Parvekkeesta kannattaa ottaa ilo irti ja tehdä siitä vehreä olohuone. Parvekkeella voi myös kasvattaa vihanneksia.

Puutarhahoidon suosion kasvu näkyy myös kasvaneena innostuksena parvekeviljelyä kohtaan. Talojen julkisivuja katsellessa se ei juuri näy, mutta ei välttämättä pidäkään. Parveke.fi -sivuston ylläpitäjä Johanna Pelto muistuttaa, että­ asunto-osakeyhtiössä parvekkeen omistajan velvollisuus on huolehtia, että kasvit pysyvät omalla parvekkeella.

”Kyllä parvekkeita käytetään ja suunnitellaan osana kotia, vaikkei se kerrostalon korkeuksista kadulle näkyisikään. Hyvin paljon voi parvekkeella tehdä ennen kuin rajoitukset estävät. Ennen kuin käynnistää parvekeprojektin, on hyvä tutustua asunto-osakeyhtiölain velvoitteisiin”, Pelto toteaa

Kukkia vai vihanneksia

Jotkut pitävät parveketta polkupyörän ja muiden tavaroiden säilytyspaikkana;­ toisille parvekkeesta on tullut kesän ajaksi vihreä oleskelutila.

”Sivustollemme tulleiden parvekekuvien ja parvekeharrastajien keskustelujen perusteella näyttää siltä, että etenkin nuorille parvekkeesta on tullut hyötykasvien kasvatuksen kokeilupaikka. Keski-ikäiset ja vanhemmat puolestaan harrastavat enemmän koristekasveja. Parveketta käytetään ympärivuotisesti, tai ainakin sitä somistetaan sesongeittain. Kohta parveke viritellään pääsiäistunnelmaan.”

Johanna Pellon mukaan naiset ovat edelleen innokkaampia parvekeviljelijöitä kuin miehet, mutta etenkin chiliharrastus on lisännyt myös miesten aktiivisuutta viljelyyn. Viime vuosina lisääntynyt huonekasvikiinnostus on poikinut sen, että kesäksi kodin kasvit siirretään viherryttämään parveketta.

Huonekasvit kannattaa kuitenkin viedä ulos vasta ilmojen lämmettyä ja tarvittaessa varjostaa kevätauringon paahteelta. Syksyllä ne tuodaan sisälle ennen pakkasia, vaikka parvekkeelle pakkanen tuleekin tasamaata myöhemmin. Moni haluaa kasvattaa kesäkukkien ja vihannesten taimet itse, mutta valmiiden taimien ostaminenkin on hyvä vaihtoehto.

”Kun kerrostalohuoneistossa ikkunoiden edessä on parveke, se varjostaa kotia. Jos parveke on lasitettu, valoa pääsee sisälle yhä vähemmän. Taimi­kasvatus on silloin haasteellista valon vähyyden vuoksi, mutta apua saa kasvivalaisimista.”

Tee parvekkeesta oma puisto

Vielä jonkin aikaa sitten oli harvinaista, että parvekkeella kasvatetaan puita ja pensaita. Onko syynä ilmastonmuutos vai välineiden parantuminen, mutta etenkin Etelä-Suomessa se nykyisin onnistuu, vaikkei parvekkeelle kerrykään ainakaan läpi talven pysyvää lumipeitettä.

”Monivuotinen kasvi tarvitsee ison viljelyastian, mutta ei välttämättä valtavaa. Kun kasvilaji on alueella talvenkestävä, se talvehtii termoruukussa. Paisutetusta propyleenistä valmistettu ruukku suojaa juuristoa sekä kylmältä että kuumalta. Kun kovat pakkaset tulevat, kiedon omat ruukkuni lisäksi huopaan, kasvuharsoon tai pakkaspeitteeseen.”

Isoja viljelylaatikoita ei Johanna Pelto kuitenkaan parvekkeelle suosittele. Niiden paikka on Pellon omassakin taloyhtiössä piha-alueella. Kun multaa kastellaan, sen paino monikertaistuu verrattuna kuivaan pussimultaan. Ruukkuviljely ja vesitiiviit kasvatusaltaat ovat toki sopivia.

”Syynä varoitteluuni ei ole ainoastaan kantavuusriski vaan vesivahinkojen vaara. Siksi parvekkeelle ei voi tuoda ammettakaan, vaikka hellekesänä mieli tekisi.”

Lue lisää:

Tee itse kätevä kasvilaatikko parvekkeelle

Nämä kukat viihtyvät parvekkeella

Kesäkukkia aurinkoon: pelargoni, samettikukka, daalia, marketta, verbena

Kesäkukkia puolivarjoon: orvokki, lobelia, ruusuliisa, petunia, begonia, lumihiutale, siniviuhka

Kesäkukkia varjoon: ahkeraliisa, mukulabegonia, verenpisara, hopeakäpälä, lankaköynnös, muratti

verenpisara

Verenpisarat kasvavat kokoa vuosi vuodelta. Niiden taimet kannattaa istuttaa ruukkuihin, jotka jaksaa siirtää talveksi viileään ja pimeään paikkaan.