Kuultokäsittely on hyvä valinta niin sahatulle tai höylätylle puupinnalle, hirsiseinälle kuin vaikka oville ja ikkunoille, kun puun luonnollista kuosia ei haluta peittää.

Tämä grillikota oli vielä lopullista sijoituspaikkaansa vailla. Vaikka sen seisonta-aika puutavaraliikkeen pihassa oli ollut melko lyhyt, ei auringon UV-säteiden vaikutuksilta oltu voitu välttyä. Ikku­noiden ja ovien smyygilautoja irrottaessa näki hyvin hirsipinnan rusketusrajan kohdassa, johon aurinko ei ollut päässyt porottamaan.

Hirren kellastunut pinta ei ollut se sävy jota mielittiin, vaan ajatuksissa oli saada kodan pintaan enemmänkin savupirttimäinen tunnelma. Se löytyi värikartasta.

Huolellinen pohjustus

Ulkotilassa oleva puupinta suojataan pohjusteella, joka antaa puulle suojaa lahot­taja- ja sinistäjäsientä vastaan. Kota käsiteltiin pohjusteella kauttaaltaan smyygi­lautoja myöten. Tärkeää on, että pohjusteen levitystä ei tehdä sateella, eikä silloin, kun sateen uhka on seuraavan vuoro­kauden aikana.

Pohjustettu pinta ei kelpaa lopulliseksi­ pinnaksi, vaan se tarvitsee suojakseen maalin tai kuullotteen. Pintakäsittely kannattaa tehdä melko pian pohjustekäsittelyn jälkeen, mutta aikaisintaan 24 tunnin ­kuluttua.
Koska puunsuojapohjusteet sisältävät biosidejä, ei niitä saa käyttää sellaisiin puuosiin, jotka ovat suorassa kosketuksessa maahan tai veteen.

Kohteessa käytetty vesiohenteinen pohjustepuunsuoja on hyväksytty biosididirektiivin 98/8/EY määräysten mukaisesti.

Kuullotetta pintaan

Pinnan kuultokäsittely tehdään aina kuivalle pohjalle. Maalaustyön ja sitä seuraavan vuorokauden aikana pinnan ja ilman ­lämpötilan on oltava yli +5°C. Syksyn­ kasteisille keleille hommaa ei kannata jättää, sillä ilman suhteellisen kosteuden ei paranisi nousta yli 80 prosentin.

Pintakäsittely tehtiin sävytetyllä liuotinohenteisella kuullotteella. Kuullote suojaa puupintaa kosteuden ja auringonvalon haittavaikutuksilta ja imeytyy tehokkaasti puuhun, mutta ei muodosta ensikäsittelyn jälkeen yhtenäistä kalvoa. Kannattaa käsitellä aina muutama lauta/hirsi kerrallaan päästä päähän, jotta välttyy näkyviltä työsaumoilta.

Käytetyssä kuullotteessa on vakiona väritön ja pähkinänruskea sävy, mutta väritön tuote voidaan sävyttää yleisimpien kuullote- ja puuöljyvärikarttojen sävyihin.

Sävyä valittaessa kannattaa muistaa, että puulaatu vaikuttaa lopulliseen värisävyyn. Tee siis koesively huomaamattomaan paikkaan ennen varsinaista käsittelyä.

Pensseliksi liuotinohenteisen kuullotteen levityshommiin kannattaa valita ­synteettinen tai sekoiteharjaksinen sivellin.

 

Kuultokäsittelyaine sekoitetaan huolellisesti ennen käyttöä. Pelkkä purkin ravistelu ei riitä, koska purkin pohjalle painuneet väripigmentit on saatava sekoitettua joukkoon. Sekoitustikku kannattaa jättää purkkiin ja toistaa sekoitus aika ajoin työn aikana, jotta tuote pysyy tasalaatuisena ja pigmentit matkassa.

Tämän grillikodan ruskeanharmaiksi­ käsiteltyjä hirsipintoja terävöitettiin maalaamalla ikkunan ja ovien peite­listat sekä koristeritilät valkoisiksi. Tällä pienellä kontrastilla saa kätevästi halutessaan korostettua yksityiskohtia.

Smyygilaudat ja karmit maalattiin kauttaaltaan vesiohenteisella ulkopohjamaalilla. Tämä maali on käsittelykuiva jo tunnin kuluttua, mutta päällemaalaus on tehtävissä noin 24 tunnin kuluttua. Pintamaalaukset tehtiin saman tuoteperheen vesiohenteisella ulkomaalilla.

On makuasia, haluaako värillisen kuultokäsittelyn tehdä kerran tai kaksi. Tämän kodan ilme haluttiin tummanpuhuvaksi, joten käsittely toistettiin. Vaikka sävy sivelläänkin kahteen kertaan, ei puupinnan kuvio peity, vaan jää kauniisti kuultelemaan värikäsittelyn alta.