Omenasato on tänä vuonna monin paikoin niin runsas, että omenapuun omistajat joutuvat niiden kanssa pulaan. Mutta mitä tehdä omenoille, jotka jäävät omasta käytöstä yli tai ovat syömäkelvottomia ja tautisia?

Ympäri maata toimii lukuisia alueellisia Facebook-kaupunginosasivustoja, joiden kautta löydät varmasti ottajia omenoillesi. Omenoita voi laittaa myös tarjolle ohikulkijoita varten esimerkiksi portinpieleen kiinnitettyyn koriin.

Toimiiko paikkakunnallasi yritys, joka ottaa vastaan omenoita? Pääkaupunkiseudulla toimii ainakin kaksi ryhmää, joita voit hyödyntää. Stadin Omenapörssissä yksityiset ihmiset ilmoittavat ja kyselevät ylimääräisiä omenia. Omenasieppari on elintarvikeyhtiö, joka työllistää tukea tarvitsevia tai muuten vaikeasti työllistyviä työntekijöitä omenoiden keruuseen. Yritys tekee ylijäämäomenoista mehua myyntiin.

Kysy myös lähiseudun talleilta tai metsästysseuroista, ovatko ne halukkaita ottamaan omenoita vastaan hevosten tai kauriiden ruoaksi.

Syömäkelvottomat omenat kompostoriin

Syömäkelvottomat, mutta terveet omenat kannattaa laittaa omaan lämpöeristämättömään pihakompostiin. Huolehdi, että omenat eivät houkuttele rottia paikalle. Omenat voi myös laittaa biojätteen keräysastiaan, mutta huomioi, että jäteastian paino ei kuitenkaan saa nousta suositusten yli.

Omenat voi myös viedä paikkakunnan jäteasemalle. Esimerkiksi HSY:n viidellä Sortti-asemalla omenat pitää lajitella omiin keräysastioihinsa erilleen muusta puutarhajätteestä ja muovipussit pitää poistaa.

HSY tuottaa omenista biokaasua biojätteen käsittelylaitoksessa. Samalla ne kompostoidaan ja arvokkaat ravinteet saadaan takaisin luonnon kiertokulkuun. Sortti-asemien aukioloajat ja sijainnit löytyvät HSY:n verkkosivuilta.

Näin hävität muumiotautisen omenan

Muumiotauti näkyy omena pinnassa ensin ruskeana laikkuna, joka etenee nopeasti ja mädättää omenan. Se leviää puussa esimerkiksi ampiaisten välityksellä. Myöhemmin omenan pinnalle kehittyy itiöpesäkkeitä.

Kerää kaikki muumiotautiin sairastuneet hedelmät huolellisesti maasta ja puusta. Älä jätä niitä maahan, sillä muutoin tauti iskee seuraavana vuonna uudestaan.

Jos omena on musta ja koppurainen, hävitä se sekajätteen mukana.

Laita lämpöeristettyyn kompostoriin ruskeat ja pehmeät omenat sekä paljon kuiviketta. Mukaan voi laittaa myös vihreää kasvijätettä.

Voit myös haudata omenat maahan, kunhan peität ne hyvin kasvimassalla.