Moni suomalainen lisää kodin neliöitä tekemällä terassista kesäolohuoneen. Millaisista lähtökohdista ja vaihtoehdoista käsin kesäolohuoneen valintoja kannattaa lähteä tekemään?

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty myös terassirakentamisessa. Liikkeelle kannattaa lähteä tarkistamalla mahdollisesti tarvittavat luvat.

Pienehkön, alle 20 m2:n avoterassin rakentamiseen rakennus- tai toimenpidelupaa ei yleensä tarvita. Lupamääräyksiä voi liittyä terassin kokoon tai korkeuteen maasta. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa olla yhteydessä paikalliseen rakennusvalvontaan. Käytännöt voivat vaihdella paikkakunnittain paljonkin.

Sovun säilyttämiseksi on viisasta olla yhteydessä myös naapureihin, etenkin jos terassi tulee heidän näköpiiriinsä. Perussäännön mukaan etäisyys naapurin rajasta tulee olla vähintään 4 metriä.

Varsinainen suunnittelu kannattaa aloittaa peruskysymyksistä: Millaiselle ihmismäärälle ja millaiseen käyttöön tila pääasiallisesti halutaan? Millaisia kalusteita terassille aiotaan sijoittaa? Tarvitaanko terassille vettä tai sähköä, käytetäänkö avotulta? Priorisoidaanko aamu- vai ilta-aurinko?

Vastaukset vaikuttavat paikan valintaan, terassin kokoon ja kulkuväylien suunnitteluun. Millainen on kulkuväylä sisätiloista terassille? Pääseekö kalusteiden keskellä ja ympärillä kulkemaan esteettömästi? Edellyttääkö sijainti portaita – jotka eivät ole liian korkeat, maksimissaan 13 senttimetriä, tai kapeat, vähintään 39 senttimetriä? Turvallisuus tulee varmistaa kaiteella, kun putoamiskorkeus ylittää puoli metriä.

Tee terassista kestävä hyvällä perustuksella

Itse rakentamisen keskeiset kysymykset liittyvät perustuksiin.

”Niiden liikkumattomuus on kaiken a ja o. Erityisesti huomioitavia asioita on kolme: eloperäisen aineen eli mullan poistaminen, perustusten ulottaminen routarajan alapuolelle tai routaeristäminen sekä sadevesien ohjaaminen alueen ulkopuolelle”, ViihtyisäPihan Jukka Laasonen painottaa.

Pienille terasseille riittää säädettävä kevytperustus, jossa eloperäinen maa-aines poistetaan kantavaan maakerrokseen saakka. Monttu täytetään karkealla soralla, murskeella tai sepelillä ja täyttömaa tiivistetään maantiivistimellä.

”Terassin lasittamiselle tai porealtaan sijoittamiselle perustus on liian kevyt”, Laasonen korostaa.

Jämerässä pilariperustuksessa alue kaivetaan auki kaivurilla. Valmiit tai paikan päällä valetut ja muuratut pilarit ulottuvat routarajan alapuolelle. Suositeltavaa on hoitaa routaeriste koko alueelle. Tämä perustus kantaa katetut tilat ja painavatkin kalusteet.

Matalapilariperustus perustuu valmiselementteihin. Maa-aines tasataan ja tiivistetään ja koko alueelle levitetään routaeristekerros, sen päälle pilarit ja viimeiseksi pinnaksi sora tai sepeli.

Lautaa tai komposiittia

Terassilautoihin löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja. Valintaan vaikuttaa paitsi ulkonäkö myös hoidon tarve.

On syytä valita riittävän järeä runko säänkestävästä materiaalista.

Kaikkia terasseja täytyy kuitenkin käsitellä säännöllisin väliajoin. Mieluusti joka vuosi, vähintään joka toinen vuosi. Kaikki puumateriaalit harmaantuvat ilman pintakäsittelyä – sateisuuden ja paahteisuuden mukaan. Alkuperäinen väri voidaan säilyttää pintakäsittelyllä väripigmenttiä sisältävillä aineilla.

Myös lämmön ja vesihöyryn avulla tapahtuva lämpökäsittely muuttaa puun luontaisia ominaisuuksia säänkestäväksi.

Yleisimmin käytetty materiaali on painekyllästetty kestopuu, josta löytyy useita värivaihtoehtoja ja kokoluokkia. Pintapuun säänkestävyyttä parannetaan painekyllästämällä pintapuu, sydänpuu on luontaisesti hyvin säänkestävää. Asennuksessa on huomioitava kuivuminen.

Tällä hetkellä suosittu on lehtikuusi, jota löytyy myös kotimaisena vaihtoehtona. Lehtikuusi on helppo ja hyvä hoitaa. Se ei ime pintakäsittelymateriaaleja ja on siksi ekologinen ja myrkytön vaihtoehto muun muassa istutuslaatikoihin. Lämpökäsitelty puu sopii myös terassimateriaaliksi.

Laudan vaihtoehdoksi sopii myös kulutusta kestävä keraaminen laatta tai kierrätysmateriaalia hyödyntävä komposiitti. Komposiitti ei vaadi pintakäsittelyä, mutta edellyttää järeämpää runkorakennetta, tiheämpää koolausta joka kohtaan sekä asentamista tietyssä lämpötilassa. Sen haasteena on myös pituuseläminen. On saatavana myös lämpöpuukomposiittia.

Lue lisää:

Terassin rakentaminen ja huolto: Ohjeita ja ideoita onnistumiseen

Näin onnistuu terassin perustus ruuvipaaluilla

Tee terassille kesän paras oleskelutila

 

Terassi itse tekemällä vai valmiina pakettina?

Nykyisen maailmantilanteen myötä raaka-aineiden hinnat ovat kaksin-, jopa kolminkertaistuneet ja saatavuus vaikeutunut. Ongelmia voi synnyttää työvoimankin saanti.

”Terassin tekeminen ei ole rakettitiedettä. Kyse on lähinnä erilaisista suorakulmioista, joita suunnitellaan erilaisilla mitoilla. Jos vasara, ruuvit ja akkukone pysyvät käsissä, omatoimisuudella voi säästää melkoiset summat ja päästä toteuttamaan itseään”, Ville Kokkonen Patio Terasseista kannustaa.

”Toki myös työn ulkoistaminen ammattilaiselle on hyvä vaihtoehto, kun suunnitelmat on tehty huolella. Kustannusten ja lopputuloksen ennakoitavuus on aina hienoinen kysymysmerkki, kun suunnitelmat tuppaavat työn edetessä laajenemaan. Etenkin kiireiseen kesäaikaan aikataulun hallintakin voi olla haasteellista. Luotettavasta ammattilaisesta kannattaa pitää kiinni!”

Vaihtoehtona paikalleen rakentamiselle ovat elementtirakenteiset valmisterassit. Tilaus hoituu Kokkosen mukaan kotipihalle 1–2 viikossa. Mukana ovat asennusohjeet, terassielementit, kiinnitystarvikkeet, ruuveihin sopivat ruuvauskärjet – kaikki tarpeellinen perustuksista ylöspäin.

Sorapohjan tekemisestä vastaa asiakas. Toki, niin routivalle kuin routimattomalle maaperälle sopivan perustuspaketin voit myös ostaa. Routimattoman alustan paketti asennetaan betonilaattojen päälle käyttäen säätöjalkoja. Routivan maan perustuspaketti asennetaan kierrepaaluilla, asentamista varten tarvitset rautakankea.

”Elementtiterassissa asiakas pystyy hallitsemaan paremmin kulu- ja aikarakennetta. Kasaamisesta on tehty asiakkaalle mahdollisimman helppoa ja nopeaa, sitä voisi verrata huonekalujen kokoamiseen. Esimerkiksi 3×3-metrisen terassin kasausaika on noin 1,5 tuntia.”