Kun sääennuste lupaa runsasta lumisadetta, on hyvä varautua tulevaan lumityöurakkaan asiallisilla työvälineillä ja oikeilla työtavoilla. Näin säästyvät niin voimat kuin hermotkin.

Loskalunta on helpompi luoda kapeammilla ja tilavuudeltaan pienemmillä lumityövälineillä. Niitä on kevyempi työntää märässä, painavassa lumessa. Kevyellä puuterilumella käyttöön voi ottaa leveämmätkin lumikolat, joilla piha puhdistuu nopeammin.

2 Pienemmille pihoille ja käytäville ainoaksi työvälineeksi voi riittää kolalapio tai lumentyönnin. Tavallista leveämmältä lumilapiolta näyttävät pitkävartiset lumityövälineet sopivat hyvin loskan luomiseen.

3 Kulkuväylien putsaus sujuu lumentyöntimillä ja kolalapioilla kevyemmin kuin lapioimalla, sillä lunta työnnetään niillä kuin kolalla.

Mitä leveämpi ja tilavampi kuuppa lumikolassa on, sitä raskaampi sitä on työntää. Lumikolien tyypillinen leveys vaihtelee 60–85 senttimetrin välillä. Lumenluontia voi keventää valitsemalla kotikäyttöön kapeamman kolan, jossa on vähemmän pureva kärkivahvike.

5 Jos lumitöitä tekee perheessä useampi eripituinen ihminen, kannattaa valita lumikola, jonka työntöaisan korkeutta voi säätää portaattomasti. Aisojen kestävyyttä parannetaan usein sisäisillä vahvikkeilla, jolloin aisan halkaisija kasvaa.

6 Lumikolan kärkivahvikkeen paksuus ja muotoilu vaikuttavat siihen, miten kola kulkee ja miltä jälki näyttää. Kotikäyttöön tarkoitetuissa lumikolissa kärki on yleensä vahvuudeltaan 1,5 mm ja hieman pyöreäkulmainen. Se jättää pienen lumikerroksen maahan, joten kolaa on kevyempi työntää.

Lumien pudottaminen katolta ei ole useimmiten välttämätöntä. Katolla tehtävät lumityöt  ovat aina tekijälleen vaarallisia. Ne voivat myös aiheuttaa suurempaa vahinkoa kuin kertyvän lumen paino tai sulava vesi, sillä työvälineen metallikärki voi rikkoa katon pintaa. Jos lumi täytyy pudottaa katolta, kannattaa lumimassa lohkoa ensin lumilapiolla. Kaupunkien kerrostaloilla lumenpudottamisen hoitavat ammattilaiset.

8 Jos kinokset ovat jäätyneet, lumilapiota järeämpi apuväline on jäärauta. Sillä saa pilkottua myös jään ja polanteet pihapoluilta ja -laatoitukselta.

9 Kestopuiset terassit on syytä puhdistaa välineillä, joissa ei ole metallista kärkivahviketta. Muovinen lumilasta puhdistaa terassit lumesta naarmuttamatta niiden pintaa. Lehtiharavan tavoin käytettävällä lumilastalla on helppo poistaa lumet portaista sekä terasseilta.

Vinkit antoi kotimaisia Masi-lumityövälineitä valmistavan Motoseal Componentsin toimitusjohtaja Kari Sallinen.