Näppärä nikkaroi kasvihuoneen itse kierrätysikkunoista. Kun seinät ja katto tehdään kierrätysikkunoista, rakentaja säästää tukun rahaa. 

Kasvihuoneen voi suunnitella halutessaan monitoimiseksi. Se voi olla lämmin aamukahvihuone ja sateeton kesäkeidas Suomen oikukkaassa suvessa. Pienenkin huoneen päätyyn sopii pikkupöytä tuoleineen. Paljon voi tehdä itse, mutta toisaalta kaiken voi ostaa. Tarjolla on kokonaisia rakennussarjoja kasvihuoneen rakentajille. Jos kaiken mahdollisen tekee itse, ostettavaksi jäävät vain rakennustarvikkeet silikoneineen sekä pakolliset lisävarusteet eli lämmitin/tuuletin, lämpö- ja kosteusmittari ja luukkujen automaattiavaajat.

16 vinkkiä kasvihuoneen rakentajalle

1. Mieti kasvihuoneen koko ja selvitä lupa-asiat. Oman kunnan rakennusviranomainen kertoo, millainen ja minkä kokoinen rakennelma tarvitsee luvan. Hoidon kannalta järkevänä miniminä pidetään yleensä neljää neliötä. Kaukaa viisas jättää toiseen päätyyn lisärakennusoption. Jos kasvihuonekärpänen puraisee kunnolla, siihen on helppo taikoa neliöitä lisää. Harjakorkeutena pitäisi olla ainakin seisontakorkeus.

2. Etsi kasvihuoneelle valoisa paikka tontilta. Sijoita se itä-länsisuuntaisesti. Vältä navakoille tuulille altista paikkaa sekä puista ja katoilta putoilevia lumikuormia.

3. Satsaa kunnolliseen perustukseen ja torju routa. Se on ehdoton edellytys pysyväksi tarkoitetulle lasikasvihuoneelle. Huono perustus vääntää runkoa ja särkee ikkunat.

4. Hanki kierrätyslasit ennen kuin suunnittelet mitään muuta. Huoneen koko, muoto ja mitat muotoutuvat hyvinkin erikokoisten ikkunoiden, luukkujen ja lasiovien pohjalta. Mittaa ja laske huolellinen kokonaisratkaisu. Puuha saattaa vaatia vähän pähkäilyä. Sovita mahdollisten osto-osien ja kasvihuonetarvikkeiden (mm. automaattiluukku) standardimitat kokonaissuunnitelmaasi.

5. Rakenna runko puusta (tai osta metallikehikko, jos koko sopii suunnitelmiisi). Puurungon järeyden sopiva aste riippuu monesta seikasta. Varminta on kertoa puutavarakaupassa, mitä olet rakentamassa, minkä kokoinen kasvihuoneesta tulee, tuleeko siihen painavat tupla- tai peräti triplaikkunat jne. 50 x 100 tavarasta saa järeän rungon isompaankin huoneeseen. Pääty- ja pystytolpat saavat olla tukevampaa puutavaraa eli 50 x 125.

6. Jos teet kyllästetystä puusta, selvitä eri puunsuoja-aineiden sopivuus syötävien kasvien kasvatukseen tarkoitettuun kasvihuoneeseen. Käsittelemätön puu pitää maalata kasvihuoneen kosteita sisä- ja ulko-olosuhteita kestäviksi. Kiinnitä runko pitkillä ruuveilla Leca-harkkoihin.

7. Harjakatto on ehdoton, sillä se valuttaa veden ja lumen pois. Katon minimikulma on 30°, muuten kosteutta alkaa tiivistyä kattoon. Katon harjasauma on hyvä peittää jollakin (muovi, lasi, pleksi, pelti).

8. Yksinkertaiset vai monikertaiset ikkunat? Tuplat ja triplat eivät hukkaa lämpöä, mutta ovat painavia, mikä pitää huomioida varsinkin katto-osassa. Sekaratkaisu on varteenotettava: Särkymätön, UV-suojattu ja energiatehokas polykarbonaattilevy katto-osaan ja seiniin lasit. Tarkista kittien kunto ja tarvittaessa raaputa ja uusi huonot kohdat. Jos vanhan ruudun rakosista karkaa kosteutta tuplan sisälle, sinne muodostuu huurua ja sitten hometta.

9. Ruuvaa pokat ruuveilla runkoon. Erityisesti vanhat ikkunanpokat ovat todella tiukkaa ja kovaa puutavaraa. Ole varovainen ja poraa ruuvinreiät valmiiksi. Täytä pokien saumapaikat ulkokäyttöön soveltuvalla silikonilla. 10. Mitä jos ikkunapalapelistä ei synny kasvihuoneen kaikkia seinä- ja katto-osia? Päätykolmio on usein se tyhjäksi jäävä paikka. Korvaa puuttuvat ikkunat mittojen mukaan leikatulla lasilla tai pleksillä. Vinkki: Yläosastaan aukeava kaksiosainen ’hevoskarsinan ovi’ on kätevä. Tuuletus pelaa, mutta kissat ja pikkulapset eivät möyhi mullassa.

11. Lattiapinta on makuasia. Käytävät voivat olla tallattua maata, hiekkaa, soraa, puuritilää, kiveä, tiiltä tms. Esimerkiksi punaisen kivilattian etuna on lämpötalous. Tummahko kivipinta varastoi auringon lämpöä erinomaisesti.

12. Sitten on vihreiden päähenkilöiden vuoro. Sisustus riippuu siitä, mitä halutaan kasvattaa. Yrttitarhan hoitaja voi haluta korotetut ja selkää säästävät kasvupenkit. Noin 40 cm penkkikorkeus on hyvä. Jos suunnitelmissa on tomaattiplantaasi, kasvukorkeus saa olla maasta kattoon. Noin 50 cm kasvualusta voi olla yhteydessä maapohjaan tai kasvit voivat kasvaa lattialle asetelluissa astioissa. Myös hyllyjä käytetään.

13. Huolehdi varjostuksesta. Päivän kovimmalta paahteelta hieman varjostava puu tai pensas ei ole haitaksi. Kasvihuoneen kuumalle eteläkyljelle kannattaa istuttaa varjostavaa kasvillisuutta. Lasien sively kalkilla on vanha keino, mutta varjostusverhot ovat kätevämmät. Ne saa heti sivuun, kun sää pilvistyy.

14. Järjestä tuuletus. Tee kattoon saranoitu tuuletusluukku, joka ohjaa ylöspäin leijuvan lämpimän ilman ulos. Päätyovi ja vastakkaisen päädyn luukku huolehtivat tehokkaasta läpituuletuksesta. Nyrkkisääntö: Tuuletusaukkoja saisi olla noin 30-40 % pohjan pinta-alasta. Tuuletusräppänöitä ei tarvitse ravata availemassa itse, automaattiavauksen mekanismi hoitaa homman. Laitteen ohjaussylinterin neste laajenee lämmetessään ja sulkeutuu omalla painollaan automaattisesti, kun ilma viilenee. Halutun aukeamislämpötilan (yleensä noin 25 astetta on sopiva) voi säätää itse.

15. Sähkökäyttöinen tuuletin/lämmitin -yhdistelmä on kätevä pienessä kasvihuoneessa. Valitse kosteiden tilojen lämmittämiseen sopiva laite. Valvo sisäilman tilannetta lämpö- ja kosteusmittarilla. Kasvihuoneen lattian alle voi myös asentaa rakennusvaiheessa lämpökaapelin. Myös petroli- ja nestekaasulämmittimiä sekä puukamiinoita käytetään.

16. Vesipiste kasvihuoneen tuntumassa säästää vaivoja. Kastelu kannattaa järjestää niin, että se hoituu kesäkuumalla myös muutaman päivän poissaolon aikana. Automaattiset tippakastelulaitteet ovat käteviä. Hyvin kasteluun alustaan alassuin pantu vedellä täytetty muovipullo toimii mainiosti sekin.

Pitävä perustus kasvihuoneelle

Lasisen kasvihuoneen perustuksen pitää olla järkkymättömän pitävä. Routivalle pohjalle huolimattomasti tehty perustustyö aiheuttaa rakenteisiin vääntöä ja halkaisee lasit. Poista pintamaata routasyvyyteen eli vähintään puoli metriä. Tarkka syvyys riippuu maan laadusta, kosteusoloista ja paikkakunnan sijainnista.

Tee perustan kuopasta kasvihuoneen pohja-alaa laajempi, että voit salaojittaa maapohjan lisäksi myös reuna-alueet huolellisesti. Kun valumavedet johdetaan pois, perustuksen pitävyys paranee. Levitä kuopan pohjalle tukeva suodatinkangas. Näin varsinkin jos perustat savimaalle, sillä savi syö hiekkaa. Suodatinkangas pitää myös puunjuurten hyökkäykset kurissa.

Levitä hiekkaa tai soraa poistetun maakerroksen tilalle ja junttaa piukkaan.

Muuraa sokkeli leca-harkoista, upota hieman maan pinnan alle. Sokkelin korkeus kannattaa harkita huoneen käytön mukaan. Korkea sokkeli varjostaa kasvien juuria auringon paahteelta, mutta joitakin kasveja se voi varjostaa liikaa. Voit vuorata harkkokehän alalaidat vielä styroksilla ettei kylmyys hiivi seinustalta huoneeseen.

Jos levität routaeristeen koko maapohjan alueelle, levitä sen päälle vielä luja suodatinkangas, etteivät lapiohommat rouhi eristettä. Levitä hiekkakerros ja lado vielä halutessasi lattiaksi
esimerkiksi tiiliä, kivi- tai betonilaattoja tai puuritilöitä.