Keittiön toimivuuteen ja arjen sujuvuuteen voi vaikuttaa karsimalla turhat asiat pois ja lisäämällä keittiöön itselle tärkeitä toimintoja, kodinkoneita ja säilytystilaa. Ihan kaiken voi kyseenalaista, jopa astiankuivauskaapin tarpeellisuuden.

Keittiö on kodin huoneista se tila, jossa toimivuus ja käytännöllisyys ratkaisevat arjen sujuvuuden. Jos keittiössä ei ole tarpeeksi säilytystilaa, notkuvat pöydät ja tasot turhaan astioita, kodinkoneita ja ruokatarvikkeita. Silloin työskentelytilaa jää pieneksi, eikä ruoanlaitto houkuta.

Tilanpuute ja huono suunnittelu korostuvat pienissä keittiöissä, mutta ei isokaan keittiö välttämättä vastaa kodin asukkaiden tarpeita. Eri toimintojen sijoittuminen keittiön eri laidoille voi lisätä myös tapaturmien vaaraa, jos keittotasot, vesipisteet ja kodinkoneet ovat liian kaukana toisistaan.

Saarekkella lisää työskentelytilaa keittiöön

Saarekkeella on keittiössä monta käyttötarkoitusta. Se voi palvella muun muassa työskentelytasona, tarjoilupöytänä ja välipalaruokailussa. Saarekkeen ympärillä on hyvä olla riittävästi tilaa, jota tarvitaan ovien ja laatikoiden avautumiseen ja keittiössä työskentelyyn. Saarekkeeseen voi sijoittaa kodinkoneita, kuten viinikaapin, keittotason, astianpesukoneen ja kalusteuunin.

Jos saarekkeessa on keittotaso, on siellä hyvä olla myös vesipiste.

keittiön saarekkeen vesipiste

Oikea käyttökorkeus varmistaa keittiön toimivuuden

Kun kodinkoneet on sijoitettu ergonomisesti hyvälle käyttökorkeudelle, on niiden käyttö kevyttä ja turvallista. Kylmälaitteita ja uuneja sijoitetaan usein näyttäviin ja sisustuksellisesti kauniisiin rivistöihin ovien taakse. Silloin laitteiden vieressä ei ole laskutilaa kuumille astioille ja muille tarvikkeille.

Mikroaaltouunia ei kannata asentaa liian korkealle tai matalalle. Jos sitä käyttäessä joutuu kumartelemaan tai kurkottelemaan, on laite väärällä korkeudella.

Keittiöissä on yleistynyt keittotaso, johon on integroitu liesituuletin. Saarekkeen yläpuolelle ei silloin tarvita liesituuletinta, joka usein häiritsee näköyhteyttä oleskelutiloihin. Integroitu liesituuletin on myös helppo puhdistaa.

keittiön saareke

Keittiön kodinkoneille turvalliset paikat

Astianpesukoneen paikka ei ole kylmälaitteen vieressä. Astianpesukoneen käyttö voi lämmittää komerokaappia ja lisätä sen viereen sijoitetun kylmälaitteen sähkönkulutusta jopa 20 prosenttia. Laadukkaassa kalusteuunissa on usein niin paksut eristeet, jolloin komerokaappi ei lämpene uunia käytettäessä.

Aamiaiskaapit ovat yleistyneet viime vuosina. Kätevään kaappiin voi sijoittaa esimerkiksi mikroaaltouunin, kahvinkeittimen, leivänpaahtimen sekä aamupalatarvikkeita ja -aineita. Ovet avautuvat sivuille tai ne työnnetään komeron sisään, pois työskentelyn tieltä.

Aamiaiskaappi vie kuitenkin tilaa ja sen sijaintiin keittiössä kannattaa kiinnittää huomiota. Kaapissa on hyvä olla pistorasia kodinkoneiden käyttämistä varten. Myös vesipiste, jätteenlajittelupiste sekä kylmälaite on hyvä olla aamiaiskaapin läheisyydessä.

keittiön aamiaiskaappi

Tarvitsetko keittiössä enää astiankuivauskaappia?

Vetimettömyys on ollut pinnalla jo useita vuosia. Vetimetön ovi avataan sormiuran, vedinlistan tai pomppusalvan avulla. Monissa ovimalleissa sormiura on kuitenkin niin matala, että esimerkiksi integroidun astianpesukoneen ja kylmälaitteiden avaaminen vaatii vahvoja sormivoimia. Kunnolliset, tukevat vetimet toimivat parhaiten sekä integroitujen kodinkoneiden kalusteovissa että muissakin keittiön ovissa.

Monesta keittiöstä löytyy edelleen astiankuivauskaappi. Sen tarpeellisuutta kannattaa miettiä omista lähtökohdista; pesetkö asioita käsin, ja kuinka usein? Jos peset vain satunnaisesti puisia ruokailuvälineitä tai isoja maljakoita, voi olla ettet tarvitse niille astiankuivauskaappia. Silloin tilan voi hyödyntää muuhun säilytykseen.

Keittiössä työskennellessä syntyy paljon jätettä. Keittiöön tarvitaan toimiva jätelajittelujärjestelmä erikokoisine astioineen, jotta lajittelu on helppoa ja se tulee tehtyä. Tavallisin paikka jätteenlajittelulle on altaan alapuolella, mutta myös erilliset jätteenlajittelulaatikostot voivat olla käteviä. Käyttäjän kannalta ihanteellisin paikka etenkin biojätteelle on välittömästi työtason alla olevassa vetolaatikossa.

Lue lisää:

Tee itse värjätty betoninen keittiötaso

Unelmien keittiö toiveissa? Näin onnistut keittiösuunnittelussa