Kierrätysikkunoista saa loihdittua persoonallisen kasvihuoneen. Näillä vinkeillä pääset työn alkuun.

Iso vai pieni?

Mieti kasvihuoneen koko ja selvitä lupa-asiat. Oman kunnan rakennusviranomainen kertoo, millainen ja minkä kokoinen rakennelma tarvitsee luvan. Hoidon kannalta järkevänä miniminä pidetään yleensä neljää neliötä. Kaukaa viisas jättää toiseen päätyyn lisärakennusoption, jolloin kasvihuoneeseen on helppo lisätä muutama neliö lisää. Harjakorkeutena on hyvä olla ainakin seisontakorkeus.

Hanki kierrätyslasit ennen kuin suunnittelet mitään muuta. Huoneen koko, muoto ja mitat muotoutuvat hyvinkin erikokoisten ikkunoiden, luukkujen ja lasiovien pohjalta. Mittaa ja laske huolellinen kokonaisratkaisu.

Mieti oikea paikka

Etsi kasvihuoneelle valoisa paikka tontilta. Sijoita se itä-länsisuuntaisesti. Vältä navakoille tuulille altista paikkaa sekä puista ja katoilta putoilevia lumikuormia.

Satsaa kunnolliseen perustukseen ja torju routa. Se on ehdoton edellytys pysyväksi tarkoitetulle lasikasvihuoneelle. Huono perustus vääntää runkoa ja särkee ikkunat.

Rakenna runko puusta

Rakenna runko muusta tai osta metallikehikko, jos koko sopii suunnitelmiisi. Puurungon järeyden sopiva aste riippuu monesta seikasta. Varminta on kertoa puutavarakaupassa, mitä olet rakentamassa, minkä kokoinen kasvihuoneesta tulee, tuleeko siihen painavat tupla- tai peräti triplaikkuna jne. 50 x 100 mm -tavarasta saa järeän rungon isompaankin huoneeseen. Pääty- ja pystytolpat saavat olla tukevampaa puutavaraa eli 50 x 125 mm.

Jos teet rungon kyllästetystä puusta, selvita eri puunsuoja-aineiden sopivuus syötävien kasvien kasvatukseen tarkoitettuun kasvihuoneeseen. Käsittelemätön puu pitää maalata kasvihuoneen kosteita sisä- ja ulko-olosuhteita kestäviksi. Kiinnitä runko pitkillä ruuveilla Leca-harkkoihin.

Harjakatto pitää veden ja lumen poissa katolta. Katon minimikulma on 30 astetta, muuten kosteutta alkaa tiivistyä kattoon. Katon harjasauma on hyvä peittää jollakin (muovi, lasi, pleksi, pelti).

Ikkunat tarkasteluun

Tupla- tai triplaikkunat eivät hukkaa lämpöä mutta ovat painavia. Se pitää huomioida varsinkin katto-osassa. Sekaratkaisu on varteenotettava. Särkymätön, UV-suojattu ja energiatehokas polykarbonaattilevy katto-osaan ja seiniin lasit. Tarkista kittien kunto ja tarvittaessa raaputa ja uusi huonot kohdat. Jos vanhan ruudun rakosista karkaa kosteutta tuplaikkunan sisälle, sinne muodostuu huurua ja sitten hometta.

Ruuvaa pokat ruuveilla runkoon. Erityisesti vanhat ikkunanpokat ovat todella tiukkaa ja kovaa puutavaraa. Ole varovainen ja poraa ruuvinreiät valmiiksi. Täytä pokien saumapaikat ulkokäyttöön soveltuvalla silikonilla.

Päätykolmio on usein se tyhjäksi jäävä paikka. Korvaa puuttuvat ikkunat mittojen mukaan leikatulla lasilla tai pleksillä. Yläosastaan aukeava kaksiosainen ovi on kätevä. Tuuletus pelaa.

Mitä lattiaan?

Lattiapinta on makuasia. Käytävät voivat olla tallattua maata, hiekkaa, soraa, puuritilää, kiveä tiiltä tms. Esimerkiksi punaisen kivilattian etuna on lämpötalous. Tummahko kivipinta varastoi auringon lämpöä erinomaisesti.

Kasvit sisään

Kasvihuoneen sisustus riippuu siitä mitä haluat kasvattaa. Yrttitarhan hoitava voi haluta korotetut ja selkää säästävät kasvupenkit. Tomaatinkasvattaja tarvitsee koko tilan maasta kattoon. Noin 50 cm kasvualusta voi olla yhteydessä maapohjaan ja kasvit voivat kasvaa lattialle asetelluissa astioissa tai kasvusäkeissä.

Huolehdi, että kasvi saavat välillä varjoa. Päivän kovimmalta paahteelta varjostava puu tai pensas ei ole haitaksi.

Muista myös tuuletus. Tee kattoon saranoitu tuuletusluukku, joka ohjaa leijuvan lämpimän ilman ulos. Päätyovi ja vastakkaisen päädyn luukku huolehtivat tehokkaasta läpituuletuksesta. Nyrkkisääntönä on, että tuuletusaukkoja saisi olla noin 30-40 % pohjan pinta-alasta.

Sähkökäyttöinen tuuletin/lämmitin-yhdistelmä on kätevä pienessä kasvihuoneessa. Valitse kosteiden tilojen lämmittämiseen sopiva laite ja valvo sisäilman tilannetta lämpö- ja kosteusmittarilla.

 

 

Pitävä perustus kasvihuoneelle

Lasikasvihuoneen perustuksen pitää olla järkkymättömän pitävä. Routivalle pohjalle huolimattomasti tehty perustustyö aiheuttaa rakenteisiin vääntöä ja ja halkaisee lasit.

Poista pintamaata routasyvyyteen eli vähintään puoli metriä. Tarkka syvyys riippuu maan laadusta, kosteusoloista ja paikkakunnan sijainnista.

Tee perustan kuopasta kasvihuoneen pohja-alaa laajempi, että voit salaojittaa maapohjan lisäksi myös reuna-alueet huolellisesti. Kun valumavedet ohjataan pois, perustuksen pitävyys paranee.

Levitä kuopan pohjalle tukeva suodatinkangas. Näin varsinkin jos perustat savimaalle, sillä savi syö hiekkaa. Suodatinkangas pitää myös puunjuuret poissa.

Levitä hiekkaa tai soraa poistetun maakerroksen tilalle ja junttaa piukkaan. Muuraa sokkeli leca-harkoista, upota hieman maan pinnan alle. Sokkelin korkeus kannattaa harkita huoneen käytön mukaan. Korkea sokkeli varjostaa kasvien juuria auringon paahteelta, mutta joitakin kasveja se voi varjostaa liikaa. Voit vuorata harkkokehän alalaidat vielä styroksilla ettei kylmyys hiivi seinustalta huoneeseen.

Jos levität styroksin koko maapohjan alueelle, levitä sen päälle vielä luja suodatinkangas, etteivät lapiohommat rouhi eristettä. Levitä hiekkakerros ja lado vielä halutessasi lattiaksi esimerkiksi tiiliä, kivi- tai betonilaattoja tai puuritilöitä.