Moni tunnistaa tilanteen: työkalut, kiinnitystarvikkeet ja muut varusteet ovat hajaantuneet moneen paikkaan talossa ja tontilla. Tekemiseen varattu aika kuluu tavaroiden etsiskelyyn. Miten työkalut voisi säilyttää fiksusti?

Hallitsematon kaaos syntyy kahdesta syystä: Kapineiden kuljetukseen ja säilytykseen ei ole luotu selkeää systeemiä ja säilytyspaikkoja. Tai sellainen on aikoinaan luotu, mutta homma lipesi käsistä. Kummassakin tapauksessa tavarat seilaavat ympäriinsä ja niitä tungetaan kaappeihin ja hyllyille mihin milloinkin sattuu sopimaan.

Järjestäytyminen alkaa asennepuolen ryhtiliikkeestä. Ensin luodaan hyvät säilytyspaikat ja sitten tavarat myös palautetaan niihin heti käytön jälkeen. Sama koskee tontilla tai autossa mukana kulkevia työkaluja. Siten poranterä ei maastoudu mökin ikkunalaudalle, jonka kannaketta viimeksi kiristettiin.

Rasittavalta kuulostava järjestelyurakka kannattaa, sillä työkalujen ja tarvikkeiden järkevä järjestys sujuvoittaa jatkossa kaikkea tekemistä.

Selkeä säilytyssuunnitelma

Ennen aloittamista kannattaa miettiä, missä tilassa tavarat jatkossa olisi käytännöllisintä säilyttää. Entiseen ratkaisuun ei kannata lukittautua, jos jokin muu toimisi paremmin, joten järjestyksen luomisen suunnittelu on paras aloittaa puhtaalta pöydältä.

”On hyvä miettiä, löytyykö yksi tila, johon kaiken voisi koota yhteen paikkaan vai olisiko käytön kannalta käytännöllisempää jakaa ne säilytettäviksi useammassa paikassa? Tällöin kannattaa miettiä, mitä tarvikkeita tarvitaan yhdessä ja säilyttää ainakin ne kokonaisuudet samassa paikassa. Mikäli tila on lämmittämätön, galvanoitu teräshylly on hyvä ratkaisu, sillä se ei ruostu. Hyllyn valinnassa vaikuttaa myös sen kantavuusvaatimus”, opastaa AJ Tuotteiden projektimyyjä Mikael Pekkala.

Järjestysurakan aluksi kootaan yhteen kasaan kaikki ne tavarat, jotka on päätetty säilyttää samassa paikassa. Joukosta poimitaan pois epäkuntoiset tai kokonaan ilman käyttöä olleet kapineet ja viedään ne kierrätykseen. Tämän jälkeen valkenee todellinen säilytystarve ja sitä kautta tilantarve. Kestävistä säilytyslaatikoista on iloa tavaroiden lajitteluvaiheessa ja niihin voi loppuratkaisussakin laittaa osan tavaroista säilöön.

”Ennen säilytystuotteiden lopullista valintaa kannattaa pohtia perusteellisesti, kuinka usein mitäkin tavaraa tarvitsee. Eniten käytössä oleville tavaroille suunnitellaan helpoimmin silmiin osuvat ja käytännölliset paikat, joista tavarat on helppo ottaa ja palauttaa paikalleen. Tähän tarkoitukseen on tarjolla monenlaisia työkalutelineitä, -kaappeja ja -laatikoita.”

Painavat tavarat on hyvä sijoittaa hyllyn alaosiin ja kevyemmät ylös. Siten ergonomia paranee ja vähemmän lihaksikkaatkin perheenjäsenet voivat helposti nostella tavaroita hyllyille.

Mitä tahansa laatikostoa tai kaappia ei kannata ostaa lennossa ja manailla sitten kotona, että eihän sinne kaikki sovikaan järkevästi. Koska koko järjestelyurakan tarkoitus on helpottaa säilytystä, säilytysratkaisut pitäisi malttaa mitoittaa tismalleen omien säilytettävien tavaroiden mukaisiksi.

Monikäyttöinen muunneltavuus ja yksilöllinen muokattavuus ovat pinnalla asumisessa. Sama koskee myös säilytysratkaisuja. Pekkala neuvoo räätälöintikeinoiksi esimerkiksi hyllyjen ja koukkujen lisäämistä. Pientarvikkeille voi varata sopivat ottolaatikot ja nimetä ne järjestelyn yhteydessä.

Kemikaalien turvallista säilyttämistä varten on valuma-altaalla varustettuja hyllyjä sekä erilaisia kemikaalikaappeja. Myös kemikaalien käsittelyyn on suunniteltu turvallisuutta lisääviä valuma-altaita, myös kotikäyttöön sopivan kokoisia on tarjolla.

 

Tehokasta tilankäyttöä

Moniin työkalukaapistoihin ja -laatikostoihin on integroitu kunnon työpöytä. Vertailtaessa eri valmistajien erilaisia säilytysratkaisuja pitäisikin samalla miettiä, miten ja missä niitä omia työkaluja yleensä käyttää eli olisiko tarvetta tukevalle työpöydälle.

”Työpöydän pintamateriaalin on kestettävä tehtäviä töitä. Jalustan on oltava tarpeeksi tukeva pöydällä käsiteltäville taakoille. Esimerkiksi meidän teollisuustyöpöytiemme minimikuormitus 300 kg riittää jo kotitarpeisiin suurimmalle osalle käyttäjistä.”

Neliöt maksavat, joten lattioilla ei kannata liikoja säilytellä. Jaloissa pyörivät kapineet ovat paitsi tiellä ja kompastumisvaaraksi, myös alttiina rikkoutumiselle.

Monet säilytysratkaisut on suunniteltu tilan korkeutta hyödyntäen. Seinäpinnalle voi asentaa työkalutauluja ja hyllyjen korkeus voi ulottua tarvittaessa kattoon saakka. Läheskään kaikille tavaroille ei siis kannata varata syvää hyllysyvyyttä, joka söisi lattianeliöitä. Syvät hyllyt ovat erityisen epäkäytännöllisiä silloin, kun tavaroita on kaivettava esiin toistensa takaa.

Pienessä tilassa kaikelle on oltava paikkansa. Työkaluvaunussa on työtaso ja säilytystila yhdessä tuotteessa, joten se sopii hyvinkin pieniin tiloihin.

Rullattava työkalutaulu on erittäin kätevä, kun työkaluja halutaan siirtää esimerkiksi autotallin, vajan tai varastohallin puolelta toiselle.

Pyörillä ja järjestyksessä

Työkaluja säilytetään ja kuskataan ympäri tonttia esimerkiksi omakotirakentajan työmaalla ja kesämökin nikkaroinneissa. Työkaluja on säilytettävä ja siirreltävä työskentelyn ajan kaikenlaisissa sääoloissa.

”Työmaalla jatkuvasti käytettäviä työvälineitä varten sopii kestävä työkalu- tai kuljetusvaunu, jolla tavarat on helppo pitää käden ulottuvilla yhdessä paikassa. Pyörällinen kaluste on myös ergonominen ja työskentelyä sujuvoittava vaihtoehto, kun ei tarvitse kantaa tavaroita. Työkaluvaunun säilytyspaikka on kuitenkin kuiva tila. Säänkestoon vaikuttaa vaunun materiaali. Esimerkiksi vanerinen taso ei siedä kosteutta ja polypropeenimuovissa on huono UV:n kesto. Galvanoitu teräs kestää sääoloja hyvin.”

Pyörällinen työkalupakki, jossa on vetokahva, on hyvä vaihtoehto, jos työkaluja on paljon, koska silloin pakkia ei tarvitse kantaa. Työkalupakit on valmistettu polypropeenista, joka kestää hyvin kemikaaleja ja lämpöä eikä ime kosteutta. Auringossa tai pakkasessa ei suositella pidempiaikaista käyttöä tai säilytystä.

Huollettu pysyy kunnossa

Kovaan käyttöön tarkoitetut työkalujen säilytysratkaisut pysyvät kunnossa, kun niitä käytetään, hoidetaan ja huolletaan tuoteselosteen ohjeiden mukaisesti. Myös pyörien ja muiden varaosien saatavuus kannattaa tarkistaa kyseisen tuotteen valmistajalta.

Tuotteiden puhdistuksessa noudatetaan käyttöohjeessa mainittuja, kuhunkin materiaaliin sopivia suosituksia.

Jos jauhemaalatun teräksen pintaan raapaistaan vahingossa naarmu tai kolhu, se kannattaa korjata, jotta alla oleva teräs ei ruostuisi. Kestävään jauhemaalattuun pintaan tulee kuitenkin harvoin naarmuja.

Artikkeli on julkaistu TM Rakennusmaailmassa 6/20.

Lue lisää:

Näin teroitat ja huollat työkalut kuntoon

TM Testi: Työkalupakit

 

Laatikko luo järjestystä

Koteja ja makuja on monenlaisia. Kaikilla ei ole sopivia tiloja eikä halua järjestää työkaluja verstastyyliin, metallikalusteisiin, muovilokerikkoihin tai kaappien uumeniin. Säilytysratkaisuksi voi valita myös pinottavat laatikot.

”Työkalut on helppo järjestää laatikoihin. Ensin pohditaan, minne laatikko tai laatikot haluttaisiin sijoittaa ja otetaan mitat tilasta. Sitten tarkistetaan kaikkien työkalujen ja tarvikkeiden koko”, sanoo Rakerin toimitusjohtaja Lasse Järvinen. Rakeri valmistaa vanerista kovaan käyttöön suunniteltuja laatikoita kotimaisena käsityönä Lahdessa ja Padasjoella. Vakiomallien lisäksi laatikoita valmistetaan räätälöitynä mittatilaustyönä.

Kaikki laatikot valmistetaan suomalaisesta 12 mm:n vesivanerista, joiden pinta on tehdaslaminoitu tai erikseen pintakäsitelty vesiohenteisella värilakalla. Pohja tehdään viirapintaisesta 9 mm:n filmivanerista. Pohjan jalakset nostavat laatikon maan pinnasta, jolloin ilma kiertää paremmin.

Laatikot kasataan ruuveilla, jonka jälkeen kulmat raudoitetaan (25 x 25 mm) ruuvein käsityönä. Vakiona päissä on kahvat tai aukot, piilokiinnitetty lukkosalpa ja saranoitua kansi, jossa aukipitovaijeri. Sisällä on vakiona kätevä irtolaatikko. Lisätilauksena saat pyörät alle sekä väliseinäkkeitä tai lisälokerikkoja. Sisäkanteen on mahdollista saada lokerikko esimerkiksi rakennuspiirustuksille. Pintaan voidaan tulostaa kuvaa ja tekstiä, vaikka joka sivulle.

Jokainen laatikko kestää kannettuna painoa noin 35-50 kg. Laatikoita on saatavilla myös leveillä kahvoilla, jolloin niitä voi kantaa kaverin kanssa kahdella kädellä. Lisäksi laatikon päähän on saatavissa isot pyörät, jolloin sitä voi vetää työmaalla perässä.