Kesäkuukaudet tuovat tullessaan ikävän trendin: asuntomurtojen määrät kasvavat erityisesti loma-aikoina. Näillä vinkeillä voit suojata kotiasi asuntomurroilta.

Älä kätke avainta kynnysmaton alle. Iso osa pientaloasujista ja mökkiläisistä säilyttää kotinsa vara-avainta piilossa tontilla. Jos haluat, että naapurilla tai tuttavallasi on pääsy kotiisi lomasi aikana, anna avain suoraan hänelle.

Varmista, että asunnossasi on toimiva lukko. Tarkista lukko: jos se ei avaudu helposti tai kiinnitys on löystynyt, saattaa se kaivata huoltoa tai uusimista. Älylukko hälyttää murtoyrityksistä. Lisäksi puhelimella on helppo tarkistaa, että ovi on varmasti lukossa, vaikkei itse olisi kotona.

Pidä koti asutun näköisenä. Kun lähdet lomalle, pyydä ystävää tai naapuria hakemaan postit laatikosta, leikkaamaan nurmikko ja kastelemaan ulkokukat. Erityisen tehokas suoja varkaita vastaan on valo. Liiketunnistukseen perustuvat pihavalot vaikeuttavat varkaan työtä. Myös sisävaloja voi ohjata etäpistorasioilla mobiililaitteen avulla.

4 Kerro hälytysjärjestelmän olemassaolosta. Varkaat kiertävät todennäköisemmin kohteet, joiden ovissa ja seinissä on ilmoitettu valvonnasta. Siksi hälytysjärjestelmästä kertovat tarrat kannattaa laittaa hyvin näkyville. Kodin tarkkailun voi ulkoistaa vartiointiliikkeelle, tai sen voi hoitaa itse omavalvontaisella hälytysjärjestelmällä.

5 Muista kodin takaosa. Usein takapihan puoli on huonommin valaistu ja piilossa naapureiden katseilta. Takapihan puolella on yleensä myös suuremmat ikkunat. Muista tarkistaa myös takaoven lukitus ja huolehtia valaistuksesta.

6 Älä kerro lomamatkasi kestoa tai kohdetta sosiaalisessa mediassa. Varkaat voivat päätellä päivityksesi perusteella, milloin olet poissa kotoa.

Vinkit antoi kodinturvan asiantuntija, Yale Smart Living -tuoteryhmäpäällikkö Markku Ryynänen Abloy Oy:sta.