Kesäkuun alku on parasta aikaa laittaa kodin parvekkeet ja terassit kesäkuntoon. Helppous ja koko kesän toimivuus ovat valttia kesäkukkaistutuksen suunnittelussa. Niihin voi vaikuttaa parhaiten perustamisvaiheessa.

Kesäkukkien kauniin kukinnan varmistat näin:

1 Hanki reilunkokoisia ruukkuja, jolloin kasvien kastelu ja lannoitus onnistuvat varmimmin. Varaa taivasalla olevien ruukkujen pohjalle muutaman sentin vesivaratila, jonka voit täyttää esimerkiksi ruukkusoralla. Jos pohjareikää ei ole valmiina, kannattaa se tehdä parin sentin korkeudelle sivuun. Lasitetuilla parvekkeilla ja katosten alla toimivat parhaiten altakasteluruukut, joissa on reilu vesitila. Tarvittaessa kasteluautomaatit hoitavat nesteytyksen lomien aikana.

2 Lisää istutusvaiheessa ruukkuseokseen pitkäaikaislannoitetta Se varmistaa hyvän kasvun koko kesän ajaksi. Esimerkiksi kanankakkarakeita voi sijoittaa yhtenä kokkareena ruukun alaosaan, josta ne ovat kasvien käytettävissä pitkin kesää. Kasvit hyötyvät myös viikoittaisesta nestemäisestä lannoituksesta.

3 Valitse kunnollinen istutusmulta. Uusissa multatuotteissa on ilmavuutta ja kosteudenpitävyyttä varmistamassa biohiiltä, rahkasammalta tai muita mullan kasvukuntoa parantavia aineita. Niistä on eniten hyötyä ruukkuviljelyssä, kun kasvualustaa on vähän kasvia kohden. Vanhaa istutusmultaa voi myös parantaa lisäämällä siihen uutta multaa tai maata parantavia aineksia.

Parvekkeesta ja terassista voi saada aikaan varsinaisen paratiisin sisustamalla. Ripusta seinille ja kattoon amppeleita ja laita lattialle maassa ja erilaisilla telineillä kasvavia ruukkukasveja. Kerroksellisuus tuo elävyyttä!

5 Kasvit valitaan aurinkoisuuden ja muiden olosuhteiden kuten tuulisuuden mukaan. Kuumalla lasitetulla parvekkeella menestyvät aavikkokasvit ja varjoisalla ja suojaisalla parvekkeella monet rehevät köynnökset. Istuteta ennakkoluulottomasti samoihin astioihin syötäviä kasveja ja koristekasveja, joista molemmista on iloa läpi kesän.

Vinkit antoi Puutarhaliitto.