Tomaatti tuottaa hyvää satoa, kun muistat poistaa siitä varkaat säännöllisesti ja huolehtia hyvästä lannoituksesta.

Tomaatinkasvatus vaatii läsnäoloa ja huolehtimista, mutta palkitsee hyvällä ja maukkaalla sadolla. Hellepäivinä tomaatit kuluttavat paljon vettä, jopa 2–3 litraa/kasvi. Pilvisellä säällä tomaateille riittää niukempi kastelu. Käytä kasteluun saavissa lämmennyttä vettä, ja hoida kastelu mieluiten aamulla. Näin kasvusto ehtii kuivua yöksi.

Tukea taimille

Tomaatintaimet voi ohjata kasvamaan ylös tukinarun tai tukikeppien varassa. Tomaatista on säännöllisesti poistettava varkaat, eli versot jotka lähtevät kasvamaan lehtihangoista.

Kun ensimmäinen terttu alkaa kypsyä, tomaatista voi poistaa alimpia lehtiä. Poista lehtiä kerran viikossa, mutta älä poista kahta lehteä enempää kerralla. Lehtiä ei myöskään poisteta kypsyvän tertun yläpuolelta, koska lehdet yhteyttävät ravinteita kypsyvään terttuun.

Jos kasvatat tomaatteja kasvihuoneessa, muista huolehtia huoneen tuulettamisesta ilmankosteuden  ja lämpötilan laskemiseksi. Kesä-heinäkuun vaihteesta lähtien lämmittämättömän kasvihuoneen luukut saavat olla jatkuvasti auki. Liian kosteassa ilmassa kasvitaudit leviävät ja tomaatin hedelmät saattavat halkeilla.

Amppelitomaatteja voi kasvattaa vaikka ämpärissä. Ne ovat helppohoitoisia, eikä niistä tarvitse poistaa varkaita.

Tomaatti tarvitsee pölytyksen

Tomaatti ei tuota hedelmiä ilman onnistunutta tuuli- tai hyönteispölytystä. Avomaalla pölytys onnistuu yleensä hyvin, mutta kasvihuoneessa on hyvä varmistaa pölytys täristämällä. Tomaatti vaatii vain pienen liikkeen, että kukan heteiden siitepöly varisee emin luotille.

Lämmittämättömissä kasvihuoneissa tomaatit latvotaan yleensä 4.–5. kukkatertun jälkeen, koska Suomen kesässä tomaatit eivät ehdi kypsyttää enempää raakileita. Silloin ylimmän kukkatertun yläpuolelle jätetään kaksi lehteä, joiden yläpuolelta taimi katkaistaan. Avomaalla kasvatettaviin tomaatintaimiin ei kannata jättää kypsymään kuin muutama terttu.

Vinkit antoi Biolan.