Liesituulettimen puhdistaminen on syytä tehdä säännöllisesti. Pinttynyt pika on vaikea poistaa liesituulettimesta, mutta sekin onnistuu.

Liesituuletin suodattaa keittiöstä ruoanlaitossa syntyvää rasvaa, hajuja ja höyryjä. Mitä enemmän rasvajäämiä liesituulettimeen on jäänyt, sitä huonommin se pystyy hoitamaan tehtävänsä. Likainen liesituuletin ei ole tehokas. Se aiheuttaa melua ja levittää hajua keittiöön. Puhdistamaton liesituuletin ja sen suodatin on hygienia- ja paloturvallisuusriski.

Noudata liesituulettimen valmistajan ohjeita

Jokaisen liesituulettimen mukana tulee ohjeet sen käyttöön ja puhdistamiseen. Noudata niitä.

Liesituulettimen suodatin voi olla joko vaihdettava tai pestävä. Jos rasvasuodatin on metallinen, sen voi pestä.

Jos liesituulettimessasi on hajuja neutraloiva aktiivihiilisuodatin, on suodatin hyvä vaihtaa tai puhdistaa 3-12 kuukauden välein sen mukaan, paljonko liesituuletinta käytetään. Jos liesituulettimessasi on kankainen rasvasuodatin, se on hyvä vaihtaa 8- 10 viikon välein.

Pehmeästä materiaalista valmistetun suodattimen puhdistat helpoiten kuumalla vedellä ja tiskiaineella. Kytke liesituulettimen virta pois ja irrota suodatin. Puhdista suodattimesta helposti irtoava lika ensin talouspaperilla. Laita suodatin sitten lavuaariin, valuta sen päälle hanasta kuumaa vettä ja lisää veteen astianpesuainetta. Anna suodattimen liota vedessä tunnin tai pari.

Puristele rasva varovasti irti suodattimesta. Huuhdo ja kuivaa suodatin hyvin. Muista myös pyyhkiä liesituulettimen sisäpinnat astianpesuaineeseen kostutetulla liinalla. Aseta suodatin takaisin paikoilleen kun se on kuivunut.

Metallinen rasvasuodatin puhtaaksi

Jos metallisen rasvasuodattimen ohjeissa kerrotaan, että sen voi puhdistaa astianpesukoneessa, pääset helpolla. Muista noudattaa ohjeita ja pese suodatin astianpesukoneessa ilman muita astioita tai ruokailuvälineitä. Korkea pesulämpötila poistaa rasvan parhaiten. Huomioi, että suodattimen väri voi muuttua pesussa.

Jos suodattimelle ei suositella puhdistusta astianpesukoneessa, tee se käsin. Kytke virta pois liesituulettimesta. Irrota suodatin, poista pahimmat moskat talouspaperilla ja laita metallinen rasvasuodatin lavuaariin. Valuta lavuaariin kuumaa vettä niin paljon että suodatin peittyy, lisää astianpesuainetta. Anna suodattimen liota vedessä tunnin tai pari.

Likoamisen aikana voit puhdistaa liesituulettimen sisäosat astianpesuaineeseen kostutetulla liinalla.

Harjaa rasva pois suodattimesta tiskiharjan avulla. Pelkän tiskiaineen pitäisi tehota, älä käytä puhdistamiseen ammoniakkia sisältäviä, hiovia tai uuninpuhdistukseen tarkoitettuja aineita. Huuhtele suodattimet ja anna niiden kuivua ennen kuin laitat ne takaisin liesituulettimeen.

Lue lisää:

Näin poistat keittiöstä ilkeän rasvalian

TM Testi: Induktiotasoon integroidut liesituulettimet