Hyvin suunniteltu on puoleksi tehty. Näillä vinkeillä pääset etenemään terassin rakentamisessa.

1 Selvitä rakennusluvan tarve
Tarkista rakennuslupa-asiat kunnalta tai isännöitsijältä ennen kuin aloitat rakentamisen. Rakennuslupakäytännöt vaihtelevat jonkin verran kuntien välillä.

2 Hyödynnä ilmansuunta
halautko, että terassille paistaa aurinko vai että se on varjossa? Jos terassilla haluaa nauttia auringonpaisteesta koko päivän, kannattaa valita terassin sijainti ja kalusteiden paikat niin, että pääsee siirtymään helposti aamuauringosta ilta-aurinkoon. Mieti myös millaisia istutuksia terassille haluat, sillä niiden kasvupaikat kannattaa huomioida jo terassin suunnitteluvaiheessa. Paahteessa pärjäävät kasvit voi sijoittaa aurinkoisille paikoille, mutta esimerkiksi monet yrtit ja muut hyötykasvit kaipaavat puolivarjoisaa paikkaa kukoistaakseen.

3 Suunnittele perustukset

Perustuksia suunnitellessa kannattaa miettiä muun muassa sitä, millainen maaperä alla on, ja tuleeko terassi kiinni rakennukseen. Pienen terassin voi laittaa suoraan betonilaattojen päälle. Jos terassi tulee nurmikolle, pitää ensin tehdä jonkinlainen pilariperustus ja routaeristeet, jotta terassi pysyy paikallaan.

4 Miten käytät terassia?

Mieti jo suunnitteluvaiheessa, miten aiot terassia käyttää. Toimiiko terassi myös kesäkeittiönä, vai onko se enemmänkin oleskelua ja auringonottoa varten? Haluatko terassille koristealtaita, kylpytynnyrin tai grillipaikan, jotka saattavat vaikuttaa terassin kokoon tai sijaintiin? Jos terassia on tarkoitus käyttää pitkälle syksyyn tai läpi talven, kannattaa usein hankkia lisävarustuksia, kuten lisälämmittimiä tai liukulasiovia, jotta terassin saa säänsuojaan. Mieti myös miten terassi sijoittuu suhteessa taloon ja muuhun pihaan, ja mitä käytännön asioita, kuten lasten kulkeminen, pitää ottaa huomioon.

5 Valitse sopiva materiaali
Terassimateriaalin valintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä terassin tulee kestää aikaa. Suosituimmat terassivaihtoehdot ovat puu sekä puun ja muovin yhdistelmä komposiitti. Painekyllästetty kestopuun kestää erilaisia sääolosuhteita. Myös vastuullisuus on yhä useammin rakennusmateriaalin valintakriteeri.

Paljonko lautaa tarvitset terassin rakentamiseen – entä mitä se maksaa? Tarkista se K-raudan terassilaskurista.