Vanhat tupakan kellastamat paperitapetit olivat tulleet tiensä päähän, joten pinnat päätettiin laittaa uusiksi EasyUp-paperitapetilla. Nikotiinitahrojen ja hajun poistamiseen tarvittiin järeitä keinoja.

Pohjatyöt ovat tapetoinnissa aina tärkeitä, mutta tässä kohteessa niihin jouduttiin kiinnittämään erityisen paljon huomiota. Ensin otettiin selvää, mikä olisi paras mahdollinen ratkaisu hajun ja nikotiinitahrojen eliminoimiseksi, etteivät ne löisi läpi valmiilta pinnalta.

Kohteeseen tuotiin muutamaksi vuorokaudeksi otsonaattori. Otsonointi tuhoaa tilasta muun muassa tupakoinnin hajut.

Tässä huoneistossa otsonointi ei kuitenkaan riittänyt, vaan tila käsiteltiin seinistä kattoon Akrostop-erityispohjamaalilla. Tuote on suunniteltu nimenomaan esimerkiksi nikotiinin läpilyönnin ehkäisemiseen. Maalia saa hyvin varustelluista rautakaupoista. Sitä valmistaa Tikkurila.

Tee näin

1 Kytke sähköt pois käsiteltävältä alueelta. Irrota listat ja sähkörasioiden kotelot. Suojaa huolellisesti lattia ja muut pinnat, jotka saattavat tahriintua.

Tapetit irrotetaan tapetinpoistoaineella. Nosta ainetta telalla reilusti ja levitä lisäksi pensselillä vuotien reunoille. Vetyttämisen jälkeen vanhat tapetit irtoavat mukavasti. Vetyttämisaika löytyy poistoainepurkin kyljestä. Liu’uta pakkelilasta vuodan alle koko leveydeltä. Tartu keskeltä helmaa, vedä palan matkaa irti seinästä. Rullaa irtoava tapetti lähelle seinää. Vedä uudelleen vuotaa irti ja rullaa taas lähelle seinää. Jatka näin. Käärölle rullattu vuota sotkee vähemmän ja taittuu roskasäkkiinkin näppärästi.

2 Hio seinä karkealla 120-hiomapaperilla. Reiät ja muut kuopat paklataan pinnan kanssa tasaan, syvemmät montut paikataan kahteen kertaan. Kun pakkeli on kuivunut, hio paikkojen reunat tasaisiksi. Suojaa hengityselimet ja silmät. Imuroi pöly huolellisesti pinnoilta, lattialta ja nurkista.

3 Tämä kohde maalattiin erityispohjamaalilla. Reunat rajattiin pensselillä, muu pinta-ala telaten. Ennen maalin nostamista tela kasteltiin vedellä ja rutistettiin nihkeäksi.

Nosta maalia seinälle, vie tela katonrajaan ja tuo lattianrajaan, tasaa yhtenäisellä liikkeellä alhaalta ylös. Maalin kuivuttua voidaan vielä paklata epätasaisuuksia, hioa, puhdistaa ja maalata uudestaan.

4 Kun pohjamaali on kuivunut, päästään tapetoimaan. Muista käyttää tapettiin sopivaa liisteriä tai liimaa. Tässä tapetoitava seinä on betonielementtiä, joka nurkkaliitoksessa kohtaa lastulevyseinän. Nurkan pituussuunnassa on noin 1 cm leveä elämisrako. Rako peitetään tapetoinnin jälkeen valkoisella nurkkalistalla. Tapetti asennetaan tällöin mahdollisimman lähelle nurkkaa, jolloin lopputuloksesta saadaan selkeälinjaisempi. Nykyään tapetoidaan usein niin, että nurkkaan jää noin 5 cm.

Mittaa nurkasta tapettivuodan leveys 53 cm ja vedä vatupassilla seinään aloitusviiva. Jos tapetti on kuviokohdisteinen, on se huomioitava, kun lasketaan tapetin menekki.

5 Levitä liisteriä aina vain noin vuodan leveydeltä, jottei se kuivu. Levitä liisteri seinän reunoille pensselillä, muuten telalla. Tapettirulla kannattaa asettaa esimerkiksi puhtaaseen kukkalaatikkoon. Siitä tapetin nosto seinälle onnistuu helposti.

Nosta vuota katonrajaan ja painele kevyesti kiinni. Asettele vuodan reuna aloitusviivan kanssa tasaan vähän matkaa.

Kiinnitä vuota vetämällä tapettisulalla ylhäältä niin, ettei tapetin alle jää ilmakuplia. Varo liisteröityjä reunoja, jottei tapetti tahriintuisi. Vuodan mitasta loppu saa olla vielä irti. Pyöräytä tapettirullaa löysemmäksi, tiukkaa tapettiviivaimella lattianrajaan ja leikkaa terävällä tapetti- tai mattoveitsellä. Vie mittaan leikattu vuota aloitusviivaa myötäillen lattianrajaan. Vedä tapettisulalla kevyesti ilmakuplat vuodan alta. Tapetti jämäköityy, kun liisteri kuivuu.

6 Saumat työnnetään puskusaumoiksi eli tarkasti rinnakkain. Käy saumat läpi tapettisulalla. Pursuava liisteri pyyhitään nihkeällä rätillä heti pois sulalta ja tapetilta. Saumat puhdistetaan nihkeällä rätillä.

 

7 Jos joudut kaventamaan viimeistä vuotaa, mallaa se kokonaisena seinällä sekä tarkista kuviokohdistus. Leikkaa pituus oikeaan mittaansa. Levitä liisteriä seinälle, nosta vuota katonrajaan saakka, ja taita varovasti nurkkaan. Paina vuota tapettiviivaimella nurkkaa vasten, leikkaa terävällä veitsellä oikeaan mittaan.