Elinvoimainen ja vihreä nurmikko kestää parhaiten talven rasitusta. Älä siis leikkaa nurmikkoa liian lyhyeksi. Lehdetkin saa jättää nurmelle lannoitteeksi.

Nurmikko kestää kesäaikaan leikkausta hyvinkin lyhyeksi, mutta syksyllä se kannattaa jättää noin viiden sentin korkoiseksi. Tämä siksi, että syksyllä nurmikko kerää vararavintoa juuristoonsa ja kun nurmella on reilummin mittaa, jää yhteyttävää lehtipinta-alaakin enemmän.

Älä kuitenkaan erehdy jättämään nurmikkoa täysin vaille leikkuuta vaan leikkaa sitä säännöllisesti niin kauan kuin päivälämpötila laskee alle viiden asteen. Silloin nurmikko lopettaa pituuskasvunsa.

Nurmikko jatkaa silti yhteyttämistä niin kauan kun valoa on riittävästi. Tässä vaiheessa nurmikon korkeuden olisi hyvä olla 5 senttiä.

Liian pitkäksi jätetty nurmikko on altis erilaisille talvituhoille: homeet ja haitalliset sienet muhivat liiskaantuneessa ja tiivissä nurmikerroksessa. Tällaisia talvituhoja voi olla etenkin lumihome, joka vaivaa pitkäksi jääneitä nurmikoita sellaisina talvina, jolloin lumi sataa ennen maan jäätymistä.

Lehtien haravointi on monille niitä tutuimpia syystöitä, mutta sekään ei ole välttämätöntä. Lehdet maatuvat talven aikana ja ravitsevat nurmikkoa. Hitaasti hajoavat paksut lehdet, kuten vaahteran ja tammen lehdet, kannattaa kuitenkin ajaa silpuksi ruohonleikkurilla. Näin pieneliöiden on helpompi hajoittaa niitä.

Jos lehtipuita on tontilla paljon ja niistä jää pihalle vahva lehtimassa, kannattaa se kuitenkin positaa. Yhtenäisen lehtimassan alla on hyvät olosuhteet erilaisille kasvitaudeille.Hyvä sääntö on, että jos lehtien alta ei näy ollenkaan nurmikkoa, on syytä ottaa harava käteen ja poistaa osa lehdistä.

Vältä 5 pahinta virhettä nurmikon syyshuollossa

1 Jätä nurmikko syksyllä tarpeeksi pitkäksi – tavoiteltava korkeus on 5 cm.
2 Leikkaa kerralla vain kuin 1-2 cm nurmiheinän pituudesta.
3 Leikkaa nurmikkoa mieluummin usein ja vähän kerrallaan.
4 Älä jätä nurmikolle paksua lehtipatjaa, vaan haravoi osa pois.
5 Vältä kävelyä jäätyneellä nurmikolla.

Vinkit antoi Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.