loka-marraskuulle asti”, Puhk mainitsee.

Lue lisää:

Pihakiveys siistiksi – poista sammal oikein

Näin peset ja maalaat tiilikaton