Tulenteko on taito- ja tekniikkalaji, johon sääolotkin vaikuttavat. Kuiva puu ja hyvät sytykkeet siivittävät liekin leimahtamaan. Huono veto ja korvausilman puute ovat yleisiä sitkeiden syttymisongelmien syitä.

Tulen sytyttämisajaksi suositellaan noin kymmentä minuuttia eli siinä ajassa puiden pitäisi palaa jo iloisesti ja varsin puhtaasti. Vajavaisesti syttynyt tulisija on käyttäjälleen harmin aihe ja ympäristölle pienhiukkasia turhaan ilmoille syytävä saastuttaja.

Tulen sytyttämistaitoihin ja tapoihin kannattaakin uhrata ajatusta. Tuli­ on saatava syttymään silloinkin, kun olosuhteet haraavat vastaan. Matalapaine haastaa kokeneenkin tulisijan sytyttäjän.

Vaikeuksiin törmää myös talviviikonlopuksi mökille suuntaava, joka yrittää sytyttää tulta jääkylmästä hormista piittaamatta. Uutta ­taloa asuvan yleisin pulma on korvaus­ilman puute eli tuli ei syty, jos talo on umpipussi.

Kokemattomampi tulenkäsittelijä kasaa pesän piukkaan paljaan taivaan alla kastuneita klapeja, tunkee tuhdin tollon sanomalehteä perään ja toivoo parasta. Sitten isoksi tuhkamöykyksi muuttunut paperi tukahduttaa orastavan tulen syytäen kirvelevää savua ympärilleen.

Lue lisää: TM Rakennusmaailma 11/19 Syty jo!

Näin syttyy varmasti

1 Avaa takan/tulisijan kaikki ilmanottoaukot, myös tuhkaluukku
2 Varmista korvausilma sytytyksessä (ilmanvaihtokoneen takkakytkin, ovi tai ikkuna raolleen)
3 Aseta sopiva määrä puita niin, että liekeille jää tilaa vapaaseen palamiseen.
4 Aseta sytykkeet puiden väliin ja päälle yläosaan, puut voidaan asettaa ristiin kerroksittain.
5 Totea veto esimerkiksi sytyttimellä tai kynttilällä. Liekki suuntautuu hormistoa kohti, ei ulospäin.
6 Sytytä sytykkeet pilkkeiden päältä.
7 Sulje tuhkaluukku alta, kun puut ovat riittävästi syttyneet.